Ekkebus slaagt voor Meesterproef

1 juli 2013 |
Ekkebus slaagt voor Meesterproef

Richard Ekkebus van Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong is door Robert Kranenborg geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Nadat Richard eerder op een KLM-vlucht
van Amsterdam naar Hongkong haast letterlijk de sterren van de hemel kookte legde hij met volle overtuiging de proef voor zijn Meestertitel af in Hongkong. Hij werd op meer dan honderd onderdelen beoordeeld op zijn vakmanschap.
Twee Meesterkoks in keuken
Richard is niet alleen de eerste chef-kok die aan boord van een vliegtuig een gedeelte van zijn Meesterproef heeft afgelegd, maar hij is tevens de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar ook de Meesterproef met succes heeft afgelegd. Daarmee heeft het tweesterrenrestaurant waaraan Richard is verbonden nu twee SVH Meesterkoks die actief werkzaam zijn in de keuken. Sidney Schutte, de Executive Chef, is al in het bezit van de SVH Meestertitel. Hij haalde deze in 2006 als souschef bij in De Librije in Zwolle.

Dubbel zwaar examen
SVH Meesterkok Robert Kranenborg was trots dat hij in Hongkong uitgenodigd was om Richard te inaugureren: “Je kookt verbazingwekkend en maakt nieuwsgierig. Deze proeve van bekwaamheid was geen gewoon examen. Het was een dubbel(zwaar) examen. Je bent een voorbeeld voor de jeugd en jij hebt met het behalen van jouw meestertitel, de titel SVH Meesterkok hiermee ook internationaal op de kaart gezet."

Grote voorbeelden
Richard werd veelvuldig gevraagd waarom hij nou nog op wilde gaan voor de titel SVH Meesterkok. Hij was daar tijdens de inauguratie duidelijk in: “Als jonge kok waren SVH Meesterkoks mijn voorbeelden. Hans Snijders van Château Neercanne als eerste leermeester en Robert Kranenborg als mentor bij Corona. Door het meehelpen tijdens de jaardiners van SVH en met het behalen van alle benodigde diploma’s was het voor mij vanzelfsprekend om op te gaan voor de Meestertitel. Maar na mijn vertrek uit Nederland in 1992, waarna ik vervolgens in Frankrijk (L’Arpege, Guy Savoy, Pierre Gagnaire), Mauritius (Royal Palm), Barbados (Sandy Lane) en nu sinds 2008 bij Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong ben gaan werken, dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn. Maar na een gesprek met SVH en vervolgens de samenwerking met KLM gelukkig wel. Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid en ik zal de titel SVH Meesterkok met veel trots uitdragen. Het is een cirkel die rond is.”

Indrukwekkende proef
Tijdens het tweede onderdeel van de Meesterproef in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, serveerde Richard een lunch bestaande uit 15 (!) verschillende a la carte gerechten. Het diner stond in het teken van een meesterlijk achtgangenmenu met diverse ‘signature dishes’ van Richard met begeleidende wijnen. De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer van De Librije, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam en Carsten Klint zijnde secretaris Meestertitels, was onder de indruk van de organisatie- en kookkwaliteiten van Richard. “Alleen de beste producten die verkrijgbaar zijn. Verser dan vers en verwerkt in gerechten die stuk voor stuk van exceptioneel hoog niveau zijn."

Bij de inauguratie was de top van de culinaire wereld in Hongkong aanwezig. Onder andere Vincent Thierry (Caprice), Umberto Bombana (Otto e Mezzo) en Alvin Leung (Bo Innovation) kwamen langs om Richard met zijn unieke prestatie te feliciteren.

Trendsettend
Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH, sprak over een historische gebeurtenis: “Jij hebt laten zien dat in de World Business Class van KLM wel degelijk vers gekookt en geserveerd kan worden. Wanneer KLM dit oppakt en verder ontwikkelt, kunnen zij straks, met de nieuwe businessclass-stoelen, de standaard zetten en daarmee internationaal trendsettend zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen. Voor een omschrijving van de Meesterproef in Amber komt de commissie woorden te kort."

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Opening Den Haag
Park Centraal opent in cultureel centrum van Den Haag

Hospitalitygroep Sircle Collection heeft het 160 jaar oude pand van Park Hotel Den Haag, voorzien van een grondige restyling waarmee het interieur en de identiteit opnieuw zijn vormgegeven tot Park Centraal Den Haag. De renovatie en rebranding van het hotel brengen het culturele erfgoed en bewaarde ...

Columns
Column Jantiene Berg: Mijn hele hebben en houwen op tafel

Het is nu vijf maanden geleden dat mijn compagnon en ik de sleutel van ons urban boutique hotel in Rotterdam inleverden bij de curator. Per direct geen zeggenschap meer, maar nog wel een hoop verplichtingen richting de curator. Een eenzaam proces zonder echt afscheid van je gasten en medewerkers te ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitma ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Ook in hotels geen alcohol meer na 20.00 uur

In bars en restaurants van hotels mag vanaf vanavond 20.00 uur geen alcohol meer worden geserveerd. Ook niet via roomservice. Hiermee trekt het kabinet de lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur door. In winkels is dat sinds vorige week woensdag niet meer t ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Interview Longread
Martin Lindelauf met pensioen: een interview in 41 vragen, deel 4

Na 41 dienstjaren houdt Martin Lindelauf (61) het voor gezien. Hij laat de hotellerie achter zich. In 41 vragen portretteert Hospitality Management de gedreven hotelier. Dit is deel 4 uit de reeks, die uit vier delen bestaat. Let je extra op de kwaliteit van de bouw van een hotel? ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: