NH Hoteles ziet geld van HPT en HNA

4 maart 2013
NH Hoteles ziet geld van HPT en HNA

NH Hoteles kampt nog altijd met 1 miljard euro aan schuld, maar er komt verlichting. Het Chinese conglomeraat HNA komt officieel aan boord. En NH heeft hotelvastgoed verkocht in Latijns-Amerika.

*Afgebroken*
De eerste berichtgeving dat HNA een aandeel in de hotelonderneming zou nemen dateert uit 2011. "Hospitality Management berichtte toen":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/chinees-bedrijf-neemt-belang-in-nh-hoteles/ dat het Chinese staatsbedrijf 431,6 miljoen euro zou vrijmaken voor een aandeel van 20 procent in NH Hoteles. De onderhandelingen verliepen sindsdien stroef en werden in het najaar van 2011 zelfs afgebroken. Nu is de kogel door de kerk. HNA heeft zijn aandeel van 20 procent gekregen. NH krijgt daarvoor uiteindelijk 234 miljoen euro.

*Poort naar China*
Behalve het aandeel zullen de bedrijven samen gaan werken om NH als hotelmerk te lanceren in China. Op korte termijn worden de eerste hotels die HNA in eigendom heeft gerebrand tot NH hotels.

*Amsterdams hotel als onderpand*
Aan de andere kant van de globe heeft NH Hoteles een intentieverklaring getekend met het Amerikaanse hotelvastgoedfonds Hospitality Properties Trust (HPT). Voor omgerekend 53,8 miljoen euro verkoopt het hotelbedrijf het vastgoed van vijf hotels. De hotels in Mexico, Colombia, Uruguay en Chili zijn samen goed voor 800 kamers en worden onder een sale and management back-constructie verkocht. Daarnaast is een lening van HPT aan NH van 170 miljoen euro afgesproken. Als onderpand gelden vier hotels in Europa, waarvan er eentje uit Amsterdam komt.

~Frank Lindner~


Overig nieuws