AccorHotels neemt Fairmont, Raffles en Swissôtel over

Auteur: Linda Groothuijse
Internationaal 20 juli 2016
AccorHotels neemt Fairmont, Raffles en Swissôtel over

AccorHotels Group heeft officieel de acquisitie aangekondigd van FRHI Hotels & Resorts (FRHI), met de drie prestigieuze luxehotelmerken Fairmont, Raffles en Swissôtel. Door de overname van deze drie belangrijke merken wordt AccorHotels een toonaangevende speler op de wereldwijde luxehotel markt. Daarnaast verhoogt de groep zijn groeipotentieel en winstgevendheid op lange termijn en breidt AccorHotels zijn aanwezigheid aanzienlijk uit in Noord-Amerika, de grootste en meest invloedrijke consumentenmarkt ter wereld.

'Vandaag is een bijzondere dag voor onze groep. De overname van deze drie iconische luxehotel merken vormt een historische mijlpaal voor AccorHotels. De overnames maken de weg vrij voor indrukwekkende groeivooruitzichten. Onze internationale aanwezigheid wordt nu sterker dan ooit, en we kunnen werken aan het opbouwen van waarde op lange termijn', zegt Sébastien Bazin, voorzitter en Chief Executive Officer van AccorHotels.

CEO Luxury Brands

Ter ondersteuning van de overname werd Chris Cahill benoemd tot Chief Executive Officer Luxury Brands van AccorHotels. De aanstelling kadert in de ruimere strategie van de groep om de activiteiten in het luxe- en executivesegment te versterken. Chris maakt ook deel uit van het Executive Committee van AccorHotels. In deze nieuw gecreëerde functie zal hij het integratieproces met FRHI leiden. Hij is ook verantwoordelijk voor de strategie en de wereldwijde activiteiten van AccorHotels Luxury Brands. Onder de nieuwe structuur vallen Raffles, Fairmont, Sofitel Legend, So Sofitel, Sofitel, MGallery by Sofitel, Pullman en Swissôtel.

Details van de deal

Op 12 juli 2016 sprak de algemene vergadering van aandeelhouders haar goedkeuring uit. De transactie met de Qatar Investment Authority (QIA) en de Kingdom Holding Company (KHC) uit Saoedi-Arabië bracht 840 miljoen dollar (€ 768.000.000) op in baar geld, naast de uitgifte van 46,7 miljoen aandelen van AccorHotels in ruil voor de ingebrachte aandelen van FRHI. De transactie geeft QIA en KHC participaties van respectievelijk 10,4% en 5,8% in het aandelenkapitaal van Accor. Ali Bouzarif en Aziz Aluthman Fakhroo (QIA) en Sarmad Zok (KHC) zullen toetreden tot de raad van bestuur van AccorHotels.

AccorHotels verwacht dat deze maatregelen (samenbrengen van de merken, maximaliseren van de inkomsten van de hotels, meer efficiëntie voor de activiteiten met betrekking tot marketing, verkoop en distributie, en optimalisatie van de ondersteuningskosten) in totaal € 65 miljoen aan inkomsten en kostensynergieën zullen genereren. Ook op het gebied van klantgegevens zijn er belangrijke verbeteringen op til, dankzij de integratie van het klantenbestand van FRHI. Dit bestand omvat drie miljoen klanten die deelnemen aan het loyaliteitsprogramma, van wie 75% in Noord-Amerika.

Fairmont, Raffles en Swissôtel bezitten samen 154 hotels en resorts (waarvan 40 in aanbouw) en 56.000 hotelkamers verspreid over 34 landen en vijf continenten. De meeste daarvan worden geëxploiteerd met langetermijncontracten, die een gemiddelde looptijd hebben van bijna 30 jaar. Zes hotels worden geleased en één hotel is eigendom. De ketens Fairmont, Raffles en Swissôtel hebben wereldwijd meer dan 45.000 medewerkers.

 

Overig nieuws