'Brandweer kan besparen via regionalisering'

16 juli 2010 |
'Brandweer kan besparen via regionalisering'

Een onderzoeks-commissie onder leiding van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Jan Mans heeft onlangs berekend dat de brandweer jaarlijks 85 miljoen euro zou kunnen besparen. Een van de maatregelen is het stoppen met brandveilig-heidscontroles in bedrijfsgebouwen. Hieronder vallen ook horecapanden. Met het afkappen van inspecties en er van uit gaan dat horecapanden bij voorbaat onveilig zijn, zou de brandweer volgens het rapport 33 miljoen euro kunnen besparen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van mening dat preventie en inspectie een exclusieve taak van de overheid is, en moet blijven. Daarnaast zou de brandweer beter kunnen besparen wanneer systemen zouden worden geregionaliseerd.

Reactie KHN
In een reactie op het rapport laat een expert bij de branchevereniging weten: "Brandveiligheid is in het belang van de gasten. Horecaondernemers doen er alles aan het bedrijf naar de actuele eisen in te richten. De controle en handhaving van de brandveiligheidseisen is een exclusieve overheidstaak en dient uit de algemene middelen gefinancierd te worden. Dat de (horeca)exploitant zich verder aan de opgelegde normen en eisen dient te houden en daarvoor verantwoordelijk is, is voor KHN vanzelfsprekend. De brandweer moet zich bij het uitoefenen van haar toezicht- en handhavingstaak blijven focussen op de meest risicovolle bedrijven en notoire overtreders hard aanpakken."

Niet via de achterdeur
"Dit betekent wel dat de brandweer tijdig preventieve meldingen blijft geven en blijft toetsen bij die bedrijven/instellingen die sinds 2008 nog 'slechts' meldingsplichtig zijn in plaats van vergunningplichtig. KHN wil voorkomen dat als de brandweer niet meer vooraf inspecteert bij en adviseert aan de horecaondernemer, dat zij daardoor de deskundigheid van marktpartijen (certificering via de achterdeur) moeten gaan inhuren. Marktpartijen hebben per definitie belang bij inkomsten."

Onafhankelijke commissie
"Bij een wezenlijk verschil van mening tussen de gemeente en een horecaondernemer over te treffen voorzieningen voor de brandveiligheid, kan er gebruik worden gemaakt van de deskundigheid van de onafhankelijke commissie praktijktoepassing brandveiligheid die het ministerie van VROM/WWI heeft opgericht."

Regionaliseer toezicht
"Koninklijke Horeca Nederland streeft, in de lijn van de visie van VROM, naar meer regionalisering van toezicht op milieugebied en brandveiligheid. Doelstelling: deskundigheid, efficiency en uniformiteit bevorderen. Wij hopen dat gemeenten deze positie ondersteunen want die vorm regionalisering geeft voordelen voor de ondernemers: transparantie en meer eenduidigheid, snellere codificatie van interpretaties van regels en het beperkt rechtsgangen. Wij zijn van mening dat hierdoor ook voor de brandweer kosten worden bespaard."

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

30 jaar Hospitality Management
11 jaar geleden in Hospitality Management: Chris Luken

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Deze week Fletcher-oprichter Chris Luken. In 2010 sprak Hospitality Management met de 'self- ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
Hotelovernachtingen volgend jaar weer terug op niveau 2019

Na de grootste dip uit de historie van de hotelsector is herstel in zicht. In 2022 komt het aantal hotelovernachtingen in Nederland weer uit op het niveau van piekjaar 2019 met bijna 55 miljoen. In Amsterdam duurt het een jaar langer voordat de schade is ingelopen, omdat de stad erg afhankelijk is v ...

Achtergronden Ondernemen
Max Brown Hotels winnaar 'Hotel Website of the Year 2021'

Zojuist is tijdens een digitale ceremonie bekend gemaakt dat Max Brown Hotels winnaar is geworden van de Hotel Website of the Year verkiezing 2021. De hotelketen mag deze titel een jaar lang voeren en heeft een bokaal en een cheque ter waarde van € 1.000 ontvangen. Communicatieboodschap door ...

Personeel Achtergronden
Bekende gezichten van Château Neercanne nemen afscheid

Château Neercanne kondigt aan dat twee bekende gezichten van Château Neercanne per 1 maart aanstaande afscheid gaan nemen vanwege een volgende stap in hun carrière. Maître d’Hotel Dennis Lemmens maakt promotie binnen Oostwegel Collection en wordt Food & Beverage Ma ...

Hans van Spronsen
Column Hans van Spronsen: 2020; Het jaar van personeelstekort tot gastentekort

Begin 2020 was onze zorg en grootste uitdaging voor het jaar: het personeelstekort. In maart werden we ruw geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid. Corona sneed ons de pas af. Dit met ongelofelijke gevolgen voor onze sector. Al snel moesten we leven met de verplichte sluiting en vervolgens met d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: