Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant

23 november 2010 |
Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant<

Restaurant De Librije te Zwolle is door Wakker Dier uitgeroepen tot het vegetariërvriendelijkste sterrenrestaurant van Nederland. De jury koos unaniem voor De Librije. Op de tweede plaats eindigde Au coin des bons enfants in Maastricht. Op de derde plaats: Schathoes Verhildersum in Leens.

Vega-keuken mooiste keuken
Chef-kok Jonnie Boer van De Librije publiceerde eerder een vegetarisch kookboek en is blij met de titel: “Ik heb het koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken.”

Reactie op Rode Gids
Op de dag dat de nieuwe Michelingids uitkomt, wilde Wakker Dier weten in welk sterrenrestaurant je het beste terecht kunt voor een vegetarisch diner. De prijs is een reactie op de Michelinsterren, die geen rekening houden met duurzaamheid. Wakker Dier hoopt met deze verkiezing Michelin wakker te schudden: “Zo’n toonaangevende club als Michelin kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Het wordt tijd dat ook Michelin gaat letten op duurzaamheid, zoals een goed vegetarisch aanbod bij de restaurants.”

Jury
De jury van Wakker Dier bestond uit TROS-presentatrice en schrijfster van vegetarische kookboeken Antoinette Hertsenberg; schrijver, presentator en sexy vegetariër 2009 Leon Verdonschot; en Volkskrantredacteur en vegetarisch kok bij de Volkskeuken Pay-Uun Hiu.

Welkom
De jury roemde ook de nummer twee, Au coin des bons enfants, om haar originele gerechten, zoals de gebakken grapefruit en de gecaramelliseerde witlof met aardappelsaus en truffel. Bij Schathoes Verhildersum sprak de prettige, landelijke sfeer de juryleden erg aan. “En de vloeibare salade smaakt net zo fantastisch als haar naam klinkt!” aldus Leon Verdonschot. Bij alledrie de restaurants voelde de jury zich als vegetariër zeer welkom. Pay-Uun Hiu: “Voor deze koks lijkt het geen enkel probleem of je vegetarisch wilt eten, of vlees en vis. Er wordt met grote zorg en op sterrenniveau vegetarisch gekookt.”

Inventarisatie
Voor de verkiezing inventariseerde Wakker Dier de menukaarten van alle sterrenrestaurants in Nederland en selecteerde de restaurants die een uitgebreid vegetarisch menu op hun website presenteerden. Op basis van de menu’s koos de jury vervolgens drie restaurants uit en bezocht deze.

Geen vlees
Vegetarische gerechten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Steeds meer mensen eten een of meerdere dagen per week vegetarisch. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Sander Allegro
Column Sander Allegro: The Godfather

"Misschien wel de bekendste hotelier van Nederland”, zo noemde de hoofdredacteur van dit blad hem in een recent interview. Laat dat ‘misschien’ maar weg, want wie Nederlandse hotellerie zegt, zegt Roberto Payer. Karakterhotelier pur sang. Altijd gesoigneerd, altijd scherp en h...

Hotelbouwplannen Hotelketens
Louvre Hotels Group lanceert wereldwijd nieuwe kamer voor Golden Tulip in Nederlandse stijl

De Franse hotelorganisatie Louvre Hotels Group zet de schijnwerpers op Nederland bij de vernieuwing van Golden Tulip hotels. In 2016 lanceerde de hotelketen een geheel nieuwe merkstrategie en -uitstraling voor het hotelmerk en recent is besloten om de Nederlandse roots wereldwijd te benadrukken in d...

Events Hoteltech
LiveBlog tijdens HotelTech 2019 - Het volledige programma

Maandag is het zover: HotelTech 2019. Nieuw dit jaar is de liveblog die de redactie van Hospitality Management tijdens het congres bij zal houden. Mocht u er niet bij kunnen zijn, hou dan de website scherp in de gaten om op de hoogte te blijven. Hieronder worden de hoofdrolspelers van HotelTech 2019...

Amsterdam Opening
Groot feest voor toekomstige werknemers nhow Amsterdam RAI

In het eerste kwartaal van 2020 opent nhow Amsterdam RAI haar deuren. Dit spraakmakende hotel gelegen naast RAI Amsterdam beschikt over 650 kamers en is daarmee het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. Dit vraagt om hospitality toptalenten die een essentiële bijdrage leveren aan het verb...

Advertorial
Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche?

Te veel spatwater of te koud in de inloopdouche? Daar heeft HÜPPE een aantal praktische oplossingen voor. Zodat de warmte beter in de doucheruimte blijft hangen en er minder water op de vloer komt. Tevens zijn de oplossingen ook toepasbaar op andere merken. Vast of beweegbaar segment voor in...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: