Even in de stemming komen

13 juni 2014
Even in de stemming komen

Even wat anders. Het WK Voetbal is immers begonnen en op zondag 13 juli wordt in het roemruchte Maracanã-stadion in Rio de Janeiro de finale gespeeld van het WK 2014. Om in de juiste stemming
te komen kun je dichter bij huis alvast een legendarische voetbaltempel bezoeken. Hotels.com ging in Europa op zoek naar stadions waar geschiedenis is geschreven tijdens eerdere WK-finales. In welke stad ga jij sfeer proeven?

*Wembley Stadium, Londen (WK 1966)*
Londen beschikt over meerdere wereldberoemde stadions, met Wembley Stadium als hoogtepunt. Het bouwwerk met een capaciteit van 90.000 plaatsen staat bekend als thuishaven van het Engelse voetbal. In 1966 werd er een memorabele WK-finale gespeeld. Gastland Engeland veroverde er zijn eerste en tot nu toe enige WK-titel tijdens een zwaar bevochten 4-2 overwinning op West-Duitsland. Inmiddels is Wembley verbouwd tot het grootste stadion in Europa dat overdekt kan worden.

*Olympiastadion, München (WK 1974 en EK 1988)*
Het Olympiastadion in München wekt bij Oranjefans gemengde gevoelens op. In 1974 speelde het Nederlands elftal er zijn eerste WK-finale. De wedstrijd tegen West-Duitsland ging onder aanvoering van Johan Cruijff met 1-2 verloren. Veertien jaar later, tijdens het EK 1988, nam Oranje revanche in hetzelfde Olympiastadion. In de finale werd de Sovjet-Unie met 2-0 verslagen. Ruud Gullit en Marco van Basten tekenden voor de doelpunten.

*Estadio Santiago Bernabéu, Madrid (WK 1982)*
In 1947 werd in Madrid het Santiago Bernabéu stadion geopend, het huidige stadion van Real Madrid. Tijdens het WK 1982 werden in het Bernabéu vier wedstrijden gespeeld, waaronder de finale. Italië veroverde de wereldtitel door West-Duitsland met 3-1 te verslaan. De grote man aan Italiaanse zijde was Paolo Rossi. Hij maakte zes doelpunten tijdens het WK, waaronder de openingstreffer in de finale. Bernabéu heeft een capaciteit van ruim 81.000 toeschouwers en beschikt over een eigen metrostation.

*Stadio Olimpico, Rome (WK 1990)*
Tussen 1928 en 1937 verrees in Rome het Stadio Olimpico. Dit Romeinse theater werd gerenoveerd voorafgaand aan het WK 1990. In de finale nam het Argentinië van Diego Maradonna het op tegen West-Duitsland. De Duitsers wonnen met 1-0 in Stadio Olimpico, in de 85e minuut benutte Andreas Brehme een strafschop. Met een capaciteit van ruim 72.000 plaatsen is Stadio Olimpico de grootste en belangrijkste sportfaciliteit van Rome. Het is de thuisbasis van stadsrivalen SS Lazio en AS Roma.

*Stade de France, Parijs (WK 1998)*
In de aanloop naar het WK 1998 werd in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, het Stade de France gebouwd. Tijdens een officiële openingswedstrijd tegen Spanje voorafgaand aan het WK maakte Zinédine Zidane het eerste doelpunt ooit in dit stadion. Hij schreef er opnieuw geschiedenis tijdens de finale van het WK 1998. Gastland Frankrijk speelde voor ruim 81.000 toeschouwers tegen Brazilië. Met een 0-3 overwinning werden de Fransen voor de eerste keer in de historie wereldkampioen. Uitblinker Zidane scoorde twee keer.

~Bron: hotels.com~

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws