Meer banen horeca, rem op vacatures

14 augustus 2012
Meer banen horeca, rem op vacatures

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er meer banen in de horeca gekomen. Tegelijkertijd is er een rem op de groei van het aantal vacatures in de gastvrijheidsbranche.

*Uitsplitsing*
Dit blijkt uit cijfers van het CBS en Monsterboard.nl. Ten opzichte van 2011 kwamen er in het tweede kwartaal van dit jaar 5.000 banen bij in de categorie waar ook de horeca onder valt bij het CBS (Handel, vervoer en horeca). Een woordvoerder van het statistiekbureau kan de cijfers niet verder uitsplitsen, maar spreekt wel over een toename van het aantal banen in de horeca.

*Minder vacatures*
Aan het einde van het tweede kwartaal stonden nog 7.000 vacatures in de horeca open, zo becijfert het CBS. Een jaar eerder zocht de sector in de maanden april, mei en juni nog 8.000 nieuwe medewerkers. Deze daling weerspiegelt de vertraging in het vacatureaanbod. Banenwebsite Monsterboard.nl ziet een gelijke ontwikkeling. In de maand juli daalde het aantal vacatures volgens de Monster Employment Index met 6 punten ten opzichte van de maand juni.

*Zomerweer*
Hugo Stienstra, woordvoerder bij Monsterboard.nl, ziet voor deze daling een verklaring in het tegenvallende zomerweer: "Het weer speelt hierin inderdaad een grote rol, denken wij. Onlangs nog was in het nieuws dat er run was op last minutes naar het zonnige buitenland vanwege de tegenvallende zomer in Nederland. Het zomerweer was voor buitenlanders ook een reden om minder dagen in ons land door te brengen. Als er minder gasten zijn in de horeca en het toerisme, dan wordt er minder geld besteed. En is er minder personeel nodig. Vandaar de daling."

~Frank Lindner~

Overig nieuws