Blog AF&BM Social Event (2)

1 juni 2014
Blog AF&BM Social Event (2)

Om aan boord te komen van ‘Plancius’ (schip wordt gebruikt voor expedities naar de poolcirkel) moet je van goeden huize komen. Zelfs een echte zeevaarder zou jaloers geweest zijn
op de souplesse waarmee het hele boeltje (na een busreis) aan boord kwam. Door middel van een soort van apenkooi had iedereen het ‘upper-deck’ bereikt.Tijd voor een mooi glas champagne. Grappig, vond ik… In mijn hoofd popte de vraag er op of op dit schip überhaupt ooit champagne was gedronken? Zo van dames en heren, jongens en meisjes aan uw rechterkant ziet u Antarctica- en plop we trekken de champagne open. Vanuit één van de bankjes aanschouwde ik het gezelschap. Écht. Als had je de hele groep met dit expeditie schip dit weekend nog naar de Noordpool gebracht, het had niemand iets uitgemaakt want iedereen was in zijn element. Vanavond stond de Kromme Watergang in hoofdplaat op het programma. En laten we zeggen, die expeditie zou het waard worden. Meer dan waard.

*Kromme Watergang*
Slijkplaat 6. Klinkt culinair, niet? Ik zou dit adres vanaf nu in mijn ‘favorieten’ zetten in google maps en noteren voor op je bucketlist. Vanaf de eerste stap in deze ‘snoepwinkel; hét totaalplaatje van een goede ambiance, tongstrelende amuses en dat dan weer op een bedje van ultieme gastvrijheid. Vrolijke en opgetogen gezichten, opgedoft in eenieders mooiste outfit (verbeeld even dit spektakel bij het verlaten van het ruige schip) nog nagenietend van de laatste zonnestralen in de tuin.. Wauw. Een persoonlijk welkomstwoord van chef-kok Edwin Vinke the man himself. Uiterst bescheiden en charmant. Wat een uniek persoon moet je zijn als je al 22 jaar met liefde kookt voor je gasten, je 8 jaar geleden je eerste Michelinster krijgt en 6 jaar later een verdiende tweede ontvangt? En dit alles doet samen met je vrouw, Blanche Vinke.

*Halleluja*
Alles wat ik hierna omschrijf zal klinken als een ‘halleluja-dit is fantastisch’. En om heel eerlijk te zijn.. Ik kan het niet anders omschrijven. Van een kunstwerkje van zeebaars en Noordzee krab tot rode poon en zeekat. Het klopte. Alsof de chef vanuit zijn keuken een voorzet gaf en dat de charmante dames en heren uit de bediening het ‘alleen nog maar’ hoefden af te maken. Met een feilloos gevoel voor álle wensen van de tafelgasten verloren zij geen detail uit het hoog. Dé perfecte combinatie van kunst vanuit de keuken gecombineerd met de heerlijke bijpassende wijnen.

Even kijk ik om mij heen en de blikken die ik opvang zeggen genoeg. Sommigen betrap ik zelfs op een moment van afzondering. De ogen gaan dicht, er wordt diep ingeademd, een glimlachje verschijnt rondom de mond gevolgd door een ontspannen zucht. In één woord; G-E-N-I-E-T-E-N.

*Kijkje in de keuken*
Tussen het koken door staat de uitnodiging van Edwin, voor wie wil, even een kijkje in de keuken te nemen. Even kijken, wil ik een kijkje in de keuken nemen van De Kromme Watergang? Dat is geen vraag.. Het antwoord is een volmondige ja. En als je denkt dat er stress en drukte is in de keuken als er een team voor het dubbele aantal staat te koken dan het normale aantal dan heb je het mis. De balans vóór en achter de schermen, het is met geen pen te beschrijven. Een unieke kans om in het eerder genoemde ‘snoepwinkeltje’ te kijken. Voordat we weer terug rijden naar het schip, mogen we nog even snel een graai doen uit de snoepkast bij de ingang. Toeval bestaat niet..

*Onvergetelijk*
Alle clichés zijn waar, aan al het goeds komt een eind en er zijn tijden van komen en van gaan. Het is een weekend geworden om niet te vergeten en het zal moeilijk zijn dit te evenaren bedenk ik mij al typend. Maar de AF&BM zal de AF&BM niet zijn als zij die uitdaging niet aangaan. Op naar volgend jaar, maar nu eerst even nagenieten!

~Julia Bos~

Overig nieuws