Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

26 juni 2020 | Redactie

Vanaf woensdag 1 juli 2020 is vakantieverhuur verboden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag 25 juni bekend. Airbnb reageert:

“95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.” 

Achtergrond

"Vakantieverhuur is niet het probleem in deze buurten
Het rapport “Toeristische Draagkracht” - gepubliceerd door OIS Amsterdam in april 2020 en gebruikt als basis voor dit verbod - laat zien dat:

"De 3 buurten waar een verbod op vakantieverhuur wordt voorgesteld, verantwoordelijk zijn voor 22% van alle hotelbedden, 21% van alle toeristische attracties, 20% van alle voetpaden met beperkte loopruimte, een zeer grote hoeveelheid coffeeshops en een van de hoogste niveaus van openbare dronkenschap en afvalproblematiek - vergeleken met slechts 5% van de Airbnb listings in de hele stad."

"Er is geen duidelijk causaal verband tussen vakantieverhuur, leefbaarheid en toerisme. Bijvoorbeeld de buurt Museumkwartier – waar meer Airbnb’s zijn dan in een van deze 3 centrumgebieden - heeft van de 99 wijken in de stad de op één na hoogste leefbaarheidsscore. De wijken Amstel III en Bullewijk hebben daarentegen de op één na laagste leefbaarheidsscore van de stad en daar zijn slechts 10 Airbnb listings - tegenover 4.081 hotelbedden."

Impact

"Hoewel 95% van de listings op Airbnb buiten deze drie centrale buurten ligt, zullen deze regels wel Amsterdammers en lokale bedrijven raken, met name in deze uitdagende tijden:

Een derde van de hosts in Amsterdam zegt dat ze Airbnb nodig hebben om rond te kunnen komen. Vorig jaar gaven Airbnb gasten meer dan €400 miljoen uit in Amsterdam, inclusief meer dan €8 miljoen aan inkomsten uit toeristenbelasting voor de stad. 40% van de dagelijkse uitgaven van Airbnb gasten werd uitgegeven in Amsterdamse restaurants en cafés."

Illegaal

"De regels zijn niet proportioneel en in strijd met verschillende wetten, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de Europese Dienstenrichtlijn. Er is ook nog steeds een klacht in behandeling bij de Europese Commissie - ingediend door Amsterdamse hosts - over de huidige regels in Amsterdam." Lees hier meer.

"Het OIS-onderzoek naar Toeristische Draagkracht is gebaseerd op gegevens van 2019 en dateert van voor de huidige crisis die werd veroorzaakt door COVID-19. De situatie is nu heel anders dan een paar maanden geleden en dit vereist een andere aanpak. Aangezien OIS heeft toegezegd het onderzoek periodiek te actualiseren, zou het zinvoller zijn om te wachten op nieuw onderzoek."

"Het is evenzeer de vraag of Amsterdam de wettelijke bevoegdheid heeft om een lokaal verbod in te voeren, aangezien de huidige nationale regels Amsterdam alleen het recht geven om gebieden aan te wijzen voor een vergunningenstelsel. Dit is eerder in januari door de Raad van State bevestigd."

Betere manier om vooruit te komen

"We hebben nieuwe instrumenten gelanceerd om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken, Een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning, Een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners en een pilot met decibelmeters in de Metropoolregio Amsterdam." Lees hier meer.

De Rijksoverheid is daarnaast ook vergevorderd met de implementatie van nieuwe regels voor vakantieverhuur (Wet toeristische verhuur), deze worden gesteund door de gehele sector. Lees hier meer.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Columns Blog
Blog Gijs Hendrikx: opgedroogde tranen

En dan vermindert de sneltreinvaart en staan de voertuigen plots stokstijf stil. Corona heeft toegeslagen en dat heeft tot op de dag van vandaag een enorme impact op de totale horecabranche. We kenden in ons Theaterhotel in Venlo vóór het coronatijdperk alleen maar groei en dat stopt v...

Branded Content Coronacrisis
In jouw hotel voelen gasten en medewerkers zich veilig, toch?

Bij binnenkomst in een hotel bepaalt de gast of hij zich comfortabel en op zijn gemak voelt. Dat gaat allemaal vanzelf en is een gevoelskwestie. Natuurlijk speelt hierbij de receptioniste een belangrijke rol. Een glimlach, een luisterend oor, zakelijk maar toch vriendelijk, het helpt allemaal mee. ...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Toerisme Coronacrisis
Nederlanders willen weer op reis volgens verzekeraars

De Nederlandse reislust komt weer terug. Na de uitbraak van corona liep het aantal afgesloten reisverzekeringen fors terug. Maar juni liet een ommekeer zien. Uit een analyse van Independer blijkt dat er in juni driemaal meer reisverzekeringen werden afgesloten dan in mei. Maar mensen lijken het wel ...

NH Hotels
Sporten in stijl in nhow Amsterdam RAI en nhow Rotterdam

De Nederlandse nhow hotels, onderdeel van het lifestylemerk vanNH Hotel Group, zijn een samenwerking gestart met sportplatform OneFit. Vanaf 7 juli kunnen er in nhow Rotterdam door OneFit members diverse sportlessen gevolgd worden, waaronder yoga en Pilates lessen. Bij nhow Amsterdam RAI zullen de l...

Columns
Column Tanja Seegers: Het C-woord

Obeying the rules… Zo ben ik grootgebracht. En dat ging me de eerste zes weken van de quarantaine erg goed af. Na de persconferentie van 15 maart waarin de ‘slimme lockdown’ van Nederland werd aangekondigd, heb ik me - zij het eerst nog beduusd - volledig geschaard achter de besli...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: