Verslag AF&BM in Hamburg (1)

6 juni 2015 |
Verslag AF&BM in Hamburg (1)

Ken je het verhaal van de bus die naar Hamburg ging? Nou, hij ging niet.. Dat zou nog eens een spectaculaire wending zijn! Zeker nadat de AF&BM
vorig jaar met het social event een soortgelijke ervaring had met de net gedoopte spiksplinternieuwe boot die uiteindelijk werd ingewisseld voor een bus. En dat beviel zó goed, dat dit jaar koers wordt gezet naar de Hanzestad Hamburg (met de bus). Na een ontspannen busrit van een uur of 6 en een slinkende wijnvoorraad vermenigvuldigd met het getal 5, arriveren we über relaxed bij het Scandic Hamburg Emporio. Een welkomstwoord van René Giel en een glaasje prik... Jetzt hat das Social Event angefangen!




Schönes Leben
De metropool Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Het fraaie uitzicht, door de historische combinatie van oude en nieuwe gebouwen, is uniek. En dat het leben schön ist, wordt meteen duidelijk als we bij een idyllisch Duits straatje aankomen waar we eten bij ‘Schönes Leben im Alt Hamburger Bürgerhaus’. Waar ik bij het horen van het ‘Bürgerhaus’ droom over een echte Duitse hamburger met friet en een biertje blijkt dat te simpel gedacht. We worden uiteraard helemaal ondergedompeld in de Duitse cultuur, dus dat biertje ,van serieus formaat, staat in no time voor m’n neus. De grootte blijkt niet alleen voor mij zeer indrukwekkend en is erg welkom door de tropische temperatuur. Al snel passeren Duitse specialiteiten de revue en wordt de borrel, vanwege de hitte, na afloop van het diner buiten verder voortgezet. Het kleine stukje dat we tot nu toe hebben gezien van Hamburg smaakt naar meer. Morgen een dag vol zintuigelijke ervaringen, dus dat moet helemaal goedkomen!




Chocola, bier en koffie
Wie houdt er niet van chocola? Gelukkig is er niemand die z’n vinger opsteekt, want dat zou wel een heel zwaar museumbezoek worden. In het Chocoversum Museum leren we alles wat er te leren valt over alle soorten chocola. Van een kort historisch college over de achtergrond en de oorsprong komen we al snel aan bij leren en zien hoe chocola wordt gemaakt. In dit razend populaire museum krijgen we daarbij ook nog eens elke fase van de chocoladecyclus te proeven. De chocolademachines draaien op volle toeren en prikkelen duidelijk ons creatieve brein. Stuk voor stuk chocoladeproducenten in de dop. Het eindresultaat? Een special edition chocolate bar!

Must-see
Een ‘must see’ in Hamburg. Zo staat de Coffee Roastery bekend. In het koffiewarenhuis gaan we weer eventjes de schoolbanken in. En dat koffie ‘hot’ is weten we inmiddels allemaal. Maar dat er zoveel over koffie te vertellen valt, in het daverende tempo waarin we door de stof gaan, zorgt bij iedereen voor een lachimpuls. De man die ons de fijne kneepjes van het vak probeert bij te brengen is een combinatie van een docent en een barista. Hij schat ons kennelijk op waarde aangezien hij zijn stof (van normaliter drie trainingen) vertelt in sneltreinvaart waarna we direct overgaan tot een vernieuwende coffee tasting. Aangezien de verschillende tastings bij iedereen zeer goed zijn bevallen, mag uiteraard ook een Duitse biertasting niet ontbreken. En bij Micro-Brouwerij Gröninger Braukeller weten ze wel hoe ze ons enthousiast moeten krijgen voor het Hamburgse bier. We drinken 4 soorten bier waardoor we de veelzijdigheid van Duitse bierindustrie pijlsnel leren kennen.




Havenstad
De haven van Hamburg is na de haven van Rotterdam en Antwerpen het grootst en wordt aangeduid als Zeehaven. We strijken neer bij restaurant het Fischerhaus waar we voor een lunch van Schol (XL) aan het goede adres zijn. Vanuit de haven lopen we na afloop van de lunch langs de sfeervolle gebouwen en uitgestrekte terrassen vliegensvlug het centrum in. Vanavond gaat de bourgondische trip gewoon weer verder. Maar nu even tijd voor onszelf om de stad verder te ontdekken, of eerst misschien even een kleine siësta?

Tekst: Julia Bos www.julicious.nl Foto’s: Cynthia van Dijke

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Hotelketens
Egeria neemt meerderheidsbelang in Fletcher Hotels, vizier op internationale groei

Vandaag hebben de aandeelhouders van Fletcher Hotels een meerderheidsbelang verkocht aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria. NIBC en Xead verkopen beide hun minderheidsbelang, het management van Fletcher blijft aan als aandeelhouder. Met de hands-on betrokkenheid en de ervaring met in ...

Inge van de Ven is trots op haar pas geopende hotel

Inge van de Ven, eigenaresse van het op 12 april geopende Hotel Flora Batava in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen, is trots op haar hotel. Alhoewel het uitdagende tijden zijn binnen onze branche, is ze optimistisch gestemd. “Zaterdag beleefden we onze eerste drukke dag, met 27 van de 45 ...

Interview Longread
Interview: moeders en dochters in familiehotels

Familiehotels. Je zou ze bijna vergeten tussen al het geweld van de aankondigingen die de grote hotelketens doen. De ene keten introduceert een nieuw merk, terwijl een andere keten zich gaat richten op ‘long stay’ of het aanbieden van werkplekken. Tegelijkertijd zijn familiehotels de dri ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Columns
Leiderschap in onmogelijke tijden

Het is 05.30 uur. Ik zit te werken in een stil huis. Ik kan niet slapen, in mijn brein borrelt iets en dat moet eruit. Buiten is het nog donker, al zie ik de dag wel al voorzichtig duwen. Het zwart van de nacht wordt langzaam maar zeker donkerblauw en dat blauw wordt steeds lichter. Een merel fluit ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: