CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

4 mei 2021 | Redactie

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan één werkzame persoon opgeheven. Het aantal nieuw opgerichte bedrijven bedroeg 57 duizend, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Eerder berichtte het CBS al dat het aantal bedrijfsopheffingen in 2020 ruim 20 procent hoger was dan in 2019. In het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal opheffingen in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder.

Relatief veel horecabedrijven en webwinkels opgeheven

Het aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4 655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5 060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent. De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de organisatie-adviesbureaus, namelijk 135. Ook stopten in het eerste kwartaal 125 kledingwebwinkels en 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Bij de top 10 branches met de meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon zijn relatief veel horecabedrijven en webwinkels. De webwinkels zijn een branche met grote dynamiek met zowel veel bedrijfsopheffingen als –oprichtingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 510 webwinkels opgeheven.

Aantal bedrijfsoprichtingen vrijwel gelijk aan vorig jaar

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven was in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger dan het aantal bedrijfsopheffingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn ongeveer 57 duizend bedrijven opgericht, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Ook het aandeel opgerichte bedrijven met één werkzame persoon was voor beide periodes ongeveer gelijk: 92 procent.

Vooral veel nieuwe webwinkels

Bij de branches met de bedrijfsoprichtingen met meer dan één werkzame persoon is de detailhandel via internet ook goed vertegenwoordigd; de top 5 bestaat zelfs volledig uit verschillende typen webwinkels. Het totaal aantal opgerichte webwinkels is 1 050. Ondanks de coronacrisis staan de restaurants ook nog in de top 10 oprichtingen met meer dan één werkzame persoon. Wel werden er bijna een derde minder restaurants gestart dan in het eerste kwartaal van 2020, nog voor de coronacrisis. Het aantal opgerichte cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en dergelijk is gelijk aan het eerste kwartaal van 2020.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: