Groei voor leisure markt ondanks personeelstekort

2 januari 2019 | David Bakker

De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers in de sector: het personeelstekort zit de sector dwars, het aanbod is in de afgelopen jaren toegenomen en het consumentenvertrouwen nam de afgelopen maanden af. 

Het consumentenvertrouwen daalde in december voor de vijfde maand op rij, naar een score van 9. In 2018 en 2017 was die score niet eerder zo laag, maar het vertrouwen van consumenten staat wel nog een stuk boven het langjarig gemiddelde.

De daling van het consumentenvertrouwen in december lijkt zowel economische als financiële redenen te hebben. De gedaalde score over het economisch klimaat kan te maken hebben met een aantal internationale events, zoals de Brexit-perikelen, de begrotingsperikelen in Italië en het handelsconflict tussen de VS en China. Bovendien kan het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland hierbij een rol spelen.

Tegelijkertijd is de consument ook voorzichtiger over de eigen financiële situatie. Mogelijk speelt hier het vooruitzicht van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2019 een rol.

Fundamenten voor groei aanwezig voor Leisure in 2019 en 2020

De fundamenten van groei blijven aanwezig. De consument heeft meer eetmomenten dan vroeger en bezoekt (bijvoorbeeld) met grote regelmaat fastfoodzaken en restaurants. Dit heeft ook demografische redenen: een op de vijf millennials eet minimaal een keer per week buitenshuis. Dat is meer dan oudere generaties.

Een ander belangrijk fundament onder de groei is toerisme. In 2018 neemt het aantal logies-overnachtingen met 4,2% toe. Voor 2019 gaan we uit van 3,7% groei van het aantal logies-overnachtingen, vooral gedragen voor buitenlands toerisme.

Tegelijkertijd herkent niet iedere ondernemer zich in de sectorgroei. Dit komt ook omdat het aanbod op diverse plaatsen is toegenomen.

Personeelstekort dwarsligger

Ook in de sector Leisure hebben ondernemers last van dit personeelstekort. De horeca heeft op dit moment 49 vacatures op elke 1000 banen. Sinds 2008 is de vacaturegraad niet zo hoog geweest. Zo ervaart (netto) 30% van de ondernemers in de horeca het tekort aan personeel als belemmering, in het vierde kwartaal van 2018.

Een jaar eerder was dat nog 18% en in het vierde kwartaal van 2016 was dit 5%. Diverse restaurants en cafés moesten sluiten omdat er te weinig personeel beschikbaar was om deze ondernemingen te bestieren.

De tekorten betreffen in het bijzonder koks en bedieningspersoneel. Eerder vermeldde het UWV al dat er een groot verloop is onder mensen die een opleiding tot kok hebben gevolgd. Het is daarom belangrijk dat ondernemingen hun werknemers binnenboord weten te houden, bijvoorbeeld door hen een duidelijk carrièreperspectief te bieden.

Mede door dat tekort aan personeel vertraagt de groei van de sector Leisure. Voor 2019 gaan we uit van 3% groei en voor 2020 van 2,5% groei.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Awards
World Travel Awards: Pulitzer beste hotel van Nederland

Pulitzer Amsterdam is uitgekozen tot het beste hotel van Nederland. De prijs werd voor de 26ste keer uitgereikt door de World Travel Awards tijdens de jaarlijkse ceremonie, dit jaar gehouden op Madeira. De World Travel Awards wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze erkenninge...

Achtergronden
Juni-editie Hospitality Management: Hans Vugts hekelt stadsbestuur Amsterdam

In de juni-uitgave van Hospitality Management presenteren we je uiteenlopende onderwerpen en interviews. Op de cover zie je Hans Vugts, de man die eind 2019 afscheid neemt van de hotellerie. Hij stond de afgelopen veertien jaar aan het roer van Hotel Casa Amsterdam. Jeroen Oskam neemt ons mee naa...

Amsterdam Opening Culinair
Mediterrane gardenbistro Oriole opent deuren

Op 18 juni vindt de soft opening van gardenbistro Oriole - onderdeel van Sofitel Legend The Grand Amsterdam - plaats; dé nieuwe hotspot om naartoe te gaan voor Mediterrane gerechten in een easygoing sfeer. Via de ingang aan de Oudezijds Voorburgwal maken gasten hun entree in de uitnodigende g...

Amsterdam Hotelketens
QO Amsterdam behaalt ‘LEED Platinum’ certificaat voor duurzaamheid

In het voorjaar van 2018 opende QO Amsterdam: een hotel wiens filosofie draait om consistente duurzame keuzes in ontwerp, constructie en uitvoer – zonder te compenseren op de ervaring van haar gasten. Het was deze filosofie die het hotel als een van de eerste hotels binnen Europa de hoogst mog...

Amsterdam Achtergronden
Tatoeage voor gasten INK Hotel Amsterdam

Gasten van INK Hotel Amsterdam - MGallery kunnen hun verblijf vanaf 17 juni 2019 nog onvergetelijker maken met een echte tatoeage. Alle MGallery hotels wereldwijd stellen een 'Memorable Moment' pakket samen voor hun gasten: een bijzondere ervaring die past bij het hotel en de stad. De tatoea...

Hotelbouwplannen Amsterdam
Wordt Double Tree Hotel Centraal in Amsterdam verkocht?

De Chinese investeerder Anbang zou in gesprek zijn om één van de grootste hotels in het centrum van Amsterdam te verkopen aan de Franse verzekeraar AXA. Persbureau Bloomberg meldt dit. Ingewijden zouden spreken over een bod van 425 miljoen euro voor Double Tree Hotel by Hilton Amsterda...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: