Vluchteling spreekt bij hotelschool Stenden

18 februari 2016
Vluchteling spreekt bij hotelschool Stenden

De Syrische vluchteling Wasim Hoessein heeft deze week op de Stenden Hotel Management School gesproken over zijn ervaringen. Wasim
woont in de noodopvang voor vluchtelingen aan de Heliconweg in Leeuwarden. Daarna lichtte het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) toe over wat er bij de organisatie van de opvang voor vluchtelingen komt kijken. Deze presentatie is gegeven in het kader van de minor Humanitarian Management waarbij studenten zich verdiepen in humanitaire hulpverlening.

*Een barre tocht*
De uit Damascus afkomstige Wasim vertelt met beheerste emotie over zijn vlucht vanuit Syrië. Die tocht die hem via de mensensmokkelaars, een levensgevaarlijke boottocht naar Griekenland en verder voornamelijk per trein en te voet via Hongarije en Duitsland naar Nederland leidde. Hij had zich niet kunnen voorstellen dat de tocht zo gevaarlijk zou zijn. Eenmaal in Nederland kwam hij terecht in de noodopvang in Leeuwarden. Hij is dankbaar. Toch moet Wasim, met een achtergrond en 2 masteropleidingen in marketing, wennen aan een voor hem leeg bestaan. Dagen doorbrengen zonder doel, zonder werk of studie, is moeilijk. Toch is hij toekomstgericht, leert hij Nederlands en gaat hij vrijwilligerswerk doen. Het is voor hem wachten op een verblijfsstatus. Een traject wat momenteel tot 1,5 jaar kan duren.

*Uitdagende coördinatie*
Dat de coördinatie van de opvang een hele kluif is, zette het COA uiteen. Marjanne van het COA, en werkzaam in de Leeuwarder noodopvang, vertelde de studenten over de enorme toename aan vluchtelingen en welke gevolgen dat had voor bestaande procedures. Dat er met meerdere partijen als politie, ministerie en Vluchtelingenwerk Nederland wordt samengewerkt. Tot slot gaf ze de indeling van de noodopvang weer en dat de Stichting Welzo zo veel mogelijk activiteiten als muziek, sport, dans en theater organiseert.

*Kennis en ervaring*
Naast de studenten van de minor luisterden studenten en ook medewerkers van andere opleidingen binnen Stenden ademloos mee. Hotel Management-student Dafne Vrolijk: "Dit was een kans die ik wilde grijpen, dit item is zo groot, actueel en tevens beladen; ik wilde graag zelf het verhaal van een betrokkene horen. Ik heb geboeid en met kippenvel geluisterd. Deze kennis en ervaring kunnen wij heel goed gebruiken in ons Syrië-project wat binnenkort start."

*Gastvrijheid*
Organisator Saskia Homoet, moduulcoördinator en docent Stenden Hotel Management School: "Met ons concept Real World Learning willen wij onze studenten laten kennismaken met de wereld waarin zij later terecht kunnen komen. Opvang van vluchtelingen is ook hospitality. Met Wasim’s presentatie leren de studenten de andere, ontvangende kant van humanitaire hulpverlening kennen door de ogen van een slachtoffer van de oorlog in Syrië. Dit brengt deze oorlog heel dicht bij en worden we zo allemaal indirect betrokken."

~Christel Tuin~

Overig nieuws