Rondje water kost ondernemer 114,76 euro

Auteur: Redactie
10 augustus 2012
Rondje water kost ondernemer 114,76 euro

Fantastisch proefballonnetje van GroenLinks. Gratis kraanwater voor alle horecagasten. De politieke partij vergeet echter de kostenkant van de horecaondernemer. Ieder rondje kost namelijk 114,76 euro.

*Leeg glas*
Tot dit bedrag komt de redactie van de horecavakbladen De RestaurantKrant, Lunchroom, De CaféKrant, Hospitality Management en Bed & Breakfast. Een horecaondernemer is om een leeg glas te serveren 75,5 eurocent kwijt. Dit zijn de kosten voor personeel, huur, energie, et cetera. Gevuld met water (1 liter kraanwater kost 0,0014 euro) blijft dit 75,5 eurocent (uitgaande van een glas van 25cl).

*Schreeuwen om water*
Een gemiddelde horecaonderneming heeft binnen plaats voor 111 personen (7,3 miljoen totaal verkoopvloeroppervlak (vvo) in de horeca, 43.630 bedrijven. Gemiddeld 167,5 vvo. 1 gast per 1,5 vierkante meter). Met een gemiddeld terras erbij (41 stoelen) komt het totaal op 152 gasten. Dit betekent bij een volle zaak dat één rondje gratis water voor de gasten de ondernemer 114,76 euro kost.

*Gratis afhalen*
Bent u horecaondernemer en heeft u zin in een glas kraanwater? Bij GroenLinks kunt u vast een glaasje krijgen nu Tweede Kamerlid "Jesse Klaver":https://twitter.com/jesseklaver zich hard wil maken voor gratis wateruitgifte. Af te halen bij het Landelijk Bureau, Oudegracht 312 in Utrecht. Of in Den Haag, Plein 2.

*Storm*
Het Kunduz-akkoord, de economische crisis, en oplopende werkloosheid. En GroenLinks veroorzaakt een storm in een glas kraanwater. Volgens ons is het aan de gastvrijheid van de horecaondernemer om een glas kraanwater wel of niet gratis aan te bieden. Steeds meer ondernemers in de horeca doen dit al uit gewoonte. Via verschillende projecten draagt de horeca bovendien bij aan maatschappij en milieu. Zo ondersteunen ondernemers uit de horecabranche projecten als FilltheCup en JointhePipe om water wereldwijd toegankelijk te maken. Water in de horeca is geen politiek onderwerp.

Overig nieuws