'Omzet horeca pas volgend jaar positief'

27 juli 2010 |
'Omzet horeca pas volgend jaar positief'<

Ondanks prijsstijgingen hoger dan de inflatie krimpt de omzet in de horeca dit jaar. De volumes zullen naar verwachting afnemen met 2,4 procent, om in 2011 met een groei van 1,4 procent iets te herstellen. Dit heeft het ING Economisch Bureau becijferd in de meest recente uitgave 'Kwartaalbericht sectoren'. Hieruit blijkt dat de horeca in 2011 qua omzet haast gelijk zal presteren als het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. Dat wordt geraamd op 1,5 procent. Alleen de sectoren bouw (-1,0 procent), overheid (0,7 procent) en detailhandel (1,0 procent) zullen volgend jaar naar verwachting slechtere omzetvolumes dan de horeca laten zien.

Zwakkere omzet richting eind 2010
De omzetten van restaurants en cafés zijn in het eerste kwartaal fors teruggelopen, aldus de bank. Bovendien hebben cafetaria’s en fastfood-restaurants nu ook te maken met omzetdalingen. De omzetafname zwakt naar het eind van het jaar iets af, waarbij cafés profiteren van het goede zomerweer en het WK voetbal. Reden voor de huidige omzetdalingen in de horeca zijn volgens het ING Economisch Bureau te wijten aan bezuinigingen in de consumentenuitgaven.

Creativiteit
Restaurants proberen door aanpassing van de kaart, promoties en acties de omzet op peil te houden. De nog steeds terughoudende consument zorgt er voor dat de volumes toch dalen.

Hotels herstellen
De hotellerie herstelt zich dit jaar al wat betreft de bezettingsgraad en in mindere mate kamerprijzen. Vooral het hogere segment profiteert van een stijging van het aantal buitenlandse bezoekers.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Hilton Hotelketens
Hilton lanceert nieuw merk: Tempo

Hilton heeft met Tempo een nieuw merk in de markt gezet. De Amerikaanse keten meldt echter nog niet wanneer het eerste Tempo-hotel zal openen. Inmiddels telt Hilton achttien merken, waaronder DoubleTree en Waldorf Astoria, zo lezen we op zakenreis.nl. Verenigde Staten Tempo richt zich op de jo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: