Veel starters in de horeca

12 maart 2013
Veel starters in de horeca

Van alle sectoren in Nederland kende de horeca, op transport en logistiek na, de meeste groei van het aantal starters. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Starters van het ING Economisch Bureau.
In de horeca nam vorig jaar het aantal starters toe met 8 procent ten opzichte van 2011. In de transportbranche was dat 12 procent. De overige sectoren kenden een daling.

*Niet vreemd*
De stijging van het aantal starters in de horeca is niet vreemd, aldus het ING Economisch Bureau. De hardste klappen om de horeca zijn al tussen 2008 en 2010 gevallen. De meeste starters in de horeca beginnen een café of restaurant. Daarnaast is er een toename van het aantal starters dat een bed & breakfast begint.

*Meer zzp'ers*
Per saldo startten er in 2012 evenveel personen voor zichzelf als in het jaar daarvoor. Het aantal starters lag vorig jaar rond de 121.000, en was daarmee vergelijkbaar met 2011.
Voor dit jaar verwacht de bank opnieuw een stabilisatie van het aantal starters. Het aantal starters dat als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag gaat zal dit jaar verder toenemen, terwijl het aantal ‘klassieke’ starters dit jaar, mede door de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, verder zal afnemen.

~Frank Lindner~

Overig nieuws