72 procent vakantiegangers checkt werkmail niet

13 juni 2014
72 procent  vakantiegangers checkt werkmail niet

Het leven is niet vol te houden zonder vakantie, vindt 1 op de 2 Nederlanders. Een vakantie in het vooruitzicht houdt ze zelfs op de been
(47%). Ruim 1 op de 3 dagdroomt zelfs dagelijks over de ophanden zijnde vakantie. Is het zover, dan vindt 77% de vakantie welverdiend, blijkt uit onderzoek onder ruim 1100 Nederlanders in opdracht van Karvan Cévitam.

De vruchtenlimonademakers gunnen naar vakantie hunkerende Nederlanders vast een dagelijkse portie vakantiegevoel. Op de Zuidas zorgde het merk voor een tropische verrassing voor alle nijverige dames en heren werkzaam in de omringende kantoren.

*Nog 3 nachtjes slapen*
Vakantie blijkt hard nodig om in de relax-modus te komen. 68% ervaart stress en 38% stelt zelfs vaak te maken te hebben met stressvolle situaties. 1 op de 2 Nederlanders kan dan ook op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het dagelijkse leven. Voor 1 op de 5 lukt ontspannen zelfs alleen echt in vakantietijd. Niet verwonderlijk dat ruim 1 op de 3 het wel ziet zitten om 365 dagen per jaar vakantie te vieren. Dagdromen biedt soelaas voor wie dit geen reële optie is. Voorpret is bijna net zo leuk als de vakantie zelf, meent 45%, en fantaseren over vakantie is op zich al een moment van ontspanning. 1 op de 5 Nederlanders telt letterlijk af; als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot vertrek.

*Vakantie is vakantie*
1 op de 3 Nederlanders heeft de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. Gelukkig laat de meerderheid zonder problemen het werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze 'instant' ontspannen houding: onze slechte bereikbaarheid. Ondanks alle smartphones en de overal beschikbare Wifi vertikken Nederlanders het om tijdens de vakantie te werken. Meer dan de helft is heel stellig: vakantie is vakantie. 62% noemt het onacceptabel om werk mee te nemen en 72% checkt geen werkmail tijdens vakantie. Een andere verklaring is het rotsvaste vertrouwen in onze collega's. Ruim driekwart vertrouwt op capabele waarnemende collega's als zij met vakantie zijn. Toch ervaart 1 op de 3 extra stress in verband met overdracht en deadlines voor vertrek. 1 op de 5 is zelfs bang voor wat zij na de vakantie aantreffen, tegenover 46% die juist zin heeft om weer te beginnen.

*Verrassingen zorgen voor afleiding*
Nederlanders zien bij het vooruitzicht op vakantie er vooral naar uit hun wekker (43%), het binnen zijn (35%) en de stroom aan mail (22%) te missen. Toch is het belangrijk om ook in het dagelijkse leven te ontladen en te ontspannen. "Doe aan stress-delete", vertelt Carien Karsten, coach en auteur van boeken over stress. "Even naar buiten of een potje gamen om je zinnen te verzetten." Een andere tip is om sleur te doorbreken. "Iedere keer dat je jezelf verrast komt dopamine vrij, een positief hormoon. Vervang eens je kop koffie door iets nieuws, of vergader op een ongewone locatie." Op die bijzondere vergaderruimte werden hardwerkende Zuidas medewerkers vandaag getrakteerd. In de Cabana werden zij op hun wenken bediend met ijskoude glazen Karvan Cévitam Ice Tea als dorstlesser. Een simpele manier om in een vakantiestemming te komen, blijkt. 57% associeert het drankje namelijk meteen met verkoeling op een warme dag.

Overig nieuws