Vakantiesouvenir: legionella uit hotel

10 juli 2013
Vakantiesouvenir: legionella uit hotel

We zijn een reislustig volkje, maar dat betekent ook dat Nederland bij de top-3 van Europese landen hoort waar reisgerelateerde legionella voorkomt. Dat blijkt uit cijfers van
het European Centre for Disease Prevention and Control. Deze instantie van de Europese Unie onderzoekt jaarlijks alle gevallen van de veroorzaker van de Veteranenziekte in de EU. Uit het nieuwste rapport (met cijfers over 2011) blijkt dat 763 van de gevallen, die in lidstaten van de EU en de VS zijn geregistreerd, zijn toe te schrijven zijn aan reizen. En dus aan slecht onderhouden en slecht gecontroleerde waterleidingen, zwembaden en koelsystemen in hotels, vakantiehuisjes, campings en appartementen.

*Hotels staan er niet best op*
De 763 gevallen maakten in totaal wereldwijd 1.087 trips naar commerciële accommodaties. Van deze trips was van 1.034 te achterhalen in wat voor soort accommodatie men verbleef. In 79 procent van de gevallen was dat een hotel, 9 procent verbleef op een camping, 6 procent zat in een appartement en 1 procent op een cruise. Vijf procent verbleef in een andersoortige accommodatie.

*Europese koplopers*
Nederland is samen met Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië goed voor 72 procent van het totaal aantal gevallen van aan op reis opgelopen legionella. In 2011 liepen 121 Nederlanders de ziekte op tijdens een reis. Merendeels was dat in het buitenland, maar er werden toch nog 15 gevallen geconstateerd bij binnenlandse reizen. In 2011 werden er in totaal 311 legionella-gevallen geconstateerd in Nederland. Hiervan overleefden 18 personen de ziekte niet.

*Het zit in de leidingen*
Watersystemen en leidingen zijn nog altijd de grootste veroorzaker van legionella, zo toont de EU-monitor aan. Van de positief gecontroleerde locaties in Europa ging het in 77 procent om het watersysteem. In 12 procent van de gevallen was de oorzaak niet bekend. Zwembaden zijn goed voor 7 procent.

*Kanttekening*
Hoewel je als reiziger niet hoopt op slechtere voorzieningen dan thuis, moet wel als kanttekening worden gemaakt dat aan reizen gerelateerde gevallen van legionella 'maar' 24 procent uitmaakt van het totaal aantal geregistreerde gevallen van de ziekte (4.227 totaal) in 2011. 67 procent van de gevallen is gerelateerd aan de eigen omgeving.

Overig nieuws