Meer dan 10.000 hotelkamers erbij

5 juli 2013
Meer dan 10.000 hotelkamers erbij

Halverwege 2013 lijkt het erop dat de groei van het aantal hotelbouwplannen stabiliseert. De cijfers van het eerste halfjaar wijken – gemiddeld genomen – niet veel af van de trend die
zich sinds eind 2011 laat zien: minder hotelbouwplannen dan vóór de dubbele dip, maar gemiddeld veel meer kamers per plan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, komen er in Nederland dus nog ruim 10.000 (gerenoveerde) hotelkamers per bij. Een ruwe prognose leert dat tweederde tot driekwart hiervan nieuwe kamers betreft. De rest krijgt een opknapbeurt.

*Is er een markt?*
Nog steeds zien we geregeld berichten over het feit dat bij inspraakprocedures relatief vaak directeuren van bestaande hotels laten weten dat er geen markt is voor nog een hotel in hun stad of dorp. Onlangs gaven we met Amsterdam en Rotterdam al voorbeelden van deze protesten, maar ook in andere plaatsen komen we ze vaker tegen. Tegelijkertijd zijn er gemeenten die graag een (extra) hotel binnen hun grenzen zien verschijnen, maar (vooralsnog) geen geïnteresseerde exploitanten kunnen vinden.

*Gevangenissen worden hotels?*
Diezelfde bestaande hotels kunnen wellicht binnenkort hun borst natmaken. Er staan namelijk 19 gevangenissen op de nominatie gesloten te worden. Wie kijkt naar in het verleden gesloten gevangenissen, ziet dat die meestal een tweede leven gaan leiden als… hotel. Goede voorbeelden daarvan staan in Almelo, Roermond, Hoorn en Zwolle. In Roermond werd door Van der Valk van iedere drie cellen één kamer gemaakt. En in Zwolle doet Librijes Zusje nu goede zaken in een voormalige gevangenis. Of dit uiteindelijk ook de toekomst wordt voor de 19 nog te sluiten gevangenissen, zal de tijd leren.

*Abonnement op Hotelbouwplannen*
Wilt u ook alttijd weten wie, wat, waar en wanneer gaat bouwen, verbouwen of renoveren in de hotellerie? Neem dan "een abonnement op Hotelbouwplannen.":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/voordeelactie-van-hotelbouwplannen-13108/ Bel ons op (030) 251 22 70 voor meer informatie of stuur een e-mail naar "thijs.jacobs@uitgeverijps.nl":mailto:thijs.jacobs@uitgeverijps.nl

~Emiel Bootsma~

Overig nieuws