150 economisch dakloze mensen vinden onderdak en thuis via het Room For Change-programma

Auteur: redactie
Inclusiviteit 11 april 2024
150 economisch dakloze mensen vinden onderdak en thuis via het Room For Change-programma

Room For Change, voorheen bekend als GiveMe5, heeft tijdens het evenement ter ere van de naamswijziging in Double Tree by Hilton, naast het Amsterdamse Centraal Station, een belangrijke mijlpaal bereikt: het programma heeft maar liefst 150 mensen geholpen om een leven op straat te ontvluchten.

Dit social responsibility programma nodigt de hotelwereld uit om een positieve impact te hebben op het leven van economisch dakloze mensen. Met deze naamswijziging blijven de initiatiefnemers trouw aan hun belofte om het groeiende probleem van economische dakloosheid in Nederland aan te pakken. Dit doen ze door de samenwerking te verstevigen tussen de hotelindustrie en maatschappelijke organisaties om zo economisch dakloze mensen onderdak te bieden en te begeleiden naar huisvesting.

Een bewezen concept, met grote ambities

Sinds de oprichting door ondernemerscollectief The Present Movement heeft het programma, actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven, al ruim 150 mensen een nieuwe start kunnen geven. Door samenwerking met hotels en maatschappelijke organisaties, zoals De Regenboog Groep in Amsterdam, biedt Room For Change mensen zonder thuis niet alleen een tijdelijk dak boven het hoofd, maar ook begeleiding naar permanente huisvesting en waar mogelijk ook naar werk. Room For Change heeft de ambitie om het komende jaar verder uit te breiden naar vier andere steden waar de nood ook hoog is. Daarnaast streven ze ernaar om meer duurzame partnerships aan te gaan met hotels in alle steden.

Start Foundation blijft aan boord

Naast de onthulling van de nieuwe mijlpaal in het aantal deelnemers, is ook bekend gemaakt dat Start Foundation, een fonds in Eindhoven dat zich primair richt op initiatieven die kunnen bijdragen aan de werkgelegenheid, de financiële steun aan Room For Change met tenminste een jaar zal voortzetten. Naast Start Foundation wordt Room For Change mogelijk gemaakt door ‘The Present 100’, een groep ondernemers die met elkaar het hart vormen van The Present Movement, de initiatiefnemer van het hotelprogramma.

Actueler dan ooit

De recente stijging van het aantal dakloze mensen in Nederland volgens het CBS maakt de missie van Room For Change relevanter dan ooit. In het licht van deze uitdaging en de politieke ambitie om dakloosheid tegen 2030 in heel Europa uit te bannen, benadrukte programmamanager Roos Meijer de noodzaak om samen te werken en partnerships te smeden: “Room For Change is een beweging waar iedereen in de samenleving voor nodig is: hotels, maatschappelijke organisaties, werkgevers, kennisinstellingen, media en vrijwilligers. Maar natuurlijk ook de overheid zelf. Eigenlijk zijn gemeenten de meest logische partners en co-financiers, want we besparen de samenleving aantoonbaar veel geld. Maar waar we echt ons bed voor uitkomen zijn die 150 mensenlevens die we samen hebben kunnen veranderen.”

Fotografie: Eyas Matouk

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws