De Timmerfabriek heeft haar torentje teruggekregen

Auteur: Redactie
21 april 2021
De Timmerfabriek heeft haar torentje teruggekregen

Op woensdag 21 april is een van de meest iconische industriële Rijksmonumenten van Nederland, De Timmerfabriek in Vlissingen, opnieuw gekroond. De Timmerfabriek, een uniek gebouw uit 1914, heeft haar torentje teruggekregen.

Deze was tijdens een bombardement in 1943 gesneuveld en wordt nu in oude glorie hersteld. Het is een zeer bijzondere mijlpaal in de transformatie van het Rijksmonument naar een luxe vier-sterren-plus hotel. Om klokslag 11.00 uur gaf Wethouder De Jonge, middels het luiden van een scheepstoeter, het startsein. Onder toeziend oog van een select gezelschap vanuit de betrokken projectpartners, aanwezige pers en (buiten de hekken) van geïnteresseerde sympathisanten en voorbijgangers plaatste de kraanmachinist de immense, 12 ton wegende, stalen constructie op het Rijksmonument. Vervolgens hees Wethouder De Jonge de Nederlandse vlag boven op het gebouw als viering van het opnieuw bereiken van het hoogste punt van De Timmerfabriek, 78 jaar na dato.

Rijksmoment De Timmerfabriek

Ook zonder de toren was De Timmerfabriek al een prachtig gebouw met zijn grote raampartijen en robuuste constructie. Een unieke constructie, want in 1914 was De Timmerfabriek een van de eerste gebouwen in Nederland met een skelet van gewapend beton.

Het was een eeuw nadat de Rijksmarinewerf in 1815 van Amsterdam naar de Dokhaven in Vlissingen verhuisde. Vanaf dat moment vormde de Koninklijke Scheepswerf De Schelde een bruisende hub voor scheepsbouw. Enorme luxe passagiersschepen, zoals de Willem Ruys, werden hier gebouwd. Ze gingen van de Plaatwerkerij via de Lasloods en Machinefabriek richting het eindstation: De Timmerfabriek, waar honderden timmerlieden ze hun prachtige houten interieurs gaven.

Timmerfabriek wordt opnieuw gekroond

Tegenover waar nu Damen/Amels schitterende megajachten bouwt voor de rijken der aarde, stond De Timmerfabriek al vele jaren op zijn nieuwe bestemming te wachten. Die is er nu. Het Rijksmonument wordt een luxe hotel en de herplaatsing van de toren is hiervan een zeer belangrijk onderdeel. De renovatie is in handen van Bouwgroep Peters. Gert-Jan Dronkers van Bouwgroep Peters: “Dit prachtige rijksmonument omtoveren naar een luxe hotel is natuurlijk al een prachtige klus voor ons bedrijf, maar het terugplaatsen van dé toren maakt het extra bijzonder. Op basis van oude tekeningen en fotomateriaal bouwen we de toren van De Timmerfabriek volledig nieuw, exact zoals hij vroeger was. De toren zal vervolgens plaats bieden aan het 6-persoons overweldigend luxe penthouse.”

Van iconisch Rijksmonument naar Urban Leisure hotel

Bouwgroep Peters vormt samen met TEAM Concepts en Kloeg Collection het ontwikkelteam van dit unieke project. Joeri Beekman van TEAM Concepts: "Toen wij De Timmerfabriek kregen aangeboden, inmiddels zo'n vier jaar geleden, zagen wij direct de mogelijkheden om in het gebouw een geweldig recreatief hotelconcept te realiseren. De unieke industriële sfeer in dit karakteristieke monumentale pand biedt immers de mogelijkheid om de hotelgast een geweldige beleving te bieden. Wij zijn specialist in de ontwikkeling van recreatief onroerend goed projecten in Zeeland, zoals hotels en vakantieresorts.

Hotel De Timmerfabriek past perfect in dat plaatje. Het icoon dat De Timmerfabriek is, blijft behouden voor de toekomst door het succesvol een nieuwe functie te geven. Hotel De Timmerfabriek vormt straks bovendien dé hotspot van het Scheldekwartier. Een gebied dat volledig herontwikkeld wordt tot een bruisende plek. De Timmerfabriek vormt hierin een geweldig, iconisch en monumentaal landmark aan het water. Wij zijn ontzettend trots dat wij dit project hebben kunnen ontwikkelen."

Waar De Timmerfabriek ooit voor de luxe beleving van de passagiers van de prachtige zeeschepen zorgde, doet hij dat nu voor de beleggers in het hotel. Hotel De Timmerfabriek biedt particulieren namelijk de mogelijkheid te investeren in één of meerdere Loft hotelappartementen, Court lodges of zogenaamde Cubes tegen een rendement van 4,5 - 6% netto per jaar. Deze interessante formule bleef onder beleggers niet onopgemerkt, de verkoop verloopt zeer succesvol. Investeerders in Hotel De Timmerfabriek worden eigenaar van een compleet ingericht hotelappartement. Tevens worden de kopers volledig ontzorgd middels de succesvolle verhuur- en beheerformule van de Kloeg Collection. Ook zijn er uitstekende mogelijkheden voor eigen gebruik; het sociaalrendement.

Overig nieuws