Optimisme onder Nederlandse hoteliers toegenomen

6 juni 2016 |
Optimisme onder Nederlandse hoteliers toegenomen<

Het optimisme onder de Nederlandse hoteliers is opnieuw toegenomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Horwath HTL, dat vandaag
wordt gepresenteerd. Het sentiment ligt op het hoogste niveau sinds 2011. Ruim driekwart van de hoteliers verwacht in 2016 een hogere omzet te behalen dan in 2015.

Herstel
Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat het herstel van de hotelmarkt naar verwachting definitief doorzet. Gevraagd naar de omzetverwachtingen voor 2015, geeft 84% aan een omzetstijging te verwachten, terwijl 21% een stabiele omzet verwacht en slechts 5% rekening houdt met een daling. De omzetstijging wordt behaald doordat meer hotelgasten verblijven, en doordat zij een hogere prijs betalen. Van de ondervraagde hoteliers verwacht 63% een hogere bezettingsgraad te behalen, en verwacht 75% dat de gemiddelde kamerprijzen hoger uit zullen vallen.

Niveau van 2011
Het sentiment in de Nederlandse hotellerie is gestegen van +45 in 2015 tot +49 in 2016. Het niveau van 2011, toen het sentiment op +51 lag, is hiermee bijna geëvenaard. Het sentiment is sinds het laatste dieptepunt van +6 in 2013 continu gestegen. Het laagste sentiment werd gemeten tijdens het hoogtepunt van de hotelcrisis in 2009, met een negatieve score van -36.

Positieve impact economische groei
De hoteliers verwachten te kunnen profiteren van een aanhoudende groei van de nationale en internationale economie, maar ook van een verdere groei in toerisme. Ruim 82% van de hoteliers verwacht een positieve impact vanuit de lokale economie, en 78% verwacht ook positieve effecten vanuit de wereldeconomie. Daarnaast ziet 72% een positieve ontwikkeling in het lokale toerisme.

Valutakoersen, olieprijzen en aandelenkoersen hebben volgens de Nederlandse hoteliers dit jaar minder invloed. Opvallend is dat 72% van de hoteliers verwacht dat valutakoersen geen noemenswaardige impact zullen hebben op de hotelresultaten. Ook voor aandelenkoersen en voor olieprijzen geldt dat respectievelijk 53% en 50% van de hoteliers geen impact vanuit deze ontwikkelingen verwacht.

Negatieve verwachtingen
Net als in voorgaande jaren wordt de belangrijkste negatieve invloed op de bezettingsgraden en kamerprijzen verwacht vanuit nieuwe ontwikkelingen aan de aanbodzijde. Wel geldt dat de negatieve verwachtingen lijken af te nemen. In 2016 verwacht 57% van de hoteliers dat nieuwe hotelbouwplannen een drukkend effect op de resultaten zullen hebben, terwijl dit in 2015 nog 70% was. De angst voor nieuwe hotelontwikkelingen is mogelijk afgenomen doordat de positieve resultaten van de afgelopen jaren laten zien dat nieuw hotelaanbod snel door de markt wordt opgenomen. Bovendien geldt dat verschillende gemeenten restricties stellen aan nieuwe hotelontwikkelingen. Vooral in Amsterdam kan de door de gemeente afgekondigde ‘hotelstop’ bijdragen aan een positief sentiment onder de hoteliers, ondanks dat in de praktijk blijkt dat er nog enkele duizenden hotelkamers in de pijplijn zitten. De Amsterdamse hotelstop is afgekondigd in reactie op de door de inwoners ervaren overlast van toeristen; vanuit de hotelmarkt gezien is er nog altijd vraag naar meer hotels.

Toerisme is de motor voor de hotellerie
De positieve invloed van het toerisme blijkt ook uit de verwachtingen voor de marktsegmentatie. Ruim 67% verwacht een groei in het aantal individuele toeristen, terwijl 33% uitgaat van een stabilisatie. Vrijwel niemand verwacht dat het individuele toeristische segment zal dalen. In het groepstoerisme wordt overwegend een stabilisatie verwacht: 71% verwacht hier evenveel overnachtingen als vorig jaar, terwijl 20% rekent op een stijging en 9% een daling verwacht.

Congressen
Opvallend is dat het optimisme over het congressegment, na jaren te zijn achtergebleven bij de andere segmenten, in 2016 is toegenomen. Anno 2016 verwacht 50% van de hoteliers dat de vraag in het congressegment zal toenemen, terwijl 45% een stabilisatie verwacht en 5% rekening houdt met een daling.
Ook voor het zakelijk individueel segment geldt dat er veel meer hoteliers zijn die hier een stijging verwachten (48%) dan een daling (8%).

Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey
De Horwath HTL Global Hotel Market Sentiment Survey, die elke 6 maanden door hoteladviseur Horwath HTL wordt gehouden, geeft een up-to-date beeld van de marktverwachtingen onder hoteliers. Het onderzoek richt zich op de verwachtingen voor bezettingsgraad, kamerprijs en totale omzet. Daarnaast is de hoteliers gevraagd naar de resultaten in het eerste halfjaar, en naar de invloed van de wereldeconomie. De antwoorden leiden tot een goed vergelijkbaar beeld van de ontwikkeling van het marktsentiment per regio door de jaren heen.

De index is gecreëerd om een algemene sentiment score te formuleren, die als meetinstrument kan dienen om de resultaten van jaar tot jaar te kunnen vergelijken. Elk antwoord correspondeert met een bepaalde waarde; het totaal hiervan vormt de index die loopt van -150 tot +150, waarbij -150 een absoluut negatief sentiment weergeeft en +150 een zeer optimistische verwachting.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor Internationaal
Accor doet plastic in de ban

Accor kondigt vandaag haar toezegging aan om als eerste hotelgroep ter wereld toe te treden tot de UN Global Tourism Plastics Initiative. Hiermee tekent de hotelgroep voor het verwijderen van alle plastic wegwerpartikelen voor gasten uit alle hotels voor het einde van 2022. Dit initiatief van Accor ...

Toerisme KHN
KHN wil toeristendrukte spreiden door het jaar, maar kan dat wel?

Het aantal toeristen in Nederland groeit de komende jaren van 42 miljoen in 2017, naar bijna 60 miljoen in 2030. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) biedt deze groei gouden kansen voor de Nederlandse economie. KHN wil er dan ook voor zorgen dat deze groei positief uitpakt voor bedrijven, bew...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Hotelbouwplannen Opening
Nieuw hotelconcept van Kloeg Collection in Zeeland: Boutique Hotel Rijks [Video]

Kloeg Collection voegt aan het einde van dit jaar een nieuw hotel in Goes toe aan de collectie 4-sterren accommodaties: Boutique Hotel Rijks. De sloopwerkzaamheden zijn bijna achter de rug en de 'vernieuwbouw' gaat binnenkort van start. In dit concept komt de rijke historie van het pand same...

Wet- en regelgeving Ondernemen
Airbnb vogelvrij verklaard, een update

'Airbnb vogelvrij verklaard?', zo luidde de kop boven de bijdrage van mijn kantoorgenoten Loes ter Meer en Nico Jacobs in oktober van het vorige jaar. Deze vrees lijkt met de uitspraak van het Europese Hof van 19 december 2019 bewaarheid te zijn geworden. Of zoals Thijs Jacobs eind december ...

Awards Amsterdam
House of Hospitality-awards uitgereikt

Maandagavond 20 januari zijn de eerste House of Hospitality-awards uitgereikt. Dat gebeurde tijdens een feestelijke avond in het nieuwe Nhow Amsterdam RAI Hotel. Tegen een indrukwekkend decor vanaf de 23ste etage werden de winnaars bekendgemaakt in verschillende categorieën waaronder student, d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: