RV Lekker huisjes melken

10 april 2013
RV Lekker huisjes melken

De woningmarkt is altijd volop in beweging, de ene keer opwaarts (voor velen wat langer geleden), de andere keer neerwaarts (wellicht wat recenter op het netvlies). Wij hebben sinds onze emigratie naar Florida
(nu bijna 2 jaar geleden) nog steeds een fantastische woning in Almere te koop staan, maar in de prijsklasse boven de 2 ton zit in die markt weinig beweging. Misschien toch maar gaan verhuren, in ieder geval zolang de markt niet echt aantrekt en de hypotheek helderheid in Nederland ook niet echt lijkt te verbeteren.

*Groei door cash kopers*
Hier in Florida is het gelukkig anders. Terwijl dit het veroorzakende land is waardoor de hele hypotheekmarkt als een luchtbel uiteen spatte is dit ook het land waar de woningmarkt nu weer flink begint aan te trekken. De vooruitzichten zijn ook hier sterk regio gebonden, maar zonder twijfel hoopgevend op nationaal niveau en veelbelovend op menig regionaal niveau. Zo ook hier in Florida. Markten als Miami, Tampa en Orlando (waar wij zitten) laten stevige groei zien, mede gestuwd door investeerders en cash kopers.

*Cash betalen! Gaat u zitten mevrouw*
Deze week liep er weer een kandidaat koper bij ons kantoor naar binnen: "Goedemorgen! Ik wil graag een huis kopen. Kunt u mij helpen?" "Jazeker. In welke prijsklasse zoekt u?" "Rond de tweehonderdduizend dollar." "Prima, en hoe denkt u te gaan financieren?" "Cash." "Neem plaats meneer en mevrouw!"
Heerlijk zulke kopers. Geen gedonder en onzekerheid over hypotheek kansen, kredietwaardigheid, etc. Simpel een brief als bewijs van contanten op de bank en gaan met die banaan. In het hele proces van vastgoedbeheer (want dat doen wij als vacation rental property management bedrijf) assisteren wij als makelaardij ook bij de aankoop en verkoop van tweede woningen. Veel eigenaren die tijdens de piek van de markt zijn ingestapt (tussen 2003 en 2007) hebben de waarde van hun woning flink zien dalen en kunnen om die reden soms niet meer rondkomen, ongeacht de huuropbrengsten die wij verzorgen. Als ze besluiten uit te stappen zetten wij hun woning graag te koop. Zonder uitzondering ziet iedere te koop gezette woning binnen korte tijd meerdere biedingen tegemoet. Keer op keer blijkt ook dat kopers met een hypotheek het vaak afleggen tegen de cash kopers. Waarom? Cash kopers bieden veel meer zekerheid richting een geslaagde deal voor de verkoper en een en ander is vaak al binnen 2 weken helemaal rond.

*$15.000 dollar boven de vraagprijs*
Omdat makelaars en kopers met een hypotheek dit natuurlijk door hebben, zien we nu dat de niet-cash kopers vaker een bod ver boven de vraagprijs doen, simpelweg om hun kansen op een geaccepteerd bod te vergroten. Ik heb biedingen gezien die $15.000 dollar boven de vraagprijs van bijvoorbeeld $160.000 liggen... Dit heeft als direct gevolg dat alle verkopen die een dergelijk hoger, gefinancierd bod geaccepteerd hebben de gemiddelde verkoopwaarde doen stijgen, en daarmee de marktwaarde van omliggende woningen. De huizen zijn het zeker waard, want anders zou de hypotheekverstrekker het onderpand (de woning) niet goedkeuren.

*Heeft u geld over? Dit is een mooi instapmoment*
Bovenstaand creëert een fantastische beweging in de markt omdat de marktwaardes weer dichter in de buurt van voor de crisis komen; dit kwartaal ten opzichte van vorig jaar hetzelfde kwartaal zijn de prijzen in deze regio al met ruim 10 procent gestegen. Helemaal niet slecht en de groei zet door.

Dus, voor iedereen die overweegt zijn of haar eigen tweede huisje te willen gaan melken én af en toe graag de zon opzoekt (daar kan ik me na de afgelopen winter alles bij voorstellen...); hier is nu het moment om in te stappen. Wellicht tot ziens in zonnig Florida!

Rembert Vonk, "Excellent Vacation Homes":http://www.excellentvacationhomes.com/

Overig nieuws