Van der Valk-hotels eisen alsnog meer coronasteun bij rechter

Auteur: Juan Kort
Hotelketens Corona 20 juni 2023
Van der Valk-hotels eisen alsnog meer coronasteun bij rechter

Op 13 juni stonden 58 Van der Valk-hotels bij de hoogste bestuursrechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in Den Haag, omdat zij miljoenen meer coronasteun afdwingen van de overheid. Van der Valk vindt namelijk dat zij moeten worden uitbetaald per bv, in plaats van als een keten. Volgens de staat gaat het om een verschil van 123 miljoen euro.

Van der Valk bestaat naar eigen zeggen uit aparte delen (zogenaamde 'staken', red.), die worden gerund door verschillende takken van de familie. Volgens de familiebedrijven krijgen zelfstandige hotelondernemingen in verhouding meer steun dan grote ketens. Omdat een bedrijf ervoor kan kiezen om op papier meer omzetverlies te lijden, en daarmee meer steun te krijgen, koos het kabinet er in 2020 voor om grote concerns een maximum bedrag aan steun te geven. Momenteel zijn er 65 Van der Valk-hotels in Nederland. Met de buitenlandse vestigingen in onder meer Duitsland, België en Curaçao komt het totale aantal op 93. Van der Valk ontving volgens de landsadvocaten 33 miljoen euro aan TVL en 48 miljoen euro aan NOW. Waarom niet alle bv’s van Van der Valk voor de rechter stonden, blijft onduidelijk.

Het bedrijf zelf noemt geen bedrag, omdat zij deze stap naar eigen zeggen uit rechtvaardigheid doen. De som van 123 miljoen euro wordt door de staat genoemd. De rechtszaak wordt gevolgd door juristen van andere grote hotel- en restaurantketens, en winkels. Bastion Hotels stapte voor iets soortgelijks naar het Europese Hof van Justitie. Die zaak werd afgelopen maand afgewezen, aldus het FD. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws