FTN: Mogelijk straks hotels zonder beddengoed

Auteur: Redactie
Economie 20 mei 2022
FTN: Mogelijk straks hotels zonder beddengoed

De Federatie Textielbeheer Nederland (FTN) meldt dat reeds geruime tijd de Nederlandse wasserij industrie geconfronteerd wordt met een onmogelijke druk om noodzakelijke kostenstijgingen te kunnen opvangen. Het is voor de horecawasserijen een praktisch onmogelijke opgave om na de Coronaperiode, met meer dan 60 procent omzetdaling, aan de vraag van nu te kunnen blijven voldoen. Hotels/restaurants gaan hier de komende weken de gevolgen van ondervinden. Indien de situatie niet snel verandert, zal er voor vele hotels en restaurants geen of onvoldoende linnen voor de bedden en werkkleding voor de medewerkers aangeleverd kunnen worden. Dit staat te lezen in het persbericht van de FTN.

Onmogelijke situatie

Wasserijen worden na de Coronapandemie dit jaar met extreem hoge, onvoorziene kostenstijgingen geconfronteerd. Energie (70 procent), textiel (65 procent), maar ook chemie en brandstof kostenstijgingen leiden al tot hoge verliezen. Eerder aangegane meerjarencontracten kunnen niet langer worden nagekomen. De hotels en restaurants hebben zelf ook een moeilijke tijd achter de rug. Zij geven weinig tot geen soelaas om met de textielservicebedrijven afspraken naar redelijkheid en billijkheid te maken om voor deze onvoorziene situatie oplossingen te vinden.

Gebrek aan medewerkers

Daar komt nu een extra probleem bij voor de sector. Het wordt steeds lastiger om medewerkers te kunnen vasthouden, laat staan te kunnen aantrekken. In de Coronaperiode liep de omzet direct met meer dan 60 procent terug (onder meer door het volledig wegvallen van internationale reizen) en moest afscheid worden genomen van vele uitzendkrachten (NOW was op hen niet van toepassing vanwege seizoenpatronen). Nu in het voorjaar met mooi weer, is de omzet plotseling weer enorm toegenomen. Extra medewerkers zijn echter vrijwel niet beschikbaar. Algemene kostenstijgingen en de stijgende inflatie leiden tot hogere looneisen, omdat medewerkers gewoonweg anders niet rond kunnen komen c.q. in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De ruimte om daaraan tegemoet te kunnen komen, is er in de huidige situatie simpelweg niet. Daarenboven is door de hoge extra werkdruk het ziekteverzuim soms meer dan verdriedubbeld. De problemen stapelen zich dus op, aldus de federatie.

Ketenoverleg noodzaak

FTN dringt er daarom op aan dat hotels/restaurants met wasserijen in overleg treden om gezamenlijk een wederzijds passende oplossing te vinden voor de thans ontstane situatie. De nood is hoog. Wasserijen zullen naar eigen zeggen anders niet in staat zijn om volgens de huidige afspraken te blijven leveren.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws