FNV Horeca: extreem banenverlies in de horeca

23 maart 2021 | Redactie

De nieuwste banencijfers van het CBS voor de horeca stemmen FNV Horeca enorm verdrietig. Sinds de start van de coronacrisis zijn bijna 90.000 horecamedewerkers de sector uitgestroomd, waarvan het grootste deel sinds de tweede lockdown.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: "Deze leegloop is funest voor de horeca. Nu zijn de coronamaatregelen nog de grootste vijand van de horeca, maar door de massale uitstroom van horecamedewerkers is dit straks het immense personeelstekort. Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen – wanneer dit ook moge zijn – is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen."

Extreem banenverlies

Veel horecamedewerkers hadden graag in de horeca willen blijven werken omdat hun hart daar ligt.  Echter, het gebrek aan zekerheid en onvoldoende financiële middelen bij hun werkgever heeft velen doen besluiten de sector toch te verlaten. Vlek: “Wij betreuren het extreme banenverlies in de horeca en vinden dat de overheid hier debet aan is. Het voortdurende gebrek aan perspectief en de ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten terwijl er sprake is van een verplichte sluiting, hebben deze negatieve ontwikkeling in de hand gewerkt.” FNV Horeca verzoekt de overheid dan ook om de NOW te verhogen naar 100% van de loonkosten, om op deze manier de overgebleven horecamedewerkers in dienst te kunnen houden.

Broodnodig perspectief

Vlek: “We willen de hoop niet opgeven, maar worden er wel moedeloos van dat horecamedewerkers keer op keer een worst wordt voorgehouden als het gaat om het openen van de deuren.  Zowel huidige medewerkers als medewerkers in spé hebben enorme behoefte om hun toekomst vorm te geven op basis van realistische vooruitzichten. Willen zij, ondanks alle negatieve vooruitzichten, in de sector blijven werken of een opleiding tot horecamedewerker gaan volgen?”

Veel studenten lijken deze keus inmiddels al gemaakt te hebben door gebrek aan perspectief en te kiezen voor zekerheid: op de mbo-horecaopleidingen is het aantal aanmeldingen voor het schooljaar 2021-2022 met 75% gedaald. Dit betekent dat een hele lichting potentieel nieuw talent verloren is gegaan en er waarschijnlijk pas vanaf het schooljaar 2022-2023 - dus pas over anderhalf jaar - weer volwaardig opgeleid zal worden. Talent dat broodnodig is om de horeca de komende jaren weer op de rails te krijgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Overig nieuws

Personeel
Hotelpersoneel in trek binnen andere sectoren

Alhoewel onze branche in last is, zijn mensen met een hospitality-achtergrond in trek binnen andere sectoren. Niet alleen de zorg zit verlegen om mensen met een sterke dienstverlenende achtergrond, maar ook de uitvaartverzorging is een sector waar deze professionals welkom zijn. Tegelijkertijd zien ...

David Bakker
Column: lang leve Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden, samen met Valletta (Malta), de Culturele Hoofdstad van Europa. De hotels puilden uit, bedden waren niet meer te boeken en provincie Friesland profiteerde mee. Eindstand: 5,4 miljoen bezoekers voor Friesland in 2018. In het bidbook werd uitgegaan van 4 miljoen bezoeken aan ...

Internationaal
a&o breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 juli heet a&o Hostels haar gasten ook in Edinburgh welkom. Het eerste hostel in het Verenigd Koninkrijk van Europa’s grootste budget hostelketen biedt 131 kamers en 610 bedden. Het is centraal gelegen in de oude binnenstad van de Schotse hoofdstad. Voor oprichter en CEO Oliver Wint ...

Stelling van de maand mei: De overheid loodst de hotellerie goed door de coronacrisis

In deze nieuwe rubriek 'De stelling van de maand' publiceert de redactie van Hospitality Management iedere eerste vrijdag van de maand een scherpe stelling waarop u als hotelier kunt reageren: JA of NEE. De antwoorden worden verzameld en de resultaten worden gedeeld. De stelling van de maand ...

Achtergronden Interview
12 jaar geleden in Hospitality Management: Caro van Eekelen

Hospitality Management blaast dit jaar dertig kaarsjes uit. Dat mag gevierd worden en dat doen we dan ook uitgebreid! Iedere week publiceert de redactie een verhaal uit vervlogen tijden op de website. Dit keer een artikel uit 2009. In de zomer van 2009 werd Caro van Eekelen aangesteld als managi ...

Interview
Mens, Bedrijf & Visie: Ricardo Eshuis (SVH)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van Hospitality Management vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Twee keer per week alle hotelupdates

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: