Californië doet foie gras in de ban

3 mei 2012
Californië doet foie gras in de ban

Nog twee maanden kunnen restaurantgasten in Californië genieten van ganzen- en eendenlever. Vanaf 1 juli is het gebruik ervan bij wet verboden.

*Hoge straffen*
Restaurateurs die toch gerechten met foie gras serveren lopen het risico op boetes die kunnen oplopen tot 1.000 dollar per dag.

*Op de knieën*
In 2004 kregen dierenorganisaties en -activisten gouverneur Arnold Schwarzenegger en de senaat op de knieën en werd een wet opgesteld en goedgekeurd die het gebruik van foie gras verbied.

Restaurants kregen acht jaar de tijd om hun gerechten en inkoop aan te passen.

*Dwangvoeding*
De lobbyisten waren vooral tegen het dwangmatig voeden van de dieren. Chef-koks en restauranteigenaren springen nu op de bres. Ze vinden de wet te ver gaan en zijn een online petitie gestart om het gebruik en de verkoop toch legaal te houden.

*Gericht op productie*
De wet zou van toepassing moeten zijn op de productie, niet op het gebruik, menen de chefs. Amerikaanse koks zijn bang dat er door de ban een zwarte markt voor foie gras ontstaat waarbij de belangen van de dieren helemaal niet gegarandeerd zijn.

Foto: Flickr.com/star5112

Overig nieuws