Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

11 april 2019 | Thijs Jacobs

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen.

In 2017 stonden maar liefst 485 horecazaken te boek als notoir overtreder; dat zijn er 155 meer dan drie jaar daarvoor. Tegenover RTL zegt kok Herman den Blijker dat 'deze restaurants gewoon gesloten hadden moeten worden'. Den Blijker: "Dit zijn wantoestanden. Kakkerlakken, muizenkeutels op de werkbank... Dat moet gewoon dicht dan, dit is ongezond voor de samenleving."

NVWA reageert (te) laat

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de inspectierapporten van ongeveer 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Deze zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid, zo meldt RTL. NVWA stelde de rapporten pas beschikbaar na vele verzoeken van RTL, hetgeen onbegrip oproept bij de redactie van de nieuwszender.

De toezichthouder stelt, als reactie op de bevindingen van RTL, dat ze nu wel strenger zijn geworden. Het onder verscherpt toezicht plaatsen gebeurt 'wanneer het nodig is'. In de inspectierapporten vond RTL passages die het delen waard zijn. Er wordt melding gemaakt van een printer op de werkbank in de keuken, waarin een tiental levende kakkerlakken huisden. Bij bijna de helft van de horecazaken onder verscherpt toezicht werd ongedierte aangetroffen, waarbij vooral muizen overlast veroorzaken. De uitwerpselen van de kleine knaagdieren blijken een plaag voor de zaken die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook kakkerlakken werden her en der in de keukens gevonden; niet alleen in bonnenprinters, maar ook in een pizzaoven. 

168 restaurants gesloten

Vier op de tien onderzochte restaurants kreeg een boete vanwege de voedselveiligheid en bij vrijwel alle restaurants was er sprake van slechte hygiëne. Van de 447 onderzochte horecazaken zijn er maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dit gebeurt wanneer bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch nog minimaal twee keer in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag vervolgens pas weer open als alles weer in orde is wat betreft hygiëne.

De spoedsluiting is de zwaarste maatregel van de NVWA. In dat geval is er een ernstig risico voor de volksgezondheid. 27 van de onderzochte zaken kregen een dergelijke spoedsluiting. In een rapport werd melding gemaakt van een barbeque met daarin maden, larven en cocons; zowel levende als dode exemplaren!

RTL vroeg de inspectierapporten (met betrekking tot de zaken die onder verscherpt toezicht staan) over het jaar 2017 in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA leverde de rapporten pas na ruim een jaar aan. Negen horecabedrijven proberen nu via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. De NVWA besloot daarnaast geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar door RTL wel om is gevraagd.

Download hier de white paper over de NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotelbouwplannen Amsterdam
Wordt Double Tree Hotel Centraal in Amsterdam verkocht?

De Chinese investeerder Anbang zou in gesprek zijn om één van de grootste hotels in het centrum van Amsterdam te verkopen aan de Franse verzekeraar AXA. Persbureau Bloomberg meldt dit. Ingewijden zouden spreken over een bod van 425 miljoen euro voor Double Tree Hotel by Hilton Amsterda...

Hilton Amsterdam
Natte Hilton Haringparty viel niet in het water

Het was even wennen op de Hilton Haringparty. Een last minute opgetrokken tentpaviljoen in de tuin moest de honderden gasten van het jaarlijkse nieuwe haringfestijn behoeden voor teveel nattigheid. Die kwam aan het begin van de avond niet alleen van boven, maar ook uit een waterbassin, tijdens de sc...

Hotelbouwplannen
Ede krijgt een Energiehotel

Op een prominente locatie in Ede wordt ruimte gemaakt voor de bouw van een nieuw hotel. In het gebied tussen de A12 en W. Dreeslaan (nabij bioscoop Pathé), worden 122 hotelkamers gerealiseerd in een uniek en duurzaam gebouw. Het hotel krijgt zonnepanelen als luifels voor de ramen, zodat groen...

OTA's Internationaal
Serieuze aanklacht tegen Booking.com en Expedia

De Deense boekingssite Nustay heeft een klacht ingediend bij de Europese mededingingsautoriteiten tegen concurrenten Booking.com en Expedia. Deze twee bedrijven zouden volgens de Denen op systematische wijze de concurrentie op de markt beperken, met verregaande gevolgen voor zowel de consument als d...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Gijs Hendrikx stoomt door: bouw viersterrenhotel in Sevenum in de planning

Er komt een nieuw viersterrenhotel in Sevenum. De initiatiefnemers en grondeigenaren Ron en Marcel Traarbach hebben met Hendrikx Hospitality Group een overeenkomst getekend voor een nieuw te realiseren hotel met 130 kamers en een vergaderaccommodatie. Daarnaast zal op de locatie aan de Midden Peelwe...

Achtergronden Den Haag
Hotel Ramada Scheveningen behaalt Green Key goud

Een duurzaam hotel waar alles in het teken staat van kwaliteit. Dat is het onlangs verbouwde Ramada Scheveningen. Het hotel is onderscheiden met het Green Key niveau goud, het hoogst haalbare niveau van dit internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. De afgelopen maanden werden de hotelkamer...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: