BTW-tarieven op de schop?

19 maart 2014
BTW-tarieven op de schop?

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 is bereid gebleken om te kijken naar een aanpassing van het BTW-systeem zoals we dat nu kennnen. In Nederland hanteren we op dit moment
een laag (6 procent) en een hoog (21 procent) tarief. Het CPB heeft berekend dat het lage tarief zeer zeker niet helpt bij het herverdelen van inkomen. Het is zelfs nadelig voor kleine bedrijven en het zou leiden tot een verlies van welvaart. Maar wat is dan de oplossing?

*In het midden*
Alexander Pechtold (D66) pleitte bij RTLZ voor het middelen van de twee tarieven. Hij geeft aan het systeem verouderd te vinden en dat een tarief van 15% uitkomst kan bieden.
VVD-Kamerlid Helma Neppérus wil graag het lage tarief behouden voor primaire levensbehoeften, maar snapt niet dat caviavoer onder het hoge tarief valt en konijnenvoer weer onder het lage tarief. Dit is natuurlijk ook moeilijk uit te leggen. De PvdA hanteert eenzelfde standpunt.

*De rijken profiteren*
Volgens het CPB zijn het de rijkeren die profiteren van het lage tarief, omdat zij vaker musea bezoeken en vaker uit eten gaan. Het CPB geeft aan dat het voor de welvaart van een land beter is om de BTW-tarieven te middelen en de lage inkomens te helpen via inkomstenbelasting en uitkeringen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws