Rijden onder invloed met bedrijfsauto. Ontslag?

18 april 2018 | Marijke Stevens

Niet alleen gasten gaan na het nuttigen van alcohol achter het stuur zitten, ook medewerkers uit de horeca maken zich daar weleens schuldig aan. De gevaren zijn bekend, alcohol en verkeer horen niet samen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval, op een parkeerterrein.

Een chef-kok uit een hotel reed midden in de nacht bij het uitparkeren tegen een stilstaande auto, veroorzaakte schade en liet geen bericht achter voor de bestuurder van die auto. Dat deze chef-kok onder invloed van alcohol verkeerde, bleek uit een filmpje van zijn barbezoek kort voor de aanrijding, waarop hij zei dronken te zijn.

De werkgever ontsloeg deze chef-kok op staande voet. Terecht?

In het arbeidsrecht geldt dat een ontslag op staande voet een uiterst middel is. In het algemeen geldt dat een werkgever daarvan terughoudend gebruik dient te maken, juist omdat de werknemer door een dergelijk ontslag per direct geen inkomsten meer heeft. Hij ontvangt geen loon meer, maar vaak wordt ook een uitkering onthouden omdat een ontslag op staande voet vaak als 'eigen schuld' wordt gekwalificeerd.

In deze zaak waren de gevolgen nog schrijnender omdat deze chef-kok door het ontslag ook zijn woonruimte verloor en zijn thuisland had verlaten om voor dit hotel op Saba te gaan werken.

De rechter oordeelt dat de aanrijding een ernstig incident is dat als reden voor een ontslag op staande voet kan gelden. Het wordt de werknemer ernstig aangerekend dat hij onder invloed van alcohol was toen hij de aanrijding veroorzaakte. Het filmpje liet daar geen misverstand over bestaan.

Niettemin houdt het ontslag op staande voet geen stand. De rechter weegt de feiten die aan het ontslag ten grondslag lagen af tegen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De belangenafweging valt in het voordeel van de werknemer uit. Niet alleen zijn de financiële gevolgen groot voor werknemer, de rechter woog mee dat de werknemer beterschap beloofde en aangeboden heeft de schade te vergoeden. In combinatie met zijn onberispelijke staat van dienst met veel verricht overwerk, had de werkgever in deze situatie moeten kiezen voor een schriftelijke waarschuwing in de zin van 'eens maar nooit weer'.

Een ontslag op staande voet lijkt soms logisch, maar maatwerk is geboden!

Marijke Stevens
Advocaat arbeidsrecht bij Immix advocaten mediators in Zeist

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Branded Content
Hotelgasten in 2021 willen gemak en ultiem relaxen 

In veel branches laat de huidige pandemie zijn sporen achter: ‘het oude normaal, het nieuwe normaal’… Eén ding is zeker: de veranderingen en verschuivingen zijn nog iedere dag voelbaar. Zo ook in de wereld van de hotelier. Voorheen was een hotelbezoek veelal verbonden aan h ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: