Thee en kaas: proeven op een ander niveau

14 januari 2010 |
Thee en kaas: proeven op een ander niveau

Op tafel staan vier plateaus met kaasjes. Voor ons worden grote wijnglazen neergezet. Gaan we echt thee proeven? Dan opeens is daar een klein, wit theepotje. De glazen worden volgeschonken met de dampende thee. "Vandaag gaan we thee en kaas proeven. Oftewel: tea en cheese pairing", kondigt Robert Schinkel aan, de eerste theesommelier van Nederland.

Thee en kaas. Niet een combinatie die in Westerse landen heel gebruikelijk is. Een portje, glaasje rode wijn of misschien een zoete sherry past meer in ons beeld. Deze theeproeverij gaat onze ogen openen. "We gaan drie soorten thee proeven, bij negen verschillende kaasjes. Langzaam bouwen we op van zacht, naar steeds krachtiger." Naast mij zit een meesterkok. Fluisterend vertouwt hij mij toe: "Ik moet het nog meemaken."

Anders kaas proeven
De eerste thee die wordt ingeschonken is een pure Darjeeling uit India. We eten daar een stukje camembert bij, een Nederlandse rauwmelkkaas en een pittige blauwaderkaas. Na de eerste kaas is de groep stil: door de warme thee wordt de camembert nog romiger. De kaas lijkt, na een slok thee, terug te komen in je mond. Het is duidelijk: dit is heel anders kaas proeven. Mijn buurman is ook overtuigt: "Ik weet niet wat ik meemaak."



Samenspel
"Hier komt thee pas de laatste jaren op, maar in Azië wordt al 5000 jaar thee gedronken", vertelt Schinkel. "Aziaten hebben weinig last van overgewicht, omdat thee de vetten scheidt en zorgt dat je eten sneller verteerd."

Bij de tweede proefronde spelen de thee en kaas meer samen. De moutachtige Yata Watte thee past perfect bij de nootachtige kaasjes. "Je voelt hoe de kaassmaak door je hele mond trekt en een filmend laagje achterlaat." Vooral bij het kaasje met fenegriekkruid (een kruid met tonen van walnoot) wordt dit goed duidelijk. De cursusdeelnemers knikken instemmend. "Kan ik iemand nog wat bijschenken?" Enthousiast steek iedereen zijn glas naar voren.

Smaakexplosie
"De laatste thee is heel krachtig. De geur doet denken aan tabak, teer, scheepswerf en rook. Deze thee wordt gerookt op dennennaalden." De theesommelier heeft niets te veel gezegd. Deze thee is bijna te heftig om zo te drinken. Maar in combinatie met een zachte roodschimmel of een rijpe Parmezaan versterkt de thee juist de smaakexplosie. Bij de Parmezaanse kaas komen zelf fruitige tonen naar boven. Daarna volgt een verrassing: na een slok thee voelt je mond gereinigt en is de kaassmaak verdwenen.



Robert Schinkel concludeert: "Restaurants moeten inspringen op de trend om goede thee te schenken. De tijd van een mandje thee met vier verschillende fruitsmaken op tafel is echt voorbij."

Horecava 2010 Amsterdam, Sanny Visser


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: