Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

26 juni 2020 | Redactie
Airbnb reageert op vakantieverhuurverbod Amsterdam

Vanaf woensdag 1 juli 2020 is vakantieverhuur verboden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag 25 juni bekend. Airbnb reageert:

“95% van de Airbnb-accommodaties liggen buiten deze gebieden en helpen juist om toerisme te verspreiden buiten het centrum. We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden. Om overlast te bestrijden hebben wij een reeks effectieve maatregelen geïntroduceerd die werden verwelkomd door wethouder Ivens."

"De Tweede Kamer stemt daarnaast binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden.” 

Achtergrond

"Vakantieverhuur is niet het probleem in deze buurten
Het rapport “Toeristische Draagkracht” - gepubliceerd door OIS Amsterdam in april 2020 en gebruikt als basis voor dit verbod - laat zien dat:

"De 3 buurten waar een verbod op vakantieverhuur wordt voorgesteld, verantwoordelijk zijn voor 22% van alle hotelbedden, 21% van alle toeristische attracties, 20% van alle voetpaden met beperkte loopruimte, een zeer grote hoeveelheid coffeeshops en een van de hoogste niveaus van openbare dronkenschap en afvalproblematiek - vergeleken met slechts 5% van de Airbnb listings in de hele stad."

"Er is geen duidelijk causaal verband tussen vakantieverhuur, leefbaarheid en toerisme. Bijvoorbeeld de buurt Museumkwartier – waar meer Airbnb’s zijn dan in een van deze 3 centrumgebieden - heeft van de 99 wijken in de stad de op één na hoogste leefbaarheidsscore. De wijken Amstel III en Bullewijk hebben daarentegen de op één na laagste leefbaarheidsscore van de stad en daar zijn slechts 10 Airbnb listings - tegenover 4.081 hotelbedden."

Impact

"Hoewel 95% van de listings op Airbnb buiten deze drie centrale buurten ligt, zullen deze regels wel Amsterdammers en lokale bedrijven raken, met name in deze uitdagende tijden:

Een derde van de hosts in Amsterdam zegt dat ze Airbnb nodig hebben om rond te kunnen komen. Vorig jaar gaven Airbnb gasten meer dan €400 miljoen uit in Amsterdam, inclusief meer dan €8 miljoen aan inkomsten uit toeristenbelasting voor de stad. 40% van de dagelijkse uitgaven van Airbnb gasten werd uitgegeven in Amsterdamse restaurants en cafés."

Illegaal

"De regels zijn niet proportioneel en in strijd met verschillende wetten, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de Europese Dienstenrichtlijn. Er is ook nog steeds een klacht in behandeling bij de Europese Commissie - ingediend door Amsterdamse hosts - over de huidige regels in Amsterdam." Lees hier meer.

"Het OIS-onderzoek naar Toeristische Draagkracht is gebaseerd op gegevens van 2019 en dateert van voor de huidige crisis die werd veroorzaakt door COVID-19. De situatie is nu heel anders dan een paar maanden geleden en dit vereist een andere aanpak. Aangezien OIS heeft toegezegd het onderzoek periodiek te actualiseren, zou het zinvoller zijn om te wachten op nieuw onderzoek."

"Het is evenzeer de vraag of Amsterdam de wettelijke bevoegdheid heeft om een lokaal verbod in te voeren, aangezien de huidige nationale regels Amsterdam alleen het recht geven om gebieden aan te wijzen voor een vergunningenstelsel. Dit is eerder in januari door de Raad van State bevestigd."

Betere manier om vooruit te komen

"We hebben nieuwe instrumenten gelanceerd om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken, Een verbeterd online portaal voor buurtondersteuning, Een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners en een pilot met decibelmeters in de Metropoolregio Amsterdam." Lees hier meer.

De Rijksoverheid is daarnaast ook vergevorderd met de implementatie van nieuwe regels voor vakantieverhuur (Wet toeristische verhuur), deze worden gesteund door de gehele sector. Lees hier meer.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Corona
Hier te downloaden: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Hotels mogen gasten blijven ontvangen, maar ook gasten moeten zich aan de avondklok houden. Van en naar het werk reizen is wel ...

10 jaar geleden in Hospitality Management: Digitaal betalen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. In de herfst van 2011 publiceerde de redactie van Hospitality Management een artikel voer de toe ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

OTA's Achtergronden
Personeel belangrijkste aspect bij beoordeling accommodaties

Op 19 januari reikte Booking.com 10.408 Traveller Review Awards voor 2021 in Nederland uit, die op basis van miljoenen klantrecensies zijn toegekend. Met de Awards zet Booking.com partners uit 220 landen en gebieden wereldwijd in het zonnetje, die de reiservaring van reizigers meer gedenkwaardig maa ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Ondernemen
Tips voor een onweerstaanbare hotelwebsite

De Hotel Website of the Year verkiezing 2021 zit erop. Tijdens een feestelijke, online ceremonie werd op 14 januari jl. de winnaar bekendgemaakt: Max Brown Hotels heeft de eer om deze titel een jaar lang te mogen voeren. Een fantastische prestatie. Wat kunnen we leren van de winnende website en de a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: