61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

30 oktober 2020 | Redactie

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat 61% van de ondervraagden erover denkt het kerstdiner in een restaurant te vieren. Daarnaast geeft 82% aan** binnen twee weken na de heropening van de horeca weer uit eten te gaan. 

TheFork onderzocht** hoe het gesteld is met het consumentenvertrouwen in de horeca. Durven Nederlanders straks als de restaurants heropenen, weer uit eten te gaan? Uit het onderzoek blijkt dat het consumentenvertrouwen ten aanzien van de horeca nog steeds sterk is. De belangrijkste reden die de ondervraagden noemen om weer uit eten te gaan, is de grote behoefte aan quality time. 54% van de respondenten wil binnen de eerste twee weken na heropening weer een restaurant bezoeken en 21% geeft aan dit binnen de eerste maand te willen doen. 82% zegt even vaak of vaker uit eten te gaan als alles weer open is. Veel Nederlanders geven dus aan weer buiten de deur te willen eten als de gedeeltelijke lockdown is opgeheven.

Het onderzoek van TheFork** is er daarnaast op gericht restaurants te ondersteunen tijdens de tweede sluiting en ze voor te bereiden op een mogelijke heropening. Met behulp van de onderzoeksresultaten kunnen restauranthouders beter inspelen op de huidige situatie. Voor 73% van de consumenten zijn de getroffen veiligheidsmaatregelen én een promotie van het restaurant de grootste trigger om vaker uit eten te gaan. Restauranthouders kunnen ervoor zorgen dat het voor gasten voorafgaand aan het reserveren (op TheFork en de website van het restaurant) duidelijk is welke veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Behoefte aan quality time 

Uit onderzoek van [Arboned]*** blijkt dat steeds meer mensen psychische gevolgen ondervinden van het continue thuiszitten. Een van de manieren om te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit is uit eten gaan. Dit komt terug in de cijfers van TheFork enquête: 54% van de respondenten zegt direct binnen de eerste twee weken na heropening weer uit eten te willen, 21% geeft aan binnen een maand weer een restaurant te willen bezoeken.

TheFork peilde onder consumenten** of er na de heropening van de restaurants vaker buiten de deur geluncht zal worden. Waar voorheen nauwelijks buiten de deur werd geluncht door Nederlanders, geeft 60% van de respondenten momenteel aan graag buiten de deur te lunchen. Van deze groep zegt 28% dit te doen om de restauranthouders te ondersteunen. 

Vroeg aan tafel om restaurants te ondersteunen 

53% van de respondenten** zou een reservering voor een eerder tijdstip maken, als  ze een promotie krijgen tijdens daluren of als de restaurants daardoor meer gasten kunnen ontvangen. 82% van de respondenten* zou al tussen 17:00 of 17:30 aan tafel willen gaan voor het diner. Het vooroordeel dat Nederlanders graag vroeg eten, blijkt dus grotendeels waar.

* Het onderzoek is uitgevoerd door TheFork in oktober 2020 bij een steekproef onder meer dan 600 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

** Het onderzoek is uitgevoerd door TheFork in oktober 2020 bij een steekproef onder meer dan 15.000 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

*** https://www.arboned.nl/nieuws/psychische-risicos-thuiswerken.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: