Ekkebus slaagt voor Meesterproef

1 juli 2013 |
Ekkebus slaagt voor Meesterproef<

Richard Ekkebus van Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong is door Robert Kranenborg geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Nadat Richard eerder op een KLM-vlucht
van Amsterdam naar Hongkong haast letterlijk de sterren van de hemel kookte legde hij met volle overtuiging de proef voor zijn Meestertitel af in Hongkong. Hij werd op meer dan honderd onderdelen beoordeeld op zijn vakmanschap.
Twee Meesterkoks in keuken
Richard is niet alleen de eerste chef-kok die aan boord van een vliegtuig een gedeelte van zijn Meesterproef heeft afgelegd, maar hij is tevens de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar ook de Meesterproef met succes heeft afgelegd. Daarmee heeft het tweesterrenrestaurant waaraan Richard is verbonden nu twee SVH Meesterkoks die actief werkzaam zijn in de keuken. Sidney Schutte, de Executive Chef, is al in het bezit van de SVH Meestertitel. Hij haalde deze in 2006 als souschef bij in De Librije in Zwolle.

Dubbel zwaar examen
SVH Meesterkok Robert Kranenborg was trots dat hij in Hongkong uitgenodigd was om Richard te inaugureren: “Je kookt verbazingwekkend en maakt nieuwsgierig. Deze proeve van bekwaamheid was geen gewoon examen. Het was een dubbel(zwaar) examen. Je bent een voorbeeld voor de jeugd en jij hebt met het behalen van jouw meestertitel, de titel SVH Meesterkok hiermee ook internationaal op de kaart gezet."

Grote voorbeelden
Richard werd veelvuldig gevraagd waarom hij nou nog op wilde gaan voor de titel SVH Meesterkok. Hij was daar tijdens de inauguratie duidelijk in: “Als jonge kok waren SVH Meesterkoks mijn voorbeelden. Hans Snijders van Château Neercanne als eerste leermeester en Robert Kranenborg als mentor bij Corona. Door het meehelpen tijdens de jaardiners van SVH en met het behalen van alle benodigde diploma’s was het voor mij vanzelfsprekend om op te gaan voor de Meestertitel. Maar na mijn vertrek uit Nederland in 1992, waarna ik vervolgens in Frankrijk (L’Arpege, Guy Savoy, Pierre Gagnaire), Mauritius (Royal Palm), Barbados (Sandy Lane) en nu sinds 2008 bij Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong ben gaan werken, dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn. Maar na een gesprek met SVH en vervolgens de samenwerking met KLM gelukkig wel. Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid en ik zal de titel SVH Meesterkok met veel trots uitdragen. Het is een cirkel die rond is.”

Indrukwekkende proef
Tijdens het tweede onderdeel van de Meesterproef in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, serveerde Richard een lunch bestaande uit 15 (!) verschillende a la carte gerechten. Het diner stond in het teken van een meesterlijk achtgangenmenu met diverse ‘signature dishes’ van Richard met begeleidende wijnen. De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer van De Librije, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam en Carsten Klint zijnde secretaris Meestertitels, was onder de indruk van de organisatie- en kookkwaliteiten van Richard. “Alleen de beste producten die verkrijgbaar zijn. Verser dan vers en verwerkt in gerechten die stuk voor stuk van exceptioneel hoog niveau zijn."

Bij de inauguratie was de top van de culinaire wereld in Hongkong aanwezig. Onder andere Vincent Thierry (Caprice), Umberto Bombana (Otto e Mezzo) en Alvin Leung (Bo Innovation) kwamen langs om Richard met zijn unieke prestatie te feliciteren.

Trendsettend
Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH, sprak over een historische gebeurtenis: “Jij hebt laten zien dat in de World Business Class van KLM wel degelijk vers gekookt en geserveerd kan worden. Wanneer KLM dit oppakt en verder ontwikkelt, kunnen zij straks, met de nieuwe businessclass-stoelen, de standaard zetten en daarmee internationaal trendsettend zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen. Voor een omschrijving van de Meesterproef in Amber komt de commissie woorden te kort."

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Accor
Halfjaarcijfers Accor: 1,5 miljard verlies en 1000 banen weg

Accor draaide over het eerste halfjaar van 2020 een verlies van 1,5 miljard euro. Daarnaast vreest het Franse concern afscheid te moeten nemen van 1000 banen. Bij Accor werken ongeveer 18.000 mensen. De coronapandemie hakt er flink in bij het Franse bedrijf, waar hotelketens Novotel, Mercure en Ibis...

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download: corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Column David Bakker
Column: Het onzichtbare leed

Er zijn weinig hoteliers die geen mening over Booking.com hebben. Aan het begin van deze coronacrisis verweet menig hotelier dat de boekingsgigant zich niet als partner van de hotellerie opstelde. Alle boekingen konden kosteloos worden geannuleerd, de hotels bleven leeg en van enige correspondentie ...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: