'Brandweer kan besparen via regionalisering'

16 juli 2010 |
'Brandweer kan besparen via regionalisering'<

Een onderzoeks-commissie onder leiding van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Jan Mans heeft onlangs berekend dat de brandweer jaarlijks 85 miljoen euro zou kunnen besparen. Een van de maatregelen is het stoppen met brandveilig-heidscontroles in bedrijfsgebouwen. Hieronder vallen ook horecapanden. Met het afkappen van inspecties en er van uit gaan dat horecapanden bij voorbaat onveilig zijn, zou de brandweer volgens het rapport 33 miljoen euro kunnen besparen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat preventie en inspectie een exclusieve taak van de overheid is, en moet blijven. Daarnaast zou de brandweer beter kunnen besparen wanneer systemen zouden worden geregionaliseerd.

Reactie KHN
In een reactie op het rapport laat een expert bij de branchevereniging weten: "Brandveiligheid is in het belang van de gasten. Horecaondernemers doen er alles aan het bedrijf naar de actuele eisen in te richten. De controle en handhaving van de brandveiligheidseisen is een exclusieve overheidstaak en dient uit de algemene middelen gefinancierd te worden. Dat de (horeca)exploitant zich verder aan de opgelegde normen en eisen dient te houden en daarvoor verantwoordelijk is, is voor KHN vanzelfsprekend. De brandweer moet zich bij het uitoefenen van haar toezicht- en handhavingstaak blijven focussen op de meest risicovolle bedrijven en notoire overtreders hard aanpakken."

Niet via de achterdeur
"Dit betekent wel dat de brandweer tijdig preventieve meldingen blijft geven en blijft toetsen bij die bedrijven/instellingen die sinds 2008 nog 'slechts' meldingsplichtig zijn in plaats van vergunningplichtig. KHN wil voorkomen dat als de brandweer niet meer vooraf inspecteert bij en adviseert aan de horecaondernemer, dat zij daardoor de deskundigheid van marktpartijen (certificering via de achterdeur) moeten gaan inhuren. Marktpartijen hebben per definitie belang bij inkomsten."

Onafhankelijke commissie
"Bij een wezenlijk verschil van mening tussen de gemeente en een horecaondernemer over te treffen voorzieningen voor de brandveiligheid, kan er gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van de onafhankelijke commissie praktijktoepassing brandveiligheid die het ministerie van VROM/WWI heeft opgericht."

Regionaliseer toezicht
"Koninklijke Horeca Nederland streeft, in de lijn van de visie van VROM, naar meer regionalisering van toezicht op milieugebied en brandveiligheid. Doelstelling: deskundigheid, efficiency en uniformiteit bevorderen. Wij hopen dat gemeenten deze positie ondersteunen want die vorm regionalisering geeft voordelen voor de ondernemers: transparantie en meer eenduidigheid, snellere codificatie van interpretaties van regels en het beperkt rechtsgangen. Wij zijn van mening dat hierdoor ook voor de brandweer kosten worden bespaard."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Agnes Raggers F&B Professional of the Year 2020

Tijdens het AF&BM-jaargala in Hotel Okura Amsterdam heeft Agnes Raggers, F&B Manager van Mooirivier Hotel & Congres in Dalfsen, de F&B Professional of the Year Award 2020 uitgereikt gekregen. De finalestrijd ging dit jaar tussen Agnes Raggers, Bart Vanderstukken (Kruisherenhotel M...

Interview Longread
Leo Hollman: ''Al die nieuwe hotelkamers zijn funest voor de bezettingsgraad''

Grand Hotel Karel V is het meest iconische hotel van Utrecht, alhoewel pas in 1992 werd begonnen aan de grondige renovatie van het Rijksmonument dat daarvoor nog een in verval geraakt - en gekraakt - complex was. Hoe anders is het nu: alle 121 kamers worden dadelijk grondig gerenoveerd en qua statuu...

Personalia
Eric van der Heijden nieuwe General Manager resort Hof van Saksen

Bij resort Hof van Saksen in Drenthe, onderdeel van Landal GreenParks, is Eric van der Heijden benoemd tot General Manager. Hij volgt Roland Rozenbroek op, die zich per 1 mei a.s. gaat richten op hospitality-ondersteuning van nieuwe projecten en op uitbreiding van Hof van Saksen. Eric van der Hei...

Hotelbouwplannen
Nieuwbouw van hotel met 349 kamers in Hoofddorp

Voor een locatie op bedrijventerrein De President te Hoofddorp is door Trae Architect een duurzaam hotel ontworpen. Naast 349 kamers van wisselende grootte omvat het complex onder andere een receptie met lobby, ontbijtzaal, restaurant, bar, keukens, vergaderruimten, fitnessruimte en amusementsruimte...

Bezorgen Achtergronden
Open brief TheFork naar aanleiding van ophef uitzending Rambam

Naar aanleiding van de Rambam-uitzending van januari wil TheFork reageren op beschuldigingen die tijdens de uitzending werden geuit. Hierbij delen we deze brief van TheFork, waarin ook de werkwijze van KHN richting de media wordt bekritiseerd. Om een gedetailleerd en volledig beeld te kunnen sch...

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Columns Sander Allegro
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: