RV Gras te kort, boete!

21 mei 2013
RV Gras te kort, boete!

Het is weer voorjaar en we komen veel brieven tegen van de HOAs (ofwel Home Owner Associations), waarschijnlijk het best te vergelijken met een Vereniging van Huiseigenaren. Maar, wanneer ontving u
in Nederland voor het laatst een brief in de bus dat uw gras te kort gemaaid is? Of dat er een paar struikjes onkruid in uw bloemenperkje staan? Of dat de dakpannen een hogedrukreiniging nodig hebben? Dat dacht ik al, niet...

*Kosten? $300,- per maand*
Hier lusten ze er pap van. Meer dan driekwart van alle woonwijken in ons werkgebied kent een HOA, welke de huiseigenaar, afhankelijk van de verstrekte services, tussen de $200 per jaar en soms meer dan $300 per maand kan kosten. Sommige HOAs verzorgen enkel de gemeenschappelijke zaken, zoals grasmaaien buiten de privégrasmatten om (die laatsten doen wij), onderhoud aan de verlichting bij de entree van de wijk en controle op het naleven van enkele basiszaken zoals ‘in het donker niet parkeren op straat, alleen op de oprit...’.

*Een inspecteur die controleert*
De flink strengere HOAs hebben bijna dagelijks(!) een inspecteur rondrijden die controleert op een waslijst van aandachtspunten welke het aanzien van de wijk beïnvloeden. Denk aan aanslag op dakpannen of zijmuren, de lengte van de grassprieten (mogen niet te lang, maar ook niet te kort zijn...), onkruid in de voortuin, verfkleur van het huis (nog voldoende dekkend?), niet meer dan twee auto’s op de oprit, geen aanhanger op de oprit, geen auto met commerciële bestickering zichtbaar vanaf de straat, etc. etc.)

*Vijf dagen maaien*
Een HOA is natuurlijk een perfecte manier om de hele presentatie van een woonwijk en het aanzien ervan te beschermen, hetgeen zeker meerwaarde biedt. De meeste HOA gereguleerde wijken zien er daarom super gelikt uit, hetgeen de waarde van de woningen uiteindelijk ook ten goede komt. Ook meteen de reden dat eigenaren er graag mee akkoord gaan (in ieder geval in de koopfase). Maar, als je met het tropische klimaat (bijna dagelijks een klein uurtje flinke regen in de middag en verder volop zon) denkt dat één keer per week grasmaaien hier in Florida voldoende is heb ik slecht nieuws. We moeten soms iedere vijf dagen maaien om het op juiste lengte te houden, en sommige HOAs verstaan de kunst om meteen in de pen te kruipen als het een tikkie te lang is (maar prachtig groen en zonder onkruid!).

*Daar lust de HOA pap van*
Tegen de tijd dat die brief ons kantoor bereikt, is het vaak alweer gemaaid, maar heeft de huiseigenaar en dus wij al op de kop gehad... Allemaal verspilde moeite wat ons betreft, want wij maaien per contract minimaal één keer per week, en vaker indien nodig, maar een natte mat kunnen we niet maaien (de maaitractor zakt dan weg en creëert een modderpoel, iets waar de HOA helemaal pap van lust...).
Wij werken voor dit soort werk (in dit geval tuinonderhoud) met onderaannemers.

*De waarschuwingsbrieven zijn pure frustratie*
Deze onderaannemers kunnen het zich domweg niet permitteren te veel klachten van ons te ontvangen, omdat ze daarmee het risico lopen ons contract te verliezen. Afhankelijk van de wijk waar ze voor ons maaien en wat ze verder doen toch gauw zo’n 10-20 grasmatten per week per onderaannemer. Dit is anders voor de vele particulieren in dezelfde woonwijken. Soms komen ze simpelweg een paar dagen lang niet toe aan het maaien van hun eigen mat. Op zich niet raar dat iemand met een fulltime baan z’n eigen grasmat ’s avonds in het donker even laat voor wat het is, wellicht tot het weekend. Voor hen zijn de waarschuwingsbrieven van een HOA pure frustratie, ook al zijn ze zelf akkoord gegaan met de regelgeving, de meerwaarde ervan inziend.

*'Je gras is te kort'*
Wij zijn er in ieder geval niet rouwig om, maar zouden het ook niet erg vinden als ze ons in het begin van het regenseizoen even overslaan, want we verdenken de HOAs ervan in de lente de brief domweg naar alle eigenaren te sturen, puur om iedereen weer even op scherp te zetten aan het begin van het maai-seizoen.
Als je dan denkt het gewoon wat korter te maaien, zodat het langer houdt, loop je het risico een brief te ontvangen dat het te kort is... Ik moet bekennen dat dat niet heel snel gebeurt, maar ik ken HOAs die dit hebben opgenomen in hun regels voor de wijk en de brief daadwerkelijk uitsturen (ijverige controleurs kom je in ieder land tegen, dus ook hier).

Ik bedoel maar, in sommige zaken kunnen die Amerikanen toch weer rare jongens zijn...

Rembert Vonk, "Excellent Vacation Homes":http://www.excellentvacationhomes.com/


Overig nieuws