De top 10 van de meest gezochte kleinere Nederlandse bestemmingen

19 april 2021 | Redactie

Een jaar na het begin van de pandemie houdt de reislust niet op: ondanks de aanhoudende reisbeperkingen blijven Nederlanders het web raadplegen om informatie te vinden over de bestemmingen die zij graag willen bezoeken; waaronder ook kleinere steden en dorpen.

Wat zijn populaire kleinere bestemmingen om te bezoeken in eigen land?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, heeft Holidu, een zoekmachine voor vakantiewoningen, onderzoek gedaan om te bepalen welke Nederlandse dorpen en kleine steden het afgelopen jaar het meest gezocht zijn onder de Nederlandse bevolking.

Uitgaande van de meest recente lijst Nederlandse gemeenten van het CBS met minder dan 25000 inwoners, heeft Holidu gegevens verzameld over het aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten in de afgelopen twaalf maanden voor de termen 'wat te doen in [Bestemming]' en 'activiteiten [Bestemming]' om te bepalen welke van de in aanmerking genomen bestemmingen het meest in zoekmachines werden opgezocht.

Hieronder volgt de ranglijst van de Nederlandse kleinere bestemmingen die in de afgelopen 12 maanden het meest gezocht werden in zoekmachines door Nederlanders, die staan te popelen om op pad te gaan in eigen land.

Top 10 populairste kleine Nederlandse bestemmingen

1. Zandvoort - Noord-Holland | 740 zoekopdrachten/maand

Zandvoort verdient deze eerste plaats in de rangschikking als de meest gezochte bestemming door Nederlanders op zoekmachines in het afgelopen jaar dubbel en dwars, met meer dan 700 zoekopdrachten per maand. De populaire bestemming aan de kust van Nederland biedt bezoekers een prachtig uitzicht op de zee en de ultieme mogelijkheid tot lekker uitwaaien met vrienden, familie en huisdieren. Even geen Corona, even helemaal niks, alleen de geur van de zee en het ruisen van de wind. Het strand van Zandvoort is kilometers lang, erg schoon en wordt ook wel de ‘Parel aan Zee’ genoemd.

2. Ommen - Overijssel | 530 zoekopdrachten/maand

Nederlanders hebben het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 500 keer per maand gezocht op de termen "Wat te doen in Ommen" en "Activiteiten Ommen", maar dat is geen verrassing: Ommen ligt midden in het Overijsselse Vechtdal, een zeer geliefd natuurgebied onder wandelaars en fietsers. In 2013 werd het Ommen zelfs verkozen tot Wandelgemeente van het jaar. Ommen wordt omringd door het Laarbos en het Ommerbos. In het Laarbos (ook wel: de Laerbossen) vind je Landgoed Het Laer, een prachtig 17e eeuws gerenommeerde havezate. Op het landgoed bevindt zich nu een hotel en restaurants en worden er met enige regelmaat evenementen georganiseerd, zoals bruiloften, festivals of business events.

3. Putten - Gelderland | 460 zoekopdrachten/maand

Putten belandt op de derde plaats op de ranglijst: er werd in het afgelopen jaar meer dan 400 keer naar de zoektermen "Wat te doen in Putten" en "Activiteiten Putten" gezocht in zoekmachines. Rondom Putten vind je het Putterbos, kasteel Oldenaller en strand Nulde, maar Putten is vooral bekend vanwege haar ligging op de grens tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Je kunt je hier letterlijk onderdompelen in de natuur, iets wat we in deze tijden goed kunnen gebruiken!

4. Harlingen - Friesland | 330 zoekopdrachten/maand

Harlingen eindigt met 330 zoekopdrachten per maand op een keurige vierde plek. De Friese stad is een van oudsher belangrijke havenstad in de provincie Friesland; het is namelijk de enige zeehaven van Friesland. Vanaf Harlingen vertrekken bovendien de veerboten naar Vlieland en Terschelling. Daarnaast is Harlingen bekend geworden vanwege het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak om zo te voorkomen dat de stad zou overstromen. Er staat nog altijd een beeld van de dappere Anton Wachter in de stad. Langs de haven staan prachtige pakhuizen, nu omgevormd tot unieke woonhuizen. De jaarlijkse Harlinger Visserijdagen zijn een fenomeen in de hele provincie en daarbuiten. In 2021 staan de Visserijdagen van 25 tot en met 28 augustus op de planning.

5. Zeewolde - Flevoland | 310 zoekopdrachten/maand

Zeewolde is e?e?n van de 6 gemeenten in Flevoland, die in de jaren 60 zijn drooggelegd. Het heeft ongeveer 22.000 inwoners en ligt direct aan het meer Wolderwijd, waar op zomerdagen volop gezwommen en watersport beoefend wordt. Voor de liefhebbers van bos, is er het Horsterwold, het grootste loofbos van West-Europa. In het midden van het bos ligt de Stille Kern, waar een kudde konikpaarden graast. Die kun je dus zomaar op je ontdekkingstocht tegenkomen. Omringd door de typische, weidse velden van Flevoland, is Zeewolde een prachtig stukje Nederland.

6. Weesp - Noord-Holland | 280 zoekopdrachten/maand

Wat is er te doen in Weesp? Nederlanders hebben zich deze vraag in het afgelopen jaar gemiddeld maar liefst 280 keer per maand gesteld op zoek naar informatie over dit mooie kleine stadje in Noord-Holland. En terecht! Weesp ligt aan de rivier de Vecht, in de Bloemendalerpolder. Het Fort Uitermeer, een vesting op steenworp afstand van het dorp, is een zeer fotogenieke plek. Maar ook in het centrum van Weesp komen hobbyfotografen aan hun trekken. Zo is niet alleen no?g een fort, midden in de stad, Fort Ossenmarkt, maar ook het Stadhuis, nu een Rijksmonument, is een prachtig staaltje architectuur.

7. Vaals - Limburg | 270 zoekopdrachten/maand

Het Limburgse Vaals, ligt in het uiterste puntje van ons land, direct aan de grens met zowel Duitsland als Belgie?. Je kunt hier het Drielandenpunt bezoeken, gelegen midden in het bos. Wandelaars en fietsers kunnen hier zeer goed terecht. Ook vind je er het grootste Europese doolhof, het Drielandenlabyrint, populair onder kids van alle leeftijden. Kasteel Vaalsbroek is tegenwoordig een hotel en restaurant, maar is absoluut nog steeds de moeite waard om te bekijken. Bovendien kun je er een heerlijk hapje eten (en nu afhalen). Er heerst in het hele dorp een echte bourgondische levensinstelling.

8. Elburg - Gelderland | 270 zoekopdrachten/maand

Elburg is de tweede Gelderlandse bestemming in dit rijtje, en eindigt met 270 zoekopdrachten per maand samen met Vaals op een gedeelde 7e plek. En dan is geen verrassing. Elburg is een unieke vesting- en hanzestad op de Veluwe. Nu is het gelegen aan de Veluwse randmeren, vroeger was het een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Er zijn nog talloze bouwwerken te vinden uit de Middeleeuwen en kun je struinen door prachtige, kleine steegjes. De historische vissershaven is ook nu nog de echte hotspot van de stad.

9. Enkhuizen - Noord-Holland | 250 zoekopdrachten/maand

Het Noord-Hollandse Enkhuizen, gelegen aan zowel het Markermeer als het IJsselmeer, eindigt op een keurige 8e plek en werd door Nederlanders afgelopen jaar zo’n 250 keer per maand gezocht op “Wat te zien in Enkhuizen”. Ook Enkhuizen is een historische havenstad met een prachtig oud centrum. Je kunt wandelend over de oude vestingwal lopen, alles in het centrum is op loopafstand en het centrum staat vol met monumenten. De straten zijn er smal, waardoor er weinig autoverkeer is. Veel mensen ontdekken Enkhuizen te voet, per fiets of per boot! In Enkhuizen staat het beroemde Zuiderzeemuseum. Helaas is dit momenteel nog gesloten in verband met de Corona-pandemie.

10. Urk - Flevoland | 190 zoekopdrachten/maand

Urk sluit deze top 9 van meest gezochte kleine bestemmingen in Nederland af, met meer dan 190 zoekopdrachten per maand. Urk was voorheen een eiland, dus ‘op Urk’, zoals de bewoners nog steeds zeggen, kun je het traditionele Hollandse vissersleven ervaren. In de straten hoor je het Urker dialect en bij de kraam kun je een lekker vers gebakken visje van de Urker vissers verorberen. OOk de vuurtoren, de monumenten en de IJsselmeervisafslag zijn een bezoekje waard. Er gaat een veerboot tussen Urk en Enkhuizen, dus dan sla je twee vliegen in e?e?n klap!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: