Regeerakkoord: alcoholgrens naar 18

31 oktober 2012
Regeerakkoord: alcoholgrens naar 18

In het regeerakkoord tussen VVD en PvdA staat dat jongeren vanaf hun 18e alcohol mogen kopen. Een deel van een belangrijke gastengroep in de horeca (16-24 jarigen) mag geen alcohol meer.

*Meerderheid politiek voor*
De minimumleeftijd voor de verstrekking van zwakalcoholische dranken moet worden opgetrokken, omdat het gebruik van te veel alcohol tot grote schade leidt. Een mens maakt tot zijn 18e nog iedere dag hersencellen aan. In zowel de Eerste als Tweede Kamer is er een meerderheid voor het voorstel.

*Minder blij*
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is minder blij met het optrekken van de leeftijd. Tijdens de kabinetsonderhandelingen deed de brancheorganisatie nog water bij de wijn door te zeggen tegen "happy hours":http://www.decafekrant.nl/nieuws/khn-geen-happy-hour-alcohol-vanaf-16-10759/ te zijn, maar dan moest de minimumleeftijd wel op 16 jaar blijven.

*Alcoholtoerisme*
Als de plannen van kracht worden, dan verwachten horecaondernemers in de grensstreken dat ze jongeren als gast helemaal kwijtraken. Jongeren gaan dan eerder naar België en Duitsland, waar de leeftijd nog op 16 jaar ligt, dan dat ze in ons land blijven.

~Frank Lindner~

Overig nieuws