Foto's: TEAM Concepts heeft Vlissingen haar Timmerfabriek teruggegeven

Auteur: Redactie
Opening 14 juni 2022
Foto's: TEAM Concepts heeft Vlissingen haar Timmerfabriek teruggegeven

Iedere Vlissinger heeft wel ‘iets’ met de Rijksmonumentale Timmerfabriek uit 1914. Een familielid dat er vroeger werkte, het icoon waar je altijd langsfietste, de locatie van dat onvergetelijke feest. Pijn deed het velen dan ook om te zien dat ‘hun’ Timmerfabriek ieder jaar een stukje van zijn glans verloor terwijl partij na partij herontwikkelingsplannen maakte, maar er steeds niets van terechtkwam. Totdat TEAM Concepts op het toneel verscheen. En zie nu: De Timmerfabriek is terug, in al zijn glorie!

Nog niet zo lang geleden stond De Timmerfabriek er verlaten bij op een voormalig en braakliggend industrieterrein. Plannen voor een herbestemming bleken meestal onmogelijk, te duur, te risicovol. De toekomst van De Timmerfabriek raakte hoe langer hoe meer onzeker in de periode 2010-2016. Totdat de ontwikkelaars van TEAM Concepts voet in dit historische pand zetten. Paul Huges van TEAM Concepts: “Ik kan mij dat moment in het voorjaar van 2017 nog zo goed herinneren. Samen met mijn compagnon Joeri Beekman liep ik het pand binnen en dacht; wat een pand, wat een karakter en wat een historie! Hier moeten we een hotel van maken; zoals Hotel New York Rotterdam, maar dan in Vlissingen.”

Joeri Beekman had precies hetzelfde gevoel. “Ik wist ook meteen: dit is een ‘Once in a lifetime opportunity’’! Ondanks alle drempels die we zouden tegenkomen, wisten we dat we dit gewoon moesten doen. We waren ons daarbij ook heel bewust van de verantwoordelijkheid die we hadden richting de stad Vlissingen en haar inwoners; het culturele en maatschappelijke belang was enorm. We kwamen wel aan een pand dat de Vlissinger na aan het hart lag.”

Heel Vlissingen trots op De Timmerfabriek

Zo TEAM Concepts het bedacht, zo gebeurde het. Ze formeerden een team met zeer ervaren projectpartners en begonnen gezamenlijk een intensieve, maar zeer waardevolle ontwikkel-reis. Er waren heel wat hordes te nemen, en veel tegenwind, maar Vlissingen heeft inmiddels haar zegen gegeven. Onlangs opende Hotel de Timmerfabriek haar deuren en kregen Vlissingers de kans om te komen ‘proefslapen’. Honderden nieuwsgierigen gaven hier gehoor aan. Waren de meningen de afgelopen decennia verdeeld over het in verval geraakte gebouw, nu spreekt iedereen er vol trots over: ‘Wauw!’, ‘Prachtig!’, ‘Trots op!’, ‘Aanwinst voor Vlissingen.’.

“Het is werkelijk overweldigend, mooier dan we ons ooit hadden voorgesteld”, reageert Paul Huges op de vele lofbetuigingen. “Je probeert het zo goed mogelijk te doen, maar bent dan toch benieuwd naar wat ‘Vlissingen’, en eigenlijk heel Zeeland, er uiteindelijk van gaat vinden. Om dan nu deze fantastische reacties te horen, is het mooiste cadeau dat we konden krijgen.”

De ‘oude’ Timmerfabriek is bewaard gebleven

Wat we zien is een historisch pand dat in zijn oude glorie hersteld is. Het heeft nog steeds het ruwe karakter van weleer en de schitterende raampartijen, maar eenmaal binnen besef je pas echt wat TEAM Concepts ermee gedaan heeft samen met een aantal fantastische partners. Beekman: “We wilden De Timmerfabriek een nieuw leven geven met respect voor haar historie. Daarom zie je nog veel oude elementen terug en hebben we voor een sfeer en materialen gekozen die daarbij passen. Natuurlijk hebben we ook veel luxe en comfort toegevoegd voor de gasten. Daarnaast hebben we Vlissingen in april 2021 eigenlijk nóg een cadeautje gegeven, de ‘kers op de taart’. Toen is namelijk het iconische torentje, dat omstreeks 1943 verloren is gegaan, teruggeplaatst. Dit torentje biedt nu ruimte aan een uniek penthouse met 360 graden uitzicht over Walcheren en de Westerschelde.”

Vliegwiel voor het Scheldekwartier

Hotel de Timmerfabriek staat nu bovendien niet meer op een verlaten industrieterrein, maar op een locatie met steeds meer karakter en levendigheid. Huges: “Ons project is het vliegwiel gebleken voor de herontwikkeling van het Scheldekwartier en meer in het bijzonder van het Timmerplein. Het is zo mooi om te zien wat er nu allemaal gebeurt en om te beseffen dat we mede aan de wieg daarvan hebben gestaan.”

Te mooi om zelf te houden

Wij hebben ervoor gekozen om de relaties van ons zusterbedrijf TEAM Leisure in de gelegenheid te stellen om te investeren in dit spraakmakende project. Huges: “Hier werd enthousiast gehoor aan gegeven. Alle 68 hoteleenheden zijn gekocht door particuliere investeerders/beleggers die genieten van maximaal zo’n 6 weken eigen gebruik per jaar én een aantrekkelijk nettorendement. Oké, niet alle 68… we hebben natuurlijk ook nog wat voor onszelf gehouden en bestendigen daarmee de verbinding met dit unieke project.”

Stapje opzij

Nu Hotel de Timmerfabriek open is, zet TEAM Concepts een stapje opzij. Beekman: “Wij zijn ontwikkelaars, geen hoteliers. Vanaf nu pakt de uiterst ervaren Zeeuwse hotelorganisatie Kloeg Collection het over. Hen hebben we, net als het zeer gerenommeerde bouwbedrijf Bouwgroep Peters, al in een vroeg stadium uitgenodigd om deel te nemen aan ons ontwikkelteam. We werken vaker in ontwikkelprojecten met hen samen en er komt altijd iets bijzonders uit. Ook nu weer. We zijn, net als heel Vlissingen, ontzettend trots op dit resultaat.”

Hier stopt het niet

Maar, TEAM Concept is zeker nog niet klaar in het Scheldekwartier. Beekman; “Al vanaf de kennismaking met De Timmerfabriek hadden wij ons oog laten vallen op de locatie direct naast dit Rijksmonument. We kijken bij ontwikkelingen altijd in een breder perspectief en voelen ons daarbij verantwoordelijkheid voor het geheel in zo’n omgeving. Zo is in februari 2022 gestart met de bouw van een nieuw, ‘kloek’ gebouw dat plaats biedt aan 58 (hotel)appartementen. Na de oplevering in het voorjaar van 2023 zullen deze appartementen verhuurd worden onder de noemer Timmerfabriek Apartments.”

Fotografie: Dick van der Veer, Angela Verdam en Jerko Productions

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws