Van oud kantoor naar hip hotel: The VIC beleef je in geuren en kleuren

Auteur: Redactie
Branded Content 20 september 2022
Van oud kantoor naar hip hotel: The VIC beleef je in geuren en kleuren

Op dit moment vinden de finishing touches plaats aan hotel The VIC in hartje Leiden. Een hippe, kleurrijke uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad, met 54 kamers. Voor de totstandkoming van The VIC transformeerde aannemer Bulsink de helft van een bestaand kantoorpand tot een hotel. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met opdrachtgever Golden Green Hotel Groep, op basis van een Design & Build-aanpak.

Een modern en stijlvol hotel met de wow-factor. Dat stond de Golden Green Hotel Groep voor ogen. Die wens resulteerde onder meer in een opvallende kleurkeuze. Paars, blauw en roze – heel veel roze. De uitgesproken branding begint al aan de buitenkant van het gebouw, met een groot roze logo op het dak en roze contouren aan de gevel en luifel.

Bij binnenkomst in de al even kleurrijke lobby, springt het geanimeerde logo aan de wand in het oog. En als je doorloopt naar de lift, trekt een opvallende animatie op de vloer de aandacht. “Iedereen praat erover, maakt er foto’s van,” vertelt eigenaar Lione van Duyn. “Precies wat we wilden: beleving via alle zintuigen. Buiten bij de luifel hoor je al muziek. Binnen werken we met geurdispensers.” Kortom: beleving in geuren en kleuren.

Self-service

Direct bij aankomst kun je online inchecken via de moderne incheckzuilen of via je smartphone. Snel en makkelijk, 24/7. Er staat een vriendelijke hostess klaar om hier eventueel bij te helpen. Zin in een kop koffie of een snack? Die kun je zelf pakken en afrekenen bij de Grab & Go, een geautomatiseerde minimarket. The VIC is volledig ingericht op zelfredzaamheid. Een concept dat uitstekend blijkt aan te sluiten bij de behoeften van de – overwegend jonge – doelgroep.

Het is de kracht van The VIC, aldus Lione: “Een easy concept waar de gast centraal staat en dat alles biedt wat je nodig hebt. Een goed bed, een goede douche en een huiskamer waar je prima kan werken, televisie kunt kijken, chillen, lezen of zelfs een potje voetbal kan spelen met onze voetbaltafel.” Maar dus geen eigen restaurant of bar. “Er zijn zoveel gezellige restaurants in de stad. The VIC inspireert gasten om Leiden in te trekken en lekker te genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Culinair, maar ook op cultureel gebied.”

Transformatie van kantoor naar hotel

Voor de realisatie van The Vic transformeerde Bulsink de helft van het bestaande kantoorpand tot hotel. Dat gebeurde in goed overleg met de gemeente én met de zittende huurders.  

“Een gedeelte van het pand stond al geruime tijd leeg. Ondanks corona was dit hét moment om het pand te transformeren tot hotel. We zijn een paar jaar geleden al begonnen om huurders te verplaatsen naar een ander gedeelte van het gebouw. Het beoogde hotelgedeelte is vervolgens helemaal gestript en vanaf nul getransformeerd tot hotel. De andere helft is nog steeds kantoorruimte. Een prima combi. Huurders vinden dat mooi, die hebben nu een prachtige entree.”

Virtual Reality en Augmented Reality

Tijdens het traject is veelvuldig gebruik gemaakt van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Ook Lione zelf liep op het kantoor van Bulsink verschillende keren virtueel door haar toekomstige hotel heen. “Daardoor krijg je een nog beter gevoel bij de uiteindelijke beleving. Je kunt schuiven met meubels en wandjes, zien wat dat met een kamer doet. We zagen bijvoorbeeld dat een wandje achter het bed voor ruimtegebrek zorgde. Op een tekening zie je dat niet zo snel, want wat is vijftig centimeter? Andere ruimtes lijken op papier juist klein, maar zijn in werkelijkheid toch groter dan gedacht.”

Golden Green Hotel Groep over de samenwerking met Bulsink

The VIC is onderdeel van The Golden Green Hotel Groep, waar ook het Golden Tulip Leiden Centre, Tulip Inn Leiden Centre en Ibis Leiden Centre deel van uitmaken. Eigenaar Lione van Duyn en haar man Robert waren nauw betrokken bij het traject, van de eerste designsessies en bouwteamvergaderingen tot de uiteindelijke oplevering. “We wilden eens iets heel anders dan de traditionele hotels die we in ons portfolio hebben. Bulsink heeft goed geluisterd naar onze wensen en een goed bouwteam samengesteld. Het concept waarmee zij kwamen sloot perfect aan bij onze ideeën.”

“Wij kenden Bulsink al van een eerder project; de verbouwing van de keuken in het Golden Tulip Leiden Centre. Dat was zó goed bevallen. We hebben geen moment getwijfeld om deze verbouwing met Bulsink te doen. Ze regelen alles van A tot Z en weten precies waarover ze praten.” Tot slot is Lione te spreken over de gebruikte digitale technieken: “VR en AR. Maar ook digitaal inmeten, waardoor ze vanaf het begin met de exacte afmetingen werken. Tijdens de bouw online foto’s en video’s delen. Die snelle wereld, dat past goed bij The VIC.”

Een kantoor- of bedrijfspand ombouwen tot hotel? Een bestaand hotel moderniseren of verduurzamen? Bulsink is dé afbouw- en renovatiepartner voor de hospitality-sector. Check bulsink.com/hospitality voor inspiratie en informatie.

Overig nieuws