Onderzoek RTL: veel restaurants lappen hygiëneregels aan de laars

11 april 2019 | Thijs Jacobs

RTL Nieuws heeft na een lange tijd van wachten (ruim een jaar!) de inspectierapporten uit 2017 van de NVWA ontvangen. Uit deze documenten blijkt, dat steeds meer restaurants onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij de regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen.

In 2017 stonden maar liefst 485 horecazaken te boek als notoir overtreder; dat zijn er 155 meer dan drie jaar daarvoor. Tegenover RTL zegt kok Herman den Blijker dat 'deze restaurants gewoon gesloten hadden moeten worden'. Den Blijker: "Dit zijn wantoestanden. Kakkerlakken, muizenkeutels op de werkbank... Dat moet gewoon dicht dan, dit is ongezond voor de samenleving."

NVWA reageert (te) laat

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek de inspectierapporten van ongeveer 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Deze zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid, zo meldt RTL. NVWA stelde de rapporten pas beschikbaar na vele verzoeken van RTL, hetgeen onbegrip oproept bij de redactie van de nieuwszender.

De toezichthouder stelt, als reactie op de bevindingen van RTL, dat ze nu wel strenger zijn geworden. Het onder verscherpt toezicht plaatsen gebeurt 'wanneer het nodig is'. In de inspectierapporten vond RTL passages die het delen waard zijn. Er wordt melding gemaakt van een printer op de werkbank in de keuken, waarin een tiental levende kakkerlakken huisden. Bij bijna de helft van de horecazaken onder verscherpt toezicht werd ongedierte aangetroffen, waarbij vooral muizen overlast veroorzaken. De uitwerpselen van de kleine knaagdieren blijken een plaag voor de zaken die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook kakkerlakken werden her en der in de keukens gevonden; niet alleen in bonnenprinters, maar ook in een pizzaoven. 

168 restaurants gesloten

Vier op de tien onderzochte restaurants kreeg een boete vanwege de voedselveiligheid en bij vrijwel alle restaurants was er sprake van slechte hygiëne. Van de 447 onderzochte horecazaken zijn er maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dit gebeurt wanneer bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch nog minimaal twee keer in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag vervolgens pas weer open als alles weer in orde is wat betreft hygiëne.

De spoedsluiting is de zwaarste maatregel van de NVWA. In dat geval is er een ernstig risico voor de volksgezondheid. 27 van de onderzochte zaken kregen een dergelijke spoedsluiting. In een rapport werd melding gemaakt van een barbeque met daarin maden, larven en cocons; zowel levende als dode exemplaren!

RTL vroeg de inspectierapporten (met betrekking tot de zaken die onder verscherpt toezicht staan) over het jaar 2017 in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur. De NVWA leverde de rapporten pas na ruim een jaar aan. Negen horecabedrijven proberen nu via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. De NVWA besloot daarnaast geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar door RTL wel om is gevraagd.

Download hier de white paper over de NVWA

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Interview
"Ook jij kunt een hogere bezettingsgraad realiseren door e-mailmarketing"

E-mailadressen zijn goud waard, maar hoteliers en B&B-ondernemers doen er tot op heden te weinig mee. “Een gemiddelde hotelier of B&B-ondernemer kan niet eens een database van zijn klanten bijhouden”, aldus e-mailmarketingexpert Frank Tromp. Dat laatste klopt en niet zelden wordt...

Amsterdam
Strengere controles op illegale vakantieverhuur in Amsterdam

De gemeente van Amsterdam is deze week begonnen met een strengere controle op illegale vakantieverhuur. Dit nieuws komt niet volledig uit het niets, kortgeleden heeft Amsterdam de vakantieverhuur termijn namelijk verkort naar 30 dagen. De strengere controle gaat om verhuurders die over dit limiet ga...

Interview Longread
Eric Toren & Tijmen Receveur: "Leer van wat je niet hebt gedaan"

Waar een jonge accidential hotelier en een geroutineerde hospitality-expert elkaar vinden in passie voor hun mensen, de lol van het creatieve proces en het perfectioneren van de begroting. Wij spreken Tijmen Receveur, mede-oprichter en mede-eigenaar van Hotel Not Hotel en Eric Toren, directeur, eige...

Aantal viersterrenhotels groeit gestaag

De viersterrenhotelmarkt in Nederland is de afgelopen vijf jaar met 22% gegroeid. Nederland telt in totaal 705 4-sterren hotels, waarvan meer dan een kwart in provincie Noord-Holland. In totaal telt dit segment 67.000 kamers en is hiermee met een aandeel van 50% het belangrijkste segment binnen de h...

Accor Hotelketens Internationaal
Een miljard euro omzet voor Accor in eerste kwartaal 2019

Hotelketen Accor heeft het eerste kwartaal van het jaar 2019 een omzet gedraaid van 987 miljoen euro. Een stijging van 34,2%. Dat meldt het bedrijf via een persbericht. De RevPAR van de groep steeg met 1,6% met wisselende prestaties afhankelijk van de regio: Europa was veerkrachtig (+3,3%), terwi...

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: