FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

28 oktober 2020 | Redactie

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om conclusies uit te trekken qua benodigde ‘draconische’ coronamaatregelen, maar wel tussen neus en lippen laat doorschemeren dat de horeca nog vier weken extra gesloten blijft.

Door hiaten in de steunmaatregelen, zoals de afbouw van de NOW-3 naar 80% van eerst maximaal 90%, zullen horecawerkgevers met oplossingen komen om hun bedrijf draaiende te houden die niet altijd in het voordeel van medewerkers zijn en op termijn juist kostenverhogend werken.

Niet het risico bij de medewerkers neerleggen

Werkgevers zullen zich genoodzaakt voelen om maatregelen te nemen die druk leggen op de arbeidsvoorwaarden van werknemers. FNV Horeca bestuurder Edwin Vlek: “De overheid ziet het in deze steunmaatregelen bijna als iets vanzelfsprekends dat medewerkers ook hun portie moeten bijdragen, bijvoorbeeld door het inleveren van uren, loon of genoegen nemen met geen of een lagere transitievergoeding.”

FNV Horeca verwacht dat vakkrachten, de medewerkers die op dit moment de horeca nog overeind houden, de sector massaal gaan verlaten. Deze tendens is al in gang gezet. Los van de leegte die zij voelen doordat dat zij hun passie en vakmanschap door de sluiting van de horeca niet kwijt kunnen, heeft de onzorgvuldige en onduidelijke communicatie vanuit de overheid over de toekomst van de sector een grote impact op hen.

Max Broers, kok in Zeeland: “De eerste week dat je verplicht thuis zit voelt als een gewone vrije week waarin je je sociale contacten oppakt waar je anders geen tijd voor hebt. En daarna komt het dubbele gevoel: je houdt van je werk en wilt aan de slag maar dat kan niet. Hoe lang gaat dit duren en moet ik over een tijd op zoek naar ander werk? Ik maak me zorgen over de economische gevolgen voor de horeca: wij hier in Zeeland hebben deze zomer nog een redelijke omzet kunnen draaien, maar hebben ook veel moeten inleveren. Ook de collega’s die midden in de stad in een kroeg werken hebben het zwaar. De horeca verdient meer steun!“

De uitstroom van vakkundige medewerkers naar andere sectoren zorgt er voor dat er op korte termijn nieuwe vakkrachten opgeleid moeten worden. Dit kost de overheid én sector veel geld. Edwin Vlek: “We moeten juist deze mensen aan de sector binden en dat gaat met deze nieuwe steunmaatregelen niet lukken. We roepen de overheid op om de steunmaatregelen juist verder aan te vullen en niet af te bouwen. 100% sluiting is 100% vergoeding.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Tech Branded Content
Netflix streamen kan nu ook op de hotelkamer

Het Van der Valk Hotel in Vianen heeft een primeur te pakken. In dit hotel kunnen de hotelgasten, op dit moment op 12 kamers, alle content vanaf hun eigen device streamen naar de hotel-tv. Dit is nieuw, want met name Netflix kon in hotels tot op heden niet zomaar gestreamd worden. Thuis kan vrijw ...

Hotelketens Achtergronden
Escape room geopend in Hampshire Hotel

Sir Paul McCartney verlaat halsoverkop zijn hotelkamer na een onrustige nacht. In zijn haast is hij een gigantische koffer vergeten. De inhoud hiervan is raadselachtig. Vrijwel meteen na zijn vertrek contacteert zijn management het hotel. Zij verzoeken nadrukkelijk de koffer te bewaken en deze niet ...

Hotelbouwplannen Achtergronden
Start van bouw Hotel De Timmerfabriek Vlissingen

Op donderdag 26 november heeft Wethouder John de Jonge, doormiddel van het onthullen van het bouwbord, de bouw van Hotel De Timmerfabriek officieel ingeluid. In het rijksmonumentale pand uit 1914 worden naast maar liefst 68 luxe loft (hotel)appartementen een restaurant, brasserie met chefs table, ba ...

Hotelketens Culinair
Thuisbezorging door Van der Valk tijdens Kerst

Het is niemand ontgaan; de horeca gaat er inmiddels vanuit dat er geen massale openstelling komt deze Kerst. Ook op het Van der Valk concern heeft corona flinke impact. Hoewel overnachtende hotelgasten welkom zijn, ziet de Kerst er voor Nederlands grootste horecabedrijf dit jaar heel anders uit. Sti ...

Interview Longread
Interview: ''Gelukkig hebben wij long-stay appartementen''

Loppersum. De Groningse plaats staat bekend als epicentrum van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning door de NAM. Tegelijkertijd is het een oase van rust, een plek waar je ruimte vindt en veilig kunt vertoeven. Cees de Vries, eigenaar van Hotel Spoorzicht & Spa, neemt ons mee door zijn ...

Economie KHN
Fors deel van de horeca staat op omvallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uiterm ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Lees Nu
Wat vindt Sander Allegro ervan?
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: