Uniek recycleconcept voor de horeca: Blycolin introduceert Comeback

Auteur: Thijs Jacobs
26 juni 2017
Uniek recycleconcept voor de horeca: Blycolin introduceert Comeback

Een tweede leven voor kleding en textiel. Met de gedeelde missie om afvaltextiel tot nieuwe producten te verwerken, hebben Blycolin Textile Services en BlueLOOP Originals de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van Comeback: een gerecycled denimconcept voor hotelkamers.

Comeback is een co-creatie

Blycolin is met een ruime 45 jarige historie inmiddels de toonaangevende specialist in linnenservice voor hotels en restaurants in de Benelux, Duitsland en Polen. Al jaren doen wij intensief onderzoek naar duurzame linnenconcepten, energiebesparende wasprocessen en milieuvriendelijke katoenproductie. Bij het Nederlandse recycled denim bedrijf Blue Loop Originals vonden zij een gedeelde missie: een ingrijpende verandering van materiaalgebruik binnen de textielindustrie. BlueLOOP lanceerde de afgelopen vier jaar al verschillende baanbrekende circulaire textielproducten. Met de combinatie van speciale recycletechniek van BlueLOOP en de kennis, passie voor hoteltextiel van Blycolin ontwikkelden zij samen prototypes voor bedlopers en sierkussens.

From Stories to Bedwear

Comeback is een nieuw, innovatief en uniek concept gebaseerd op het hergebruik van spijkerbroeken. Na het verzamelen van oude jeans verscheuren sterke versnippermachines iedere spijkerbroek tot katoenvezels. Worden ritsen en knopen verwijderd. Aan het eind van dit proces is alle oude kleding ontrafeld in kleine blauwe vezels. Daarna wordt het denim opnieuw gesponnen tot garen en door een gespecialiseerd familiebedrijf geweven tot de krachtige Comeback-stof.

Comeback in het kort

De Comeback-stof bestaat uit gedragen spijkerbroeken (45%), snijafval (30%), gerecyclede petflessen (15%) en virgin polyester (10%). Met Comeback wordt een nieuwe stap gezet in de richting van een circulaire economie. Bij het ontrafelen van gedragen jeans wordt geen water of kleurstof gebruikt.

De hele productie wordt uitgevoerd in de regio Alicante, zodat ook de uitstoot van CO2 in transport tot een minimum wordt beperkt. De gast vindt dit terug op het speciale QR-label; een innovatief track&trace systeem van REMO voor hergebruikte materialen.

Industrieel en gerecycled: Comeback bij De Gulden Stroom

Na verschillende technische testen zijn goede resultaten behaald, nu wordt de Comeback in de praktijk getest. Na het bezoek van marketingmanager Jacqueline Mommer en regiomanager Robert van Ierlant aan onze klant De Gulden Stroom in Vlissingen liggen daar nu de eerste prototypes. De reactie van directeur/eigenaar Joost van Damme: “Wij vinden dit ongelofelijk vet! Vanaf het eerste moment waren wij enthousiast over dit duurzame initiatief van Blycolin. In Zeeland zitten we in een gebied van rust, ruimte en natuur en we merken dat niet alleen onze Nederlandse, maar zeker ook onze Duitse gasten het zeer op prijs stellen dat we bewust omgaan met afval, biologisch eten en (groene) stroom.” Een passende plek voor het testen van intensief gebruik van de duurzame Comeback.

De cirkel is rond

Doorstaat de Comeback ook de test in de praktijk, dan wordt hij in de collectie opgenomen. Daarmee zet Blycolin een nieuwe stap in de richting van de circulaire economie; naar het reduceren van (textiel) afval en het hergebruik van katoen als kostbare grondstof. Het bedrijf is trots op het krachtige blauwe materiaal en het authentieke verhaal. Blycolins missie is om steeds meer textiel een nieuw leven te geven. Werkt u daar ook aan mee?

Overig nieuws