Luxehotel in Pyongyang van de baan

11 april 2013
Luxehotel in Pyongyang van de baan

Het ligt niet zozeer aan de huidige oorlogsdreiging, zegt men, maar hotelbedrijf Kempinski laat de exploitatie van het vijfsterren Ryugyong Hotel in Noord-Korea toch voor wat het is. De onderneming
zegt dat er nog geen handtekening onder het exploitatiecontract staat, omdat toetreding tot de Noord-Koreaanse hotelmarkt niet mogelijk blijkt.

*Postzegels*
Al tientallen jaren is men in de Noord-Koreaanse hoofdstad bezig om een luxehotel te realiseren. Na aanvang van de bouw in 1987 is er tot 1992 gebouwd. Daarna heeft het hotelproject stilgelegen tot 2008. De opening stond gepland voor juni 1989. Het piramidevormige hotel van 300 meter hoog verscheen al op postzegels. Onder meer het onveilig verklaren van de betonconstructie zorgde ervoor dat deze zegels snel uit de omloop verdwenen.

*Lokkertje*
Het hotel van 105 verdiepingen zou 3.000 kamers krijgen en een handvol restaurants. Het project werd door het regime in Noord-Korea gezien als mogelijkheid om Westerse investeerders naar de Noord-Koreaanse markt te krijgen. De eerste begroting ging uit van 230 miljoen dollar, maar diverse media meldden dat de bouwkosten zijn opgelopen tot 750 miljoen. Dat bedrag staat voor 2 procent van het bruto nationaal product van het communistische land. De bouw is, naast de constructiefouten, lang onderbroken geweest door financiële problemen, stroomtekorten en hongersnoden.

*Westerse standaarden*
Kempinski zou het hotel gaan exploiteren. Het luxehotel zou absoluut kunnen meekomen met de internationaal geldende standaarden voor vijfsterrenhotels. Aan faciliteiten zijn een spa, een business centre, winkels, een kunstgallerij, een theater en een bioscoop in de plannen meegenomen.

Het is de vraag of het Ryugyong Hotel ooit gereed zal komen. Al helemaal nu men in Pyongyang op zoek moet naar een nieuwe uitbater.

~Frank Lindner~

Overig nieuws