EK Voetbal: een enorme kans voor Holland-promotie

14 april 2000 | redactie

Honderdduizenden supporters zullen deze zomer onze landsgrenzen overspoelen omwille van een plekje in één of meer van de EK-stadions. De rol om deze bezoekers te informeren over Nederland is het Nederlands Bureau voor Toerisme op het lijf geschreven. Niet alleen het voetbal, maar ook Nederland zal twee maanden lang in de schijnwerpers van pers en publiciteit staat. Een uitgelezen kans om de naamsbekendheid en het imago van Nederland te verbeteren.

Naar schatting zullen ongeveer 600.000 mensen in juni naar de vier Nederlandse speelsteden van het EK Voetbal afreizen om hun team aan te moedigen. Van die enorme groep supporters zal een flink aantal op zoek gaan naar overnachtingsmogelijkheden in ons land. Deze supporters kunnen ‘online’ op zoek naar beschikbare bedden. Het NBT heeft hotel- en reserveringscentrales opgeroepen om de beschikbaarheid van accommodatie aan haar door te geven. Teneinde de supporters te stimuleren tot een zo lang mogelijk verblijf - en meer bestedingen - in ons land, moet voorkomen worden dat het beeld ontstaat dat Nederland ‘vol zit’.

Beschikbare accommodatie tijdens het EK is direct opvraagbaar via een internetsite, en bij de NBT-vestigingen in de deelnemende landen. Supporters kunnen het accomodatieoverzicht raadplegen via de ‘Euro 2000 Site’ (www.holland.com). Vanaf die site wordt men naar een reserveringscentrale geloodst om de gewenste boeking vast te leggen. De site fungeert dus alleen als informatiebron en doorgeefluik.

Inmiddels is het aanbod van ruim 40 reserveringscentrales opgenomen. Naast diverse VVV’s en touroperators, zijn ook onder andere de Bilderberg Groep, Landal Greenparks, Euroase en de NBBS vertegenwoordigd. De officiële accommodatieverschaffer ‘Euro 2000 Accommodation Agency’ werkt ook mee. Zij richten zich in eerste instantie op de teams, scheidsrechters, sponsors en pers.

Nederland niet vol

Het NBT wil zoveel mogelijk accommodatieverschaffers overtuigen om deel te nemen. Zonder een dergelijk beschikbaarheidsoverzicht bestaat het gevaar dat supporters de weg naar lege hotelkamers niet weten te vinden, waardoor de sector inkomsten misloopt. De hôteliers moeten zich niet blind staren op negatieve berichtgeving rondom het EK voetbal: bezoekers van het evenement zijn niet allemaal ‘hooligans’; er komen ook gezinnen en vriendenclubs. Het is zonde om bij voorbaat alle voetbalsupporters uit te sluiten.

De reservering van kamers loopt via reserveringscentrales die nauwe contacten onderhouden met alle accommodatieverschaffers, waardoor vastgehouden kan worden aan individuele wensen. De supporters van verschillende nationaliteiten kunnen worden gescheiden. Er moet, zoals reeds gezegd, ook beslist voorkomen worden dat het algemene beeld ontstaat dat Nederland vol zit. Het eerste weekeinde van het EK valt samen met pinksteren. Jaarlijks trekt Nederland in dat weekend zo’n 850.000 bezoekers. De kans is aanwezig dat een deel van deze bezoekers, die niet voor het EK komen, zal besluiten om weg te blijven zodra ze horen dat in Nederland geen bedden meer vrij zijn.

Met iets soortgelijks kampt Rome. Uit de eeuwige stad komen nu al berichten dat het Heilige Jaar 2000 in de afgelopen maanden nog niet voor extra toeristen heeft gezorgd. De oorzaak zou zijn, dat grote internationale reisorganisaties vreesden voor chaos, na allerlei berichten in de media waarin zeer hooggespannen verwachtingen ten aanzien van de toeloop werden uitgesproken. De reisorganisaties hebben veiligheidshalve maar besloten om andere landen te selecteren.

In landen waar het gebruik van internet nog niet wijdverbreid is, spelen NBT-vestigingen een belangrijke rol. In de landen waar het NBT geen vestiging heeft, is aan de Nederlandse ambassades gevraagd of zij een rol willen spelen in de informatieverschaffing.

Hartewens

In de deelnemende landen zijn verschillende publiciteitscampagnes opgezet om de supporters bekend te maken met het internetadres voor het accommodatieoverzicht. Het NBT zal de EK-bezoekers in Nederland de weg wijzen en voldoende informatie over Nederland verstrekken. Behalve het voetbal is er immers meer te doen in Nederland. Het is niet zinvol om specifieke promotiecampagnes voor het EK in het buitenland te voeren, omdat de kaartjes voor het evenement inmiddels schaars zijn. Met het oog op de veiligheid, en om de zwarte handel tegen te gaan, is het Nederlandse beleid erop gericht mensen te ontmoedigen zonder tickets voor het EK naar Nederland te komen.

Het NBT grijpt het EK ook aan om mondiaal het imago van Nederland op te poetsen. Vele miljoenen mensen zullen het EK via de media volgen. Via persreizen, persberichten en informatiepakketten, bijlagen in kranten en tijdschriften, een voetbalfilm met Holland-promotie voor tv-zenders (samenwerkingsproject met het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en een pr-actie met straatvoetballen, probeert het NBT pers en consument te bereiken. En dat alles met één doel: een ‘Holland-gevoel’ uit te dragen over de wereld.

Een hartewens van het NBT is een dagelijkse uitzending, tijdens het toernooi, van één of meer grote buitenlandse tv-zenders vanaf een ponton in de Amsterdamse gracht; voor de Erasmusbrug; in het Openlucht Museum in Arnhem; vanaf het Brabantse land.

Het NBT beschikt zelf over onvoldoende middelen, maar wanneer de interesse voor zoiets opgewekt kan worden, moet het toch met vereende krachten en sponsoren te realiseren zijn. Praten over voetbal tegen een Holland-decor, want Nederland is een een prachtig en gastvrij land.

HM302000

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Columns
Column Ewout Hoogendoorn: Het nut van data is nul

‘72 procent van de grotere ondernemingen is er nog niet in geslaagd om een datagedreven cultuur te creëren. Dat getal zal onder MKB-bedrijven nog veel hoger uitvallen’. Veel bedrijven investeren erin, maar zijn dus niet niet in staat een cultuurverandering tot stand te brengen. Hoe ...

Opening Internationaal
Ruby Hotels: een derde hotel in Londen én uitbreiding in Wenen

Ruby Hotels heeft vertrouwen in de toekomst. Ondanks de huidige uitdagende tijd waarin ook deze hotelgroep hard geraakt wordt door de gevolgen van Covid-19, wordt er nog steeds uitgebreid. Zowel in het openen van nieuwe hotels als in het uitbreiden van bestaande. Meet Ruby Zoe! Na de succesvol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: