Trendrapport: digitalisering vraagt meer technologische kennis van horecamedewerkers

Auteur: Redactie
26 augustus 2021
Trendrapport: digitalisering vraagt meer technologische kennis van horecamedewerkers

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zorgt onder meer voor het opstellen en onderhouden van de kwalificatiestructuur, dat de basis vormt van het mbo onderwijs, en SBB verzamelt en stelt relevante arbeidsmarktinformatie beschikbaar. Voor de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid (VGG) heeft SBB een trendrapport uitgebracht, waarin trends en ontwikkelingen worden beschreven op drie niveaus: mega-, macro- en microniveau.

De veranderingen op de arbeidsmarkt gaan snel en hebben niet alleen gevolgen voor de context en de inhoud van beroepen, maar ook voor het aantal beroepsbeoefenaars en het ontstaan van nieuwe functies. Met trendonderzoeken achterhaalt SBB wat de ontwikkelingen betekenen voor het werkveld waar in het beroepsonderwijs voor wordt opgeleid en wat dit betekent voor de benodigde vaardigheden en taken van de toekomstige beroepsbeoefenaar. 

In het trendrapport VGG worden alle trends en ontwikkelingen uitgesplitst in vier marktsegmenten: gastvrijheid, groen, voeding en winkelambacht. Het hele trendrapport lees je hier.

Gastvrijheid: balans tussen hospitality en technische mogelijkheden

De gastvrijheidssector zal de komende jaren op zoek moeten gaan naar een balans tussen hospitality en technologische mogelijkheden. Bij veel hotels gaat het in- en uitchecken bij de receptie steeds meer digitaal. Door deze service komt de gastvrijheid onder druk te staan omdat het gastencontact ontbreekt. Dankzij beschikbare data kunnen hotels wel steeds meer inspelen op de wensen en persoonlijke situatie van de klant. De rol van receptionist zal daardoor inhoudelijk gaan veranderen.

Ook raken de keuken en bediening in sommige horecaconcepten steeds meer met elkaar vermengd. De kok brengt zelf het eten als het klaarstaat, terwijl de bediening uitleg geeft over het concept of de wijn. Een verbreding van de opleiding kan daardoor wenselijk zijn om in te spelen op deze trend.

Daarnaast wordt verondersteld dat er binnen de horeca schaalvergroting optreedt, taakverbreding ontstaat en dat de grens tussen horeca en retail nog verder vervaagt. Het rapport kun je lezen via deze link: https://trendrapport.s-bb.nl/vgg/samenvatting-gastvrijheid/

Overig nieuws