Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

26 juni 2020 | Redactie

Vanaf woensdag 1 juli 2020 is vakantieverhuur verboden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag 25 juni bekend. Airbnb reageert:

“95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.” 

Achtergrond

"Vakantieverhuur is niet het probleem in deze buurten
Het rapport “Toeristische Draagkracht” - gepubliceerd door OIS Amsterdam in april 2020 en gebruikt als basis voor dit verbod - laat zien dat:

"De 3 buurten waar een verbod op vakantieverhuur wordt voorgesteld, verantwoordelijk zijn voor 22% van alle hotelbedden, 21% van alle toeristische attracties, 20% van alle voetpaden met beperkte loopruimte, een zeer grote hoeveelheid coffeeshops en een van de hoogste niveaus van openbare dronkenschap en afvalproblematiek - vergeleken met slechts 5% van de Airbnb listings in de hele stad."

"Er is geen duidelijk causaal verband tussen vakantieverhuur, leefbaarheid en toerisme. Bijvoorbeeld de buurt Museumkwartier – waar meer Airbnb’s zijn dan in een van deze 3 centrumgebieden - heeft van de 99 wijken in de stad de op één na hoogste leefbaarheidsscore. De wijken Amstel III en Bullewijk hebben daarentegen de op één na laagste leefbaarheidsscore van de stad en daar zijn slechts 10 Airbnb listings - tegenover 4.081 hotelbedden."

Impact

"Hoewel 95% van de listings op Airbnb buiten deze drie centrale buurten ligt, zullen deze regels wel Amsterdammers en lokale bedrijven raken, met name in deze uitdagende tijden:

Een derde van de hosts in Amsterdam zegt dat ze Airbnb nodig hebben om rond te kunnen komen. Vorig jaar gaven Airbnb gasten meer dan €400 miljoen uit in Amsterdam, inclusief meer dan €8 miljoen aan inkomsten uit toeristenbelasting voor de stad. 40% van de dagelijkse uitgaven van Airbnb gasten werd uitgegeven in Amsterdamse restaurants en cafés."

Illegaal

"De regels zijn niet proportioneel en in strijd met verschillende wetten, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de Europese Dienstenrichtlijn. Er is ook nog steeds een klacht in behandeling bij de Europese Commissie - ingediend door Amsterdamse hosts - over de huidige regels in Amsterdam." Lees hier meer.

"Het OIS-onderzoek naar Toeristische Draagkracht is gebaseerd op gegevens van 2019 en dateert van voor de huidige crisis die werd veroorzaakt door COVID-19. De situatie is nu heel anders dan een paar maanden geleden en dit vereist een andere aanpak. Aangezien OIS heeft toegezegd het onderzoek periodiek te actualiseren, zou het zinvoller zijn om te wachten op nieuw onderzoek."

"Het is evenzeer de vraag of Amsterdam de wettelijke bevoegdheid heeft om een lokaal verbod in te voeren, aangezien de huidige nationale regels Amsterdam alleen het recht geven om gebieden aan te wijzen voor een vergunningenstelsel. Dit is eerder in januari door de Raad van State bevestigd."

Betere manier om vooruit te komen

"We hebben nieuwe instrumenten gelanceerd om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken, Een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning, Een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners en een pilot met decibelmeters in de Metropoolregio Amsterdam." Lees hier meer.

De Rijksoverheid is daarnaast ook vergevorderd met de implementatie van nieuwe regels voor vakantieverhuur (Wet toeristische verhuur), deze worden gesteund door de gehele sector. Lees hier meer.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Economie Amsterdam Interview
Hoe komt Amsterdam uit de crisis? Reinier van Dantzig (D66) zoekt kwaliteitstoerist

Het contrast kán niet groter. Van een overvolle stad in 2019 naar een angstvallig stil Amsterdam in de zomer van 2020. Het massatoerisme verdween en de hotels in de hoofdstad blijven leeg. Terwijl het COVID-19 virus de hotellerie in zijn greep houdt, worden er plannen gesmeed om Amsterdam in ...

Economie Interview
Barbara Baarsma: "Amsterdamse hotels moeten serieus nadenken over transformatie"

Barbara Baarsma is econome en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. Bovendien is zij hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is zij voorzitter van de Bankraad ...

Achtergronden
TheaterHotel De Oranjerie start met Dinner Theater Shows

Velen hebben het theater al te lange tijd moeten missen, maar daar komt verandering in! De Oranjerie gaat vanaf 2 oktober elk weekend een Dinner Theater Show organiseren. In een intieme setting op de bühne van de theaterzaal zorgt De Oranjerie voor een uniek en avondvullend programma. Terwij...

Interview Longread
Interview Pieter Elbers (KLM): "De fase direct na het vaccin is cruciaal"

Captain of industry Pieter Elbers (CEO KLM) en éminence grise Roberto Payer (Waldorf Astoria en Hilton Amsterdam) strijden tegen de gevolgen van de coronacrisis. Midden in die crisis ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. De luchtvaart en de hotellerie wordt hard geraakt door de wereldwijde pandem...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Internationaal Coronacrisis
Coronacrisis: 5 grootste hotelketens ter wereld verloren 25 miljard aan waarde

De uitbraak van het coronavirus heeft elke sector over de hele wereld getroffen, maar de hotelindustrie behoort tot de zwaarst getroffen sectoren. Hoewel de hotels verhoogde veiligheids- en hygiënemaatregelen hebben genomen, en voorzichtig zijn heropend voor het zomerse reisseizoen, kan het her...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: