Topgastronomie op Folie Culinaire

3 oktober 2014 |
Topgastronomie op Folie Culinaire

Folie Culinaire 2014 presenteert voor het tweede jaar op rij een vernieuwd concept met een line-up die garant staat voor inspiratie op het hoogste
niveau. Tijdens wervelende kook- en productpresentaties delen chefs en sterrenkoks uit de internationale topgastronomie hun kennis, visie en passie.
Achtsterrenchef
In de line-up van Folie Culinaire dit jaar achtsterrenchef Michel del Burgo die zich laat inspireren door Nederlandse gezegdes en creaties als ‘Kut met peren’ en ‘Klotezooi’ bereidt met ‘echte genitaliën’- producten van slager Ernest Lebouille. Ook aanwezig is het eigenzinnige culinaire Waalse collectief Génération W - een initiatief van Sang Hoon Degeimbre - met hun visie op de culinaire identiteit van Wallonië. De Waalse chefs nemen hun eigen unieke en verrassende, maar nog vaak onbekende, terroirproducten mee. Daniel Baratier, van restaurant Les Déserteurs in Parijs gaat live aan het werk in de hi-tech demonstratiekeuken, waar ook Atsushi Tanaka, chef van Restaurant AT uit Parijs te zien is. Op dinsdag verzorgt Massimo Martina, chef ristorante Il Fiorile uit Borghetto (Gardameer) een demo kalfsvlees.
Ramsvik
De Noorse topchef Even Ramsvik van restaurant Ylajali uit Oslo deelt de geheimen uit de Nordic Cuisine. Liefde voor vis uit de Noordzee is er bij de NorthSeaChefs; met sterrenchef Filip Claeys als boegbeeld. Speciaal voor Folie Culinaire 2014 selecteerde ‘wonderboy’ David Toutain van het gelijknamige restaurant in Parijs, een team van aanstormende culinaire talenten die de toekomst van de Franse topgastronomie van morgen zullen gaan vormgeven.
Programma Folie Culinaire 2014: Overzicht en timetable

Ontdekken: de parels onder de wijnen, champagnes en exquise ingrediënten
Finesse in fine food: exquise ingrediënten, culinaire pareltjes en exclusieve producten staan centraal op Folie Culinaire 2014. In en rond de hi-tech demonstratiekeuken presenteren aanbieders in het hogere en exclusieve segment zich aan de bezoekers middels productpresentaties, proeverijen en kookdemonstraties.

100% natuurlijk
Een kleine greep uit de vele aanbieders: Saltverk´s Icelandic Flake dat zouten produceert op basis van 100% geothermische energie, een procedé dat gebruikmaakt van de warmte in de aarde zelf en volgens kenners de enige manier is om de CO2 uitstoot echt tegen te gaan. Ambacht en traditie is te proeven in de notenolies van Van Agtmaal. Uit de keukens van kruiden- en specerijenspecialist Koppert Cress komt een 100% algen mix. Zeer exclusief is het vlees van de Japanse Wagyu runderen van Kasteel Altembrouck. En Natuur Beheer Limburg laat zien hoe het met de inzet van Hereford runderen natuurgebieden en extensieve graslanden beheert.

Vignerons Independant
Onontdekte parels van wijnen en champagnes zijn te proeven bij de wijnboeren van Vignerons Independants, een samenwerkingsverband van een tiental Franse wijnboeren ( DOMAINE SOPHIE CINIER, DOMAINE BARAT, CHAMPAGNE FRESNE DUCRET, CHAMPAGNE FURDYNA , CHÂTEAU SOUCHERIE, DOMAINE PIERRE CHAUVIN, DOMAINE DE LA GUICHARDE, CAVE MONGE GRANON, VIGNOBLES BARDET).

Meer informatie: www.vigneron-independant.com
Master Classes wijnproeven “Tour de France en Folies”
“Tour de France en Folies” is een dynamische wijnproeverij waarin de stands van vijf wijnbouwers van de Vignerons Indépendants worden bezocht en telkens 1 representatieve wijn geproefd wordt voorzien van deskundig commentaar van Eric Merny, wijnjournalist en wijnproever met 35 jaar ervaring in deze materie en Nationaal Voorzitter van de Vlaamse Wijngilde.

Zoete inval: chocolade met diepgang
De zoete inval van Folie Culinaire 2014 staat in het teken van chocolade en het ultieme dessert. Met op de eerste dag een gastoptreden van de internationaal vermaarde meesterchocolatier Pierre Marcolini en op woensdag de finale van de Pastry Battle.

Pierre Marcolini
Als meesterchocolatier Pierre Marcolini spreekt over zijn liefde voor de échte chocolade, of over zijn vak filosofeert, dan gaat dit in poëtische bewoordingen. Vanuit de gedachte ‘Less is more’ werkt hij alleen met telers die fier en met hartstocht in het leven staan. Om die – vaak zeldzame cacaobonen – vervolgens in zijn atelier in Brussel in harmonie en met diepgang te verwerken. Zijn creaties, waaronder de meeste bijzondere pralines, wegen slechts 6 gram en zijn het resultaat van een onophoudelijke zoektocht naar lichtere smaakervaringen met meer complexiteit, textuur en diepgang. Maandag 7 oktober siert de chocolademeester de agenda van Folie Culinaire.
Meer informatie: www.marcolini.be
Pastry Battle
Al meerdere malen daagde blogger en culinair redacteur Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre patissiers uit toprestaurants in België uit om met hem de strijd aan te gaan. Zeven battles passeerden sindsdien de revue. Wie zich uiteindelijk dé winnaar mag noemen van deze Pastry Battle zal bekend worden na de finale waarin de twee overgebleven patissiers het beste uit zichzelf halen met de ingrediënten die ze krijgen aangereikt in de zogeheten ‘black box’. De voorrondes starten om 12.00 uur, de uitreiking van de Pastry Belt is rond 18.00 uur. Deelnemers zijn onder meer: Pieter Declercq van Hot Cuisine de Pierre (B), Sander van de Walle van Sel Gris (B), Tom Van Lysebettens van Coeur D’Artichaut (Be), Jurgen Willems (Be), Tiana Moretti van Volta België, Laure Platiau van La Laiterie Lille (Fr) en Bart de Gans van Pâtisserie Jarreau, NPT (Ne).

Extra activiteiten: Bezoekers kunnen ook de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB bezoeken die gelijktijdig en in hetzelfde gebouw plaatsvindt. Na de beurs kan men terecht in het centrum van Maastricht waar – in samenwerking met Chateau Maestricht, la saison culinaire – een bruisend avondprogramma wordt aangeboden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: