Douane en Belastingdienst tegen fraude

8 januari 2013
Douane en Belastingdienst tegen fraude

Wellicht niet de eerste exposanten waar je aan denkt bij de Horecava, toch zijn ook de Douane en de Belastingdienst aanwezig op de vakbeurs. Ze maken ondernemers bewust van accijns- en kassafraude.

*Oneerlijke concurrentie*
Zo heeft de Douane een meldpunt opgericht voor accijnsfraude. Wanneer een ondernemer merkt dat iemand alcoholhoudende drank of tabak verkoopt tegen onwaarschijnlijk lage prijzen, of op een vreemde plaats, dan kan er sprake zijn dat er geen accijns over de producten is betaald. Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand en benadeelt bonafide ondernemers en handelaren. Hiervan afgezien kunnen de producten ook minder van kwaliteit zijn en bovendien minder goed smaken.

*App Meldpunt Accijns*
"De Douane had al een e-mailadres":mailto:douanemeldpuntaccijns@belastingdienst.nl waarop mensen accijnsfraude kunnen melden. Sinds kort is er de app Meldpunt Accijns verkrijgbaar via de iTunes Store en Google Play. Via een aantal vragen kan men trapsgewijs een gerichte melding doen.

*Juiste aangiften*
De Belastingdienst schenkt op de horecavakbeurs aandacht aan het "Keurmerk Betrouwbare Kassasystemen":http://www.keurmerkafrekensystemen.nl. Begin dit jaar zijn de eerste certificaten uitgedeeld aan kassaleveranciers. Het keurmerk garandeert een gesloten kassasysteem en voorkomt misbruik en fraude. Met een goedgekeurd kassasysteem krijgen ondernemers beter inzicht in hun bedrijf en kunnen ze richting geldschieters en overheidsinstanties betere overzichten presenteren. Een goed kassasysteem geeft inzicht in de omzet en voorraad, biedt controle op het personeel, biedt betrouwbare managementrapportages, geeft een juiste administratie en zorgt voor de juiste aangiften.

*Compliance*
Een vertegenwoordiger van de Belastingdienst verwacht niet dat het in Nederland zover zal komen als in België. Bij onze zuiderburen moeten alle horecaondernemers verplicht een 'black box' van de belastinginstantie op de kassa hebben. In Nederland heeft men liever dat de Belastingdienst de voorwaarden en het raamwerk schept, waarbinnen de branche-organisaties en ondernemers samen met leveranciers tot de beste oplossingen komen. Compliance boven regeltjes van hogerhand.

~Frank Lindner~

Overig nieuws