FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk

3 oktober 2018 | Thijs Jacobs
FNV: koopkrachtontwikkeling horecawerknemers is zorgelijk<

“Het is zeer zorgelijk dat de sector horeca het grootste aandeel werkende armen in Nederland heeft. Horecamedewerkers gaan er al jaren in koopkracht op achteruit. Daarnaast kent de sector veel medewerkers, waaronder jongvolwassenen, die tegen het wettelijk minimum(jeugd)loon werken. Ook in 2018 en 2019 zal de koopkracht voor horecamedewerkers verder dalen.

In de huidige cao horeca, afgesloten tussen Koninklijke Horeca Nederland en CNV Vakmensen, is er een minimale loonsverhoging van 1% in 2018 en 1% in 2019 overeengekomen. "Voor 2018 wordt er een inflatie van 1,3% verwacht en voor 2019 zelfs 2,3%. Uit koopkrachtberekeningen van het Nibud, op basis van de Miljoenennota, blijkt dat een verbetering van koopkracht in 2019 pas merkbaar is bij een minimale loonontwikkeling van 3%.”, zegt Marco Bouma, sectorbestuurder FNV Horeca.

Omzet neemt toe, medewerkers delen niet mee

Al ruim vijf jaar achtereen neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Nederlandse hotels hebben recordwinsten behaald en kennen de hoogste bezettingsgraden sinds 20 jaar. Ook cafés, restaurants, kantines, partycatering en fastfoodrestaurants hebben meer omzet gedraaid. Vakkrachten in de horeca delen niet of nauwelijks mee in deze economische groei. FNV Horeca wil dat iedere horecamedewerker hiervan profiteert. ]

Medewerkers moeten een beter loon kunnen verdienen om van te leven. De horeca kent circa 400.000 werkenden. Het aantal onzekere banen is extreem hoog, circa 60% van alle horecamedewerkers heeft een uitzend-, oproep- of tijdelijke baan. Ook zijn er veel kleine deeltijdbanen, slechts 24% van de horecamedewerkers werkt fulltime. FNV Horeca streeft naar meer zekerheid voor deze groep. Ook zelfstandigen zouden een hoger uurloon moeten krijgen, om zich te kunnen verzekeren tegen ziekte en om pensioen te kunnen opbouwen.

Meer vacatures

Marco Bouma: “FNV Horeca wil werken aan een gezonde toekomst van de sector. Er zijn grote personeelstekorten, op dit moment zijn er 30.000 vacatures, en de verwachting is dat deze tekorten verder zullen toenemen. De sector zal weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden zodat medewerkers langer in de horeca blijven werken en de instroom toeneemt. Fatsoenlijke individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden, een goed pensioen en perspectief op zekerheid, groei en ontwikkeling maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Overig nieuws

Hotel Opening
The Student Hotel opent in 2020 in Delft

The Student hotel gaat in 2020 haar achste vestiging openen in Delft. Het hotel krijgt 350 kamers met de mogelijkheid voor studenten om kamers te huren, zo lezen we op greatervenues.com. De hotelketen is in 2006 opgericht door Charlie Macgregor met als doel om een stimulerende omgeving voor stude...

trends Duurzaamheid
'The Future 50': gewassen met een lage foodprint

‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Gisteren presenteerde Knorr, in samenwerking met...

Internationaal Marriott
Gasten Marriott kunnen stadionomroeper bij Manchester United worden

Marriott International en Manchester United kondigen vandaag een meerjarige samenwerking met elkaar aan. De 120 miljoen leden van het reisprogramma Marriott Bonvoy profiteren door deze samenwerking van exclusieve en unieke voetbalbelevenissen van Manchester United, waaronder de kans om voor é...

Achtergronden KHN
Gezondheid en horeca: kleinere porties en minder zout

73 procent van de horecaondernemers is volop bezig om zijn aanbod van eten en drinken gezonder te maken. Dat doen ze door het gebruik van dagverse, lokale producten, vloeibare vetten, minder zout en door meer vegetarische gerechten op de menukaart aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van KHN. D...

Awards Duurzaamheid
''Moswand staat symbool voor groene bedrijfsvoering''

Tijdens het jaarlijkse Green Key Event van Stichting KMVK, op donderdag 14 februari, kreeg het pas geopende U Parkhotel in Enschede het gouden Green Key certificaat uitgereikt door WNF-ambassadeur Harm Edens. Met het behalen van het Green Key certificaat laat het U Parkhotel zien dat duurzaam en maa...

Hotel Opening
Primeur voor Amsterdam: Ascott wordt franchisegever

The Ascott Limited, een van de grootste eigenaar-exploitanten van verblijfsaccommodaties ter wereld, opent in maart 2019 haar eerste Apart'Hotel in Nederland. Amsterdam heeft daarmee nog een tweede primeur voor de groep: voor het eerst zal Ascott een franchisecontract afsluiten in Europa. Het Ne...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks alle hotelupdates

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: