Meldpunt faillissementsfraude horeca

28 november 2012
Meldpunt faillissementsfraude horeca

FNV Horeca opent een meldpunt om fraude bij faillissementen in de horeca aan te kaarten. De vakbond heeft dit gedaan, omdat ze de afgelopen periode steeds meer signalen hierover heeft ontvangen.

*Faillissementsfraude*
Als een werkgever bankroet gaat en er een nieuwe exploitant is die de zaak overneemt, dan hoeft de nieuwe uitbater het personeel niet over te nemen. Hiervoor worden soms onoverzichtelijke constructies en schimmige spelletjes ingezet, zo vindt FNV Horeca. Uit eerder onderzoek (2005) is gebleken dat bij 29 procent van de faillissementen in de horeca het vermoeden bestond dat het om faillissementsfraude ging.

Uit ander onderzoek blijkt dat de invoering van de nieuwe Wet controle rechtspersonen per 1 juli 2011, die meer toezicht en een strengere aanpak op faillissementsfraude zou beloven, weinig heeft opgeleverd.

*Aandacht gevraagd*
Aangezien het vaak moeilijk te bewijzen is dat bij een faillissement sprake is van fraude, heeft FNV Horeca een "meldpunt":http://www.fnvhoreca.nl/gebruiker/horeca/meldpunt.html geopend. Afhankelijk van de meldingen zullen deze in een zwartboek worden opgenomen of zal er opnieuw onderzoek uitgevoerd worden om het onderwerp weer prominent op de (politieke) agenda te krijgen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws