Eerste vaatje haring 2013: 66.550 euro

19 juni 2013
Eerste vaatje haring 2013: 66.550 euro

Het eerste vaatje haring van 2013 heeft op de Scheveningse afslag 66.500 euro opgebracht. Dat is een stuk minder dan de 95.000 euro van vorig jaar, maar wel meer dan de 58.000 euro uit 2011. De
haring kwam twee weken later, omdat vanwege de lange winter de vis nog een te laag vetpercentage had en ondermaats was.

*Testpanel*
Vier haringvaatjes, afkomstig van de Wiron 5 en 6, met elk ongeveer 45 haringen, werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen, bestaande uit Rudolph van Veen (chef-kok van 24Kitchen en Haringambassadeur 2013), Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO vakopleiding food) en Jaap Koning (visspecialist).

Het vaatje haring van het schip Wiron 5 ging uiteindelijk onder de hamer voor het goede doel. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar de Stichting CliniClowns. De hoogste bieder was rederij Jaczon uit Scheveningen die het vaatje zelf aanvoerde.

*Nu goed*
Het proefpanel is goed te spreken over de kwaliteit. "Nadat de startdatum eerder twee weken moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals. Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.

Foto: Productschap Vis/Evert-Jan Daniëls

~Frank Lindner~

Overig nieuws