Onderzoek: hoe schoon zijn toiletten in de horeca?

Auteur: Jorien Slager
17 november 2016
Onderzoek: hoe schoon zijn toiletten in de horeca?

De hygiëne in openbare toiletten in de horeca is ten opzichte van 2015 met 3 procent gestegen naar 36 procent. Deze schone toiletten krijgen de beoordeling ‘goed’ als het gaat om het aantal aangetroffen bacteriën.

Dat blijkt uit het door vakblad Service Management georganiseerde en in samenwerking met hygiëne-aanbieder Tork uitgevoerde Nationaal Toiletonderzoek 2016. In de top 10 van schoonste toiletten komen drie horecazaken voor, waarvan twee in dezelfde plaats.

Dat betreft de studentenstad Wageningen met Bagels & Beans (de winnaar) en café De Vlaamsche Reus. Ook in de top 10: Grand-Café De Zwaan in Hilvarenbeek. Het Nationaal Toiletonderzoek werd voor de 32e keer uitgevoerd. 

In het algemeen bleek van de 150 onderzochte openbare toiletten slechts 27 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 38 procent. Nederlanders hebben dus een kans van net iets meer dan 1 op 4 om een schoon toilet aan te treffen. Overigens bleken de damestoiletten voor de achtste keer op rij schoner te zijn dan de herentoiletten.

Van de 4 onderzochte categorieën scoorde de horeca met 36 procent schone toiletten dit keer het hoogst. De gezondheidszorg is tweede met 30 procent schoon. Van de winkels, warenhuizen en tuincentra scoorde nu 27 procent schoon. Openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen, kwamen niet verder dan 16 procent schoon.

De toiletzitting is met een beoordeling ‘slecht’ in 42 procent van de gevallen het meest vervuilde contactvlak, gevolgd door de knop van de kraan met 36 procent. Op de derde plaats staat de knop van het spoelmechanisme met 17 procent, terwijl de deurkruk met 13 procent slecht het minst is vervuild.        

De toiletten van locatie Wageningen (aan de Hoogstraat) van de franchiseketen Bagels & Beans mogen zich de schoonste van Nederland noemen. In Wageningen troffen de onderzoekers een bijzonder laag aantal bacteriekoloniën aan en kreeg de aanblik van het toilet zelfs een 10.

Overig nieuws