Coalitie: hotelbeleid Amsterdam onder de loep

16 mei 2018 | Thijs Jacobs

Het toekomstige stadsbestuur van Amsterdam heeft plannen gepresenteerd die ervoor moeten zorgen dat de toeristendruk in de stad wordt verlaagd. De toerismebranche wordt hard aangepakt en met name rederijen zijn er behoorlijk van geschrokken, zo lezen we op de website van AT5. Ook hotels krijgen minder mogelijkheden om uit te breiden, want de rem gaat op de uitbreiding van het aantal hotelbedden in de stad. 

Weg met touringcars en rondvaartboten

En dan de touringcars en rondvaartboten. Touringcars mogen straks de stad helemaal niet meer in (in ieder geval niet meer binnen de ring A10) en rondvaartboten mogen niet meer aanleggen in de stad. Ook 'pretvervoermiddelen', zoals Segways, bierfietsen en paardenkoetsen, zullen moeten verdwijnen uit het straatbeeld. GroenLinks, D66, PvdA en SP willen bovendien dat Amsterdammers nog maar dertig dagen per jaar hun woning via Airbnb mogen verhuren. In overbelaste wijken willen ze zelfs een algeheel verbod op vakantieverhuur invoeren.

Leefbaarheid

De Passenger Terminal zal moeten verdwijnen volgens de partijen. er komt dan een nieuwe aanlegplek voor de vervuilende en overlastgevende cruiseschepen. De drijvende hotels moeten uitwijken naar andere gemeenten. Amsterdam Marketing gaat verder als een 'kennisbureau', dat de spreiding van het toerisme moet gaan regelen. Blijkbaar werkt de marketingmachine te goed... Op het gebied van handhaving en schoonmaak wordt straks meer personeel ingezet, zodat de stad enigszins leefbaar blijft.

Volgens de gepresenteerde plannen worden ook grote ketens (dus wellicht ook hotelketens?) zoveel mogelijk geweerd uit het stadscentrum.

Aantal hotelbedden beperken

Bovendien staat er letterlijk in het stuk: 'We gaan het hotelbeleid integraal bekijken en heroverwegen, waarbij we de groei van het aantal bedden beperken.' Er worden afspraken met andere gemeenten gemaakt om het ongewenste waterbedeffect te verminderen. Short-stay verdwijnt helemaal uit de stad en ook wordt er volumebeleid toegepast op de B&B-sector. 

De formerende partijen deelden dit deel van het coalitieakkoord nu al, waarschijnlijk om draagvlak te creëren voor de ophanden zijnde coalitie. Veel Amsterdammers zijn de steeds oplopende toeristendruk immers beu.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: