Arie van der Valk overleden

Mensen 12 januari 2024
Arie van der Valk overleden

Arie van der Valk, broer van Gerrit van der Valk en medegrondlegger van het Van der Valk-concern, is vrijdag 12 januari op 94-jarige leeftijd overleden. Arie van der Valk was de man op de achtergrond en de cijfers.

Arie van der Valk kwam uit en een kinderrijkgezin van twaalf kinderen. De vader van Arie, Martien van der Valk, legde de basis voor het hotelconcern. Hij kocht een aantal slecht renderende hotel-restaurants. De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog zorgde voor economische groei. Groei die gepaard ging met toenemende mobiliteit en aantal snelwegen. Arie en Gerrit werden geïnspireerd door het businessmodel van Amerikaanse motels en sprongen in het gat in de markt: hotels en restaurants langs snelwegen.

In tachtig jaar is de toekan een van de bekendste beeldmerken van Nederland geworden. Geen snelweg of er staat er wel een. De keuze voor de toekan is gemaakt na de overname van Avifauna in 1956. Alhoewel een valk wellicht voor de hand liggend was, is gekozen voor de toekan. De valk riep associaties op met de Duitse bezetters. Zakelijk behoort het Van der Valk concern tot de succesvolste horeca ondernemingen van Nederland. Van der Valk beperkt zich inmiddels niet tot de landsgrens. Er zijn ook Van der Valk hotels in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en op de Nederlandse Antillen.

Het was niet alleen goud dat er blonk. In 1994 deed de FIOD invallen bij diverse vestigingen van Van der Valk. Volgens de FIOD werden de omzetten kunstmatig laag gehouden en premies niet afgedragen. Het fraudeproces dat volgde sleepte zich enkele maanden voort waarin de aandacht vooral naar Arie uitging.

Het doel van Arie en Gerrit was een hotel voor elk van hun zeventien kinderen. Na de FIOD affaire viel de familie evenwel uiteen in staken. De verschillende staken hebben verschillende ambities. Ambities die aanleiding waren en zijn voor familievetes tot aan de rechtszaken toe. Die onderlinge concurrentie zwengelt de ambitie verder aan.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws